Cukorrépa termesztőkből lesznek a legjobb The Witcher fejlesztők

Cukorrépa termesztőkből lesznek a legjobb The Witcher fejlesztők

Ennél a sztorinál motiválóbbat aligha találsz arra, hogy betörj a videójáték-iparba.

A The Witcher 3: Wild Hunt önmagában is zseniális játék, de egy kis modolással nagyjából végtelenszer újrajátszható. Ha pedig olyan érdekes közösségi alkotások készülnek hozzá, mint a kardozást varázslásra cserélő – amelyről a múlt hétvégén írtunk –, akkor egy percig sem lehet okunk panaszkodni. De mint nemrég egy, a CD Projektnél dolgozó Pawel Saskóval készült interjúból kiderült, nem csak a játékosok, a modderek is jól járhatnak a modokkal, így például munkát kaphatnak a stúdiónál ezek miatt.

Hasonló történeteket már biztosan hallott mindenki – elég csak a Palwordön dolgozó bolti eladóra gondolni –, de Eero Varendi útja a CD Projektig mindet lepipálja. Sasko ugyanis arról beszélt az interjúban, hogy a The Witcher 4 küldetéseiért felelős csapat (24 fő) fele egykori modderekből áll, ezért ez a hobbi egy remek lehetőség, ha valaki be akar törni a videójáték-iparba. Ráadásul még csak nem is fontos, hogy az ő játékaikat modolják az érdeklődők, mert dolgozik náluk például egykori StarCraft modder is. De az is kiderült, hogy a The Witcher 3-as REDkitet kizárólag modderek fejlesztették.

Ezeket olvastad már?

Varendi története azonban egy fokkal extrémebb volt, mint hogy egyik este még modolgatott, másnap meg besétált a CD Projekt irodájába – éppen ezért hozta fel Sasko példaként. „Volt egy YouTube videó egy csávóról, aki modding eszközök nélkül belevágott a Witcher 1 prológusának újraalkotásába a Witcher 3-ban. Láttam ezt a videót és azt gondoltam, azt a mindenit, micsoda munka!” Sasko ezután elmondta, hogy a videó miatt beszélt egy kollégájával – aki szintén modder volt korábban –, hogy ismeri-e Varendit, és mivel igennel felelt, rajta keresztül bekérték a férfi önéletrajzát is.

Már ott tartottak, hogy felvennék Varendit, amikor kiderült, hogy nem éppen a szomszéd városban lakik és programozgat valami menő tech cégnél:

„Beszélgettünk, 20-21 éves lehetett talán, és éppen Ausztráliában volt, egy hatalmas kombájnnal aratta a cukorrépát [...]. Ezt csinálta [nappal], és modolt éjjel. Ausztráliából Lengyelországba utaztattam, de egyébként Észtországból származik és Eero Varendinek hívják. Csodálatos ember. Most már szenior a Polarison, az új Witcher játékon, és bele van bolondulva a Witcherbe.”

Tehát egy kis lelkesedéssel akár a mezőgazdaságból is be lehet törni a videójáték-iparba, ami bár rendkívül extrém példa, azért mégis csak motiváló lehet a fiatalabb, tehetségesebb gamerek számára foglalkozástól függetlenül is.

Kövess Minket!



Gamer szótár