Átírták Harley Quinnt, és így egy teljesen új karaktert kapunk a Joker 2-ben

Átírták Harley Quinnt, és így egy teljesen új karaktert kapunk a Joker 2-ben

Ez egy merész húzás, a kérdés, hogy vajon sikert aratnak-e vele?!

Nem sokkal a Joker forgatásának befejezése előtt Phoenix bevallotta Todd Phillips rendezőnek, aki Batman legnagyobb ellenségét egy Travis Bickle-komplexussal küzdő, feltörekvő stand-uposként képzelte el, hogy még nem áll készen elengedni a karaktert. Amikor az egy éjszaka elaludt, Phoenixnek az álmában megjelent Arthur Fleck, a Joker bohóc sminkje mögött álló férfi, egy színpadon állva, miközben vicceket mesélt és énekelt. Még hogy nincsenek ugye hatással a szerepek a színészekre, elég csak az ideje korán elhunyt Heath Ledgerre gondolni, akit gyakorlatilag felemésztett a Joker szerep A sötét lovag forgatása során, és már a bemutatót sem élte meg végül.

„Todd ott állt a színfalak mögött, és egy fejhallgatón keresztül beszélt hozzám.” – emlékszik vissza Phoenix.

„Elragadtatva ébredtem fel, és felhívtam őt, remélve, hogy szeretne velem fellépni.”

Még mielőtt az első rész 2019-ben több, mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott volna össze, a páros már a folytatáson gondolkodott. Arról beszéltek, hogy a Broadwayre viszik a műsorukat, egészen addig, amíg zöld utat nem kapott a második felvonás a valóságban.

„Amikor elkezdtünk igazán gondolkodni rajta, rájöttünk, hogy négy évbe telik összerakni egy ilyesmit. És Joaquin tényleg hat hónapot áldozna az életéből arra, hogy minden este ezt csinálja a színpadon? Aztán arra gondoltunk, hogy a Carlyle-ban csináljuk meg, egyfajta kisebb dologként. De aztán beütött a COVID bejött.” – mesélte Philips.

A Phoenix eredeti koncepciója – miszerint Arthur roppant kényelmetlenül mozog a világban, végre megtalálja a módját, hogy a zenével fejezze ki magát – mégis megmaradt, amikor Phillips és társírója, Scott Silver elkezdte megtervezni a Gotham Citybe való visszatérést. Öt évvel és egy világjárvánnyal később Phoenix éjszakai agymenésének eredménye igazából a Joker: Kétszemélyes téboly (Folie à Deux). A folytatás hamarosan eljut a mozikba is, bár előtt még például a Velencei Filmfesztiválon is levetítik a helyi közönségnek, közben Phillips némileg ideges a premier miatt, ugyanis ez a Joker ahelyett, hogy Batmannel csapna össze, Lady Gagával énekel és táncol.

Ez szintén Phoenixnek köszönhető, mert az első beszélgetések során azt is felvetette, hogy Arthurt egy női Jokerrel kellene párosítani, aki egyfajta pszichotikus tangóban táncpartnerként szolgálhatna számára. Így jutottak el Harley Quinnhez, egy másik ikonikus főgonoszhoz, akit először az 1990-es évek animációs Batman sorozatában mutattak be a képernyőn, majd Margot Robbie keltette életre olyan filmekben, mint az Öngyilkos osztag és a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása – angolul Birds of Prey). De ahogy Gaga megformálja, ez a Harley lehet, hogy manipulatív és erkölcstelen, de sokkal földhözragadtabb is. Todd Philips szerint senki ne várja majd, hogy egy kicsit is hasonlítani fog a már korábban látott karakterhez.

„A magas hangot, az akcentust, a rágógumizást és a képregényekben szereplő pimaszságokat eltávolítottuk. Azt akartuk, hogy beleilleszkedjen Gotham világába, amelyet az első film alkalmával teremtettünk meg.” – tette hozzá Phillips.

Ezeket olvastad már?

Gaga bebizonyította, hogy bármilyen zenei stílusban képes megszólalni (lásd a Tony Bennett-tel közös jazzalbumát), és Phoenix, aki egyszer Johnny Cash-t is eljátszotta már a Walk the Line-ban, hasonlóan tehetséges ezen a téren. De Phillips és az ő is egy nyersebb, instabilabb hangzást akartak létrehozni, amely az eufória és a kétségbeesés között ingadozik, még akkor is, ha ehhez időnként a hangnemtől eltérő éneklésre volt szükség.

Kövess Minket!



Gamer szótár