Nesze neked The Last of Us, egy új 'zombi gombát' fedeztek fel Skóciában

Nesze neked The Last of Us, egy új 'zombi gombát' fedeztek fel Skóciában

Nemrég leltek rá megint egy roppant ritka gombára a szigetország erdeiben, amely nagyon hasonlít a The Last of Us-t ihlető Cordyceps gombához.

A Naughty Dog által jegyzett The Last of Us című játékában az emberiség nagy részét egy Cordyceps nevű gomba pusztítja el. Az általa terjesztett fertőzés az embereket félelmetes zombiszerű lényekké, úgynevezett kattogókká változtatja. Az ötletet aztán felhasználták és átültették az HBO fenomenálisan népszerű The Last of Us tévésorozatába is, amely egy 1968-as múltidézéssel kezdődik. Egy tudós ugyanis figyelmezteti a társadalmat a gombák veszélyeire, utána pedig már tudjuk mi történt.

Dr. Neuman, akit John Hannah alakít, egy rovarokat megfertőző gombáról beszél, amely a keringési rendszeren keresztül jut el az agyba, és hallucinogénekkel árasztja el azt. A The Last of Us kapcsán arra voltak kíváncsiak a fejlesztők, mi történne, ha az egyik ilyen típusú gomba, amely eddig csak a rovarokat volt képes megfertőzni, tovább fejlődne, és megtámadná az embert. Az eredményt azóta már megkaptuk.

Most a The Times beszámolója szerint Skóciában találták meg a Gibellula gombát, amely spórákon keresztül fertőzi meg a pókokat, és ezt követően a testük belsejéből fejlődnek ki az új egyedek, végül egészben emésztik meg a rovart. Akárcsak a The Last of Us-ban az emberekben előforduló parazita gombafertőzése, a valós Gibellula gomba is képes befolyásolni a pókok viselkedését, és gyakorlatilag 'zombivá' változtatni őket haláluk előtt. Ráveszik az áldozatukat, hogy a levelek aljára tapadjanak, így a spórák könnyebben terjedhetnek.

Nem ez az első alkalom, hogy rábukkantak a Gibellula gombára Skóciában, de nagyon nehéz felkutatni ezt az élőlényt, mert hihetetlenül ritka. A Times szerint az elmúlt 70 évben mindössze 10 alkalommal találták meg az országban. Ben Mitchell amatőr természettudós, aki a Skócia nyugati partvidékén található West Cowal élőhely-helyreállítási projekt részese, az alábbiakat mondta a felfedezésről:

„A gombák egy olyan csoportjába tartozik, amelyek áldozataikat „zombivá” változtatják, és arra kényszerítik őket, hogy az általuk meghatározott módon viselkedjenek, mielőtt megölnék őket. A Gibellula úgy tűnik, hogy a pókokat a levelek aljára irányítja. Talán azért, hogy a spórák védve legyenek az esőtől, és könnyebben rá tudjanak pottyanni más gyanútlan pókokra. Kicsit komor, de mindez a figyelemre méltó természeti világ része.”

Amióta a The Last of Us megjelent élőszereplős sorozat formájában is, sokkal áthatóbban tanulmányozzák a Cordyceps típusú gombákat. Egyesek pedig azon tűnődnek, hogy a videojáték által elképzelt jövő a valóságban is megtörténhet-e. Mi is utánajártunk ennek, szóval ha érdekel a téma semmiképpen se hagyd ki az alábbi videót:

A Cordycepset már régóta tanulmányozzák, sőt, számos étrend-kiegészítőben is megtalálható. De nem kell aggódni, eddig egyik „zombigomba” sem fejlődött arra a szintre, hogy képes legyen az emberi elme irányítására.

Eddig.

Borítókép forrása: Steam

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár