Hiába szánták szülinapi ajándéknak, nem egy GTA 5 játékossal kitolt a legújabb frissítés

Hiába szánták szülinapi ajándéknak, nem egy GTA 5 játékossal kitolt a legújabb frissítés

Ha ilyen a Rockstartól egy szülinapi ajándék, milyen az, amikor ártani akarnak?

Szerdán egy szinte tökéletes ajándékkal lepte meg a Rockstar Games a Grand Theft Auto V online részével játszókat, amikor is a program 11. születésnapja alkalmából végre egy csalásvédelmet tettek a játék PC-s verziójába. (Az már csak grátisz, hogy közben a PC-s Red Dead Redemption 1-et is lebuktatták.) Persze a BattlEye közel sem a piac legjobb megoldása, de ahogyan korábban írtuk erről, „már talán az is megakadályoz néhány csalót, ha kint a tábla a kapun, hogy a kutya harap.”

Az elsőre közel tökéletesnek tűnő ajándék azonban csak napról napra fanyarúbb lesz. A GTA 5 ugyanis a BattlEye érkezése óta elveszítette a Linux támogatását, és így jelenleg az azt használó Steam Decken sem futtatható már a program. Persze a játékosszámokon ez minimálisan érzékelhető, a SteamDB alapján továbbra is százezrek fordulnak meg a 2013-as Grand Theft Autóban nap mint nap, főképp az Online részében. De miután a Rockstar egyik supportosa kénytelen volt közölni egy játékossal, hogy a továbbiakban nem támogatott a Linux, a fejlesztők közzétettek egy gyakori kérdéses posztot is, amiben erre egy fokkal pontosabban is reagáltak.

A BattlEye-ról szóló bejegyzés ötödik kérdésénél olvasható, hogy a Steam Deck nem támogatja a BattlEye-t a GTA Online-ban. Azonban itt már tisztázták, hogy a GTA 5 sztori módját ettől függetlenül ezek a játékosok is futtathatják, tehát a program technikailag elindul még akkor is, ha hivatalosan nem támogatják azt. Az mondjuk megint más kérdés, hogy 11 évvel a játék megjelenése után van-e még olyan ember, aki ezzel a lehetőséggel szeretne élni és nem a bizniszét igazgatná inkább a multiban.

Külön jó az egészben, hogy a közösség reakciói alapján mindez elkerülhető lett volna, ha a Rockstar Games úgy dönt, ugyanis a BattlEye rendelkezik Linux-támogatással, csak ezt a fejlesztőknek aktiválnia kell. Amennyiben nem teszik ezt meg, az érintett játékosok abban reménykednek, hogy visszatérítést kaphatnak a Steamtől vagy az Epic Gamestől.

Borítókép: Rockstar Games

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár