Grand Theft Hamlet, avagy ez történik, ha két színésznek túl sok szabadideje van

Grand Theft Hamlet, avagy ez történik, ha két színésznek túl sok szabadideje van

Sosem gondoltuk volna, hogy egyszer a GTA V bármilyen módon is a moziba kerülhet, de itt tartunk.

Mindenki úgy várja már a Grand Theft Auto VI-ot, mint a messiást, eközben a GTA V-nek még mindig annyira kemény a kulturális hatása, hogy könyökölni lehetne rajta. Például tudtad, hogy nemsokára mozikba kerül egy dokumentumfilm, amit teljes egészében a GTA Online-ban forgatott két színész? Ha nem a válaszod, akkor nincs miért szégyenkezned, mert a mi látómezőnkben sem volt ott ez az információ, miközben idén már egy sor filmfesztiválon bemutatták a remekművet, az SXSW-n pedig díjat is nyertek vele az alkotók.

De miről is van szó? Nos, a Grand Theft Hamlet nevű dokumentumfilm Sam Crane és Mark Oosterveen agyszüleménye. A két színész 2021 elején a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt nem talált munkát, ezért rengeteg szabadidejük volt, és jobb híján ezt a GTA Online-ra fordították. Aztán egyszer jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a játékon belül űznék a mesterségüket, amihez kapóra jött, hogy Los Santos határában található egy szabadtéri színház. Ebből végül megszületett a Grand Theft Hamlet című, a helyszínen lévő játékosok által vegyes fogadtatásban részesülő (értsd többször lövöldözésbe fulladó) Shakespeare-feldolgozás.

Ezeket olvastad már?

A GTA Online-os előadást és annak történetét feldolgozó, azonos című mű idén megjárt több filmfesztivált is, így a Rotten Tomatoeson 19 vélemény alapján 95%-on áll, míg a Metacriticen 8 kritika szerint 79 pontot ér. Itt azonban nem állt meg a történet, ugyanis a Mubi nevű forgalmazó felkapta Crane és Oosterveen sztoriját, majd úgy döntött, hogy nem csak a saját streaming platformján teszi azt elérhetővé globálisan, de még mozikba is küldi az Egyesült Államokban. Tehát amerikai barátaink annyira szerencsések lesznek most, hogy ha akarják, akár moziban is nézhetnek egy túlzásba vitt GTA V gameplay videót. Nem tudjuk, hogy ez kinek a bingókártyáján szerepelt, de most nyugodtan húzza le róla.

Ha érdekel a Grand Theft Hamlet (milyen kérdés ez, persze, hogy érdekel – a szerk.), akkor nézd meg ezt a rövid, de annál zseniálisabb klipet az előadásból:

Borítókép: Rockstar Games

Kövess Minket!



Gamer szótár