„Az AI mindannyiunkra lecsap” a Mass Effect széria Shepardje szerint

„Az AI mindannyiunkra lecsap” a Mass Effect széria Shepardje szerint

A videójátékos színészek sztrájkja még mindig folyik, most pedig a szakma egyik legismertebb hangja, Jennifer Hale is felszólalt az AI etikátlan használatával szemben.

A SAG-AFTRA neve tavaly a hónapokon át tartó hollywoodi sztrájkkal került be a köztudatba. Az akkori munkabeszüntetés egyik oka a mesterséges intelligencia használata körüli nézeteltérések voltak a színészek és a stúdiók között. Ám végül a felek megegyeztek ősszel, azóta pedig a normál mederben folyhat a szórakoztatóipar azon szegmensében a munka. Idén viszont hasonló aggályok merültek fel a videójáték-iparban dolgozó színészek szerződései kapcsán, és miután 18 hónapnyi tárgyalást követően sem találták a közös hangot a SAG-AFTRA képviselői a kiadókkal, a szakszervezet július 26-ától kezdve sztrájkot hirdetett, amely számtalan új, még készülőfélben lévő játékot érinthet.

A sztrájk hatékonyságával, méretével kapcsolatban voltak aggályok már a kezdetek kezdetén is, és most nem arról van szó, hogy a hollywoodi A-listás kollégáikkal szemben a videójátékokon dolgozóknak nincs akkora globális elérése. Sokkal inkább az a gondjuk, hogy amíg a filmiparban két fűszálat nem lehetett tavaly keresztbetenni, most alig találni információt arról, hogy mit és hogyan érint a munkabeszüntetés. Továbbá az olyan nagy címek, mint a GTA 6, látszólag egy ezeréves egyezséggel kibújhattak a sztrájk hatása alól, így pedig nehéz napirenden tartani a témát.

Ettől azonban nem lesz kevesebb a videójátékos színészek problémáinak sora vagy súlya. És ahogyan nemrég Jennifer Hale – aki annak idején például a Mass Effect női Shepardjét is szinkronizálta a kismillió más játékos, animációs szerepe mellett – rámutatott a Varietynek adott interjújában, az AI nem csak elveszi a munkát, de bizonyos helyzetekben igen etikátlan ezt használni a beleegyezésük nélkül:

„Az AI mindannyiunkra lecsap, mert az az igazság, hogy az AI csak egy eszköz, mint egy kalapács. Fogom a kalapácsom és építhetek vele egy házat. De ugyanezt a kalapácsot arra is használhatom, hogy összeverjelek és elpusztítsalak. Ha valami olyat akartok használni, ami a testünkből, a hangunkból ered, akkor lennétek szívesek kifizetni minket érte? Mert most arra használjátok a technológiát, hogy ne legyünk képesek etetni a gyermekeinket.”

Hale ezzel kifejezetten az AI replikálás gyakorlatára utalt, ami nem csak azt jelentheti, hogy a stúdiók próbálnak spórolni a színészeken. Ebből ugyanis az elmúlt években sok furcsa példát láthattunk már, mert vannak platformok, amelyek abból csinálnak üzletet, hogy színészek identitását lehet korlátok nélkül felhasználni velük úgy, hogy arról az érintettek nem hogy csekket, még egy fránya emailt sem kapnak: alig egy hét telt el azóta, hogy Tom Hanks hangját és képmását felhasználva „csodaszereket” reklámoztak a neten csalók; vagy említhetnénk azt az esetet is, amikor az OpenAI döntött úgy, hogy az egyik hangmintájuk Scarlett Johansson orgánumára fog hasonlítani, annak ellenére, hogy a színésznő visszautasította a cég felkeresését ezzel a munkával kapcsolatban.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár