Ha nincsenek a videójátékok, akkor ezt a disznót sem műtik meg 9 ezer kilométerről

Ha nincsenek a videójátékok, akkor ezt a disznót sem műtik meg 9 ezer kilométerről

Szerencsére jobban járt az állat, mint amikor legutoljára valaki valami precíz feladathoz akart használni egy kontrollert (khmm, OceanGate).

Egy csapat sebész Svájcból operált meg egy disznót, ami Hongkongban tartózkodott, és mindezt két PlayStation kontroller nélkül nem hozhatták volna össze a szakemberek – írja az amerikai IGN az esetről kiadott sajtóközlemény alapján. A lap összefoglalása szerint a beavatkozás a Hongkongi Kínai Egyetem Orvostani Karának és az ETH Zürichnek az együttműködésében történt.

Egyébként a kb. 9 300 kilométeren átivelő operáció során használt PlayStation kontrollerek egyike a Move nevű, annak idején csúnyán megbukott mutogatós vezérlő volt – végre találtak neki valami hasznot. Szerencsére emellett egy fokkal újabb sonys technológiát is bevetettek a sebészek, hiszen kéznél volt egy PS5-höz gyártott DualSense kontroller is az esetről forgatott videó tanulsága szerint. A következő lépés a kutatók szerint egyébként az lesz, hogy embereken is teszteljék a rendszert.

„A távvezérelt endoszkópia nem csak távoli sebészi képzésre és mentorálásra alkalmas, de azonnali diagnosztikára és sebészeti beavatkozásokra is, például félreeső helyszíneken, ahol nem áll rendelkezésre helyben a szakértelem. Egy távoli szakértő instrukciókkal képes a betanított nővéreket támogatni a procedúra elvégzésekor. Emésztőrendszeri-daganatos páciensek milliói válhatnak diagnosztikálhatóvá és kezelhetővé világszerte időben, hála az endoszkópikus technológia elérhetővé válásának” – nyilatkozta Dr Shannon Melissa Chan, a Kínai Egyetem adjunktusa.

Dr Shannon Chan, amint a távoli operációt végzi a PS5 kontrollerével. Forrás: Hongkongi Kínai Egyetem

Ehhez a történethez érdemes lehet kontrasztként megemlíteni azt a tavalyi esetet, miszerint egy OceanGate nevű cég turista-tengeralattjáró csinált a Titanic roncsainak látogatására. Ám a mérhetetlenül felelőtlen kivitelezésnek hála ezzel annyit értek el, hogy a nyomás hatására felrobbant a búvárhajó, így meghalt a cég vezetője és még négy másik ember a szörnyű tragédiában.

Azóta sok minden történt, például a MindRiot Entertainment bejelentette, hogy dokumentumsorozatot készít az eseményekből. Később pedig Salvaged címen még egy filmet is tető alá akarnak hozni, amelynek elvileg az a célja, hogy megmutassa, mennyire rossz ötlet egy 10 ezer forintos kontrollerre bízni az életünket. A távoli sebészeti beavatkozást látva azonban már nem tudjuk eldönteni, hogy tényleg annyira buta dolog lenne-e ez, mint akkor gondoltuk, vagy van létjogosultsága a videójátékos vezérlőknek a szorult helyzetekben.

Borítókép: Hongkongi Kínai Egyetem

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár