Megállítottad a YouTube-on a videót? Akkor nesze, itt egy reklám!

Megállítottad a YouTube-on a videót? Akkor nesze, itt egy reklám!

Már minden hirdető élhet a YouTube új módszerével, ami akkor is tol egy reklámot az arcodba, ha épp abbahagynád a videók nézését.

Megszokhattuk már, hogy a Google lépten-nyomon keresztbe tesz azoknak, akiket még nem sikerült rávennie a YouTube Premium előfizetésre. Igaz, a cég taktikája olykor kontraproduktív: nemrég például közel duplájára emelte a családi csomag árát, mert miért ne. De amikor arról van szó, hogy ezeket az összegeket igazolja a vállalat, akkor gyorsan találnak pár trükköt a szakik.

Az egyik eszköz a reklámblokkolók elleni harc, ami még valahol érthető is, hiszen ezek miatt a platform és az alkotók is jelentős bevételtől esnek el. De a másik oldalon ott van az, hogy a reklámok mennyisége és egyre agresszívabb terjesztése miatt sokan kötelezőnek tartják az ad blockereket, ha élvezni szeretnék a tartalmat, mert különben mást sem fognak nézni, csak hirdetéseket. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ezek a reklámok gyakran értékelhetetlenek és idegesítőek – engem például ezzel sikerült meggyőzni a Premiumról.

Ha viszont eddig valamilyen mazochista okból keveselted volna a reklámokat a YouTube-on, hadd nyugtassunk meg, mert a cég nemrég a The Verge riportját követően elismerte, hogy teljesen új szintre emelik a hirdetések lejátszását és így valószínűleg még többet kapsz majd belőlük. Eddig ugyebár a videók előtt, illetve a hosszabb tartalmakban menet közben, előre látható pillanatokban ugorhattak fel a reklámok. Most azonban a Google lehetővé teszi az összes hirdetője számára, hogy bekapcsoljanak egy funkciót, amivel a videó megállításakor is elindulhatnak ezek.

Ez az elsőre borzalmasan hangzó ötlet egyébként nem olyan rossz, feltéve, hogy ez nem minden egyes alkalommal jelentkezik majd a többi megoldás mellett. Mert amennyiben az a cél, hogy effektívebbé váljon a hirdetések terjesztése, úgy a megállításkori lejátszás sok esetben még kapóra is jöhet. A nézők általában akkor állítják meg a videókat, amikor egyébként sem figyelnének rájuk, tehát elvileg ilyenkor nem lennének annyira zavaróak a számukra. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesz frusztráló vagy barátságos ennek az implementációja, de azért senki se számítson rá, hogy ettől újra élvezhető lesz a YouTube ingyenesen, ad block nélkül.

Borítókép: Rockstar Games

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN