A mumusait legyőzte a MOUZ Rióban, de a világelső NAVIt már nem tudta

A mumusait legyőzte a MOUZ Rióban, de a világelső NAVIt már nem tudta

Az IEM Rio tanulsága, hogy sem a FaZe, sem a színpad nem ijeszti el az egereket innenstől. A régi mumusok helyett azonban lehet új született tegnap este, a NAVI ugyanis a MOUZ minden hibáját büntette a döntőben.

Amikor múlt hét hétfőn elindult az IEM Rio 2024-es kiírása, akkor a 16 csapatos verseny tétje egyértelműen az volt, hogy ki vagy kik lehetnek a NAVI kihívói a Majorre készülve. A nyári szünet óta zsinórban öt döntőt játszó felállás ellen a Vitality tűnt a legmeggyőzőbbnek Rio előtt, igaz, a felek legutóbb két hónapja találkoztak egymással, Kölnben. Azóta az EPL 20. szezonjában az Eternal Fire, majd a BLAST Premier Fall Finalön a G2 próbálta átvenni ezt a szerepet apEXéktől, utóbbi csapat még nyert is Aleksibék ellen. Ám ennek ellenére sem tűnt valódi kihívónak a NAVI-val szemben a G2, amit a riói utolsó helyes kapituláció is bizonyított.

Így érkeztünk el a riói rájátszásig, ahol több meglepő eredmény következtében szerepelt például az egész évben széteső félben lévő Virtus.pro, a hónapokon át vízumproblémákkal küszködő Heroic, valamint a poszt-aRT FURIA is. Abba most nem mennénk bele részletesen, hogy ezek a csapatok mennyit tettek hozzá a rájátszás fényének emeléséhez, mert a Heroicot leszámítva a válasz az lenne, hogy nem sokat. Kyxsanék legalább elbüszkélkedhetnek azzal, hogy majdnem kiejtették a NAVI-t. A szériát a Heroic kezdte erősebben, ezért a második pályán, Dust2-n egy hatalmas visszatérésre volt szüksége Aleksibéknek az életbenmaradáshoz, és ha csak egy-két kör félrement volna, akkor reggel az első utuk a reptérre vezetett volna. De nem ment, így ez a szomorú vég egy igen szórakoztató küzdelem után a Heroicé lett.

Az ágrajz másik oldalán a MOUZ és a Vitality közti negyeddöntő érdemel egy említést még, mert torzsiék itt mutatták meg hónapok óta először, hogy kezdik kinőni a lámpalázat a színpadon. Persze lehet sokat dobott rajtuk mentálisan, hogy végre legyőzték a mumusukat, a FaZe-t pár nappal korábban. Mindenesetre is, a Vitality elleni meccs a lehető legnehezebben indult, mert Mirage-t, az egyik kedvenc pályájukat elbukták 7:13-ra. Tehát torzsiéknak innen kellett felállnia, ez pedig meglepően jól sikerült nekik: először Nuke-on mutattak be egy szép kis T-oldalt, majd Infernón ezen felbuzdulva 10 sikeres támadásuk volt az első félidőben. Ezek a pályák igen szorosak voltak, de az egerek képesek voltak nyugodtan lezárni őket, miközben ez korábban garantáltan nem ment volna nekik így.

Nuke-on kétszer is ott lihegett a MOUZ nyakában az előny megszerzesére kész Vitality, de bírták a strapát torzsiék. Infernón pedig a hatalmas, 10:2-es előny ellenére visszajött a Vitality a meccsbe, és ha nincsenek az olyan körök, mint amikor Jimpphat 1v2-t clutcholt CT-ben, akkor lehet nem jut tovább a MOUZ. De Jimi keze sosem remeg az ilyen szituációkban, szóval összejött a végső győzelem az egereknek. A FURIA elleni elődöntő pedig szintén azt bizonyította, hogy nincs több lámpaláz a közönség előtt, hiszen a hazai pályán játszó brazilok a szériában összesen 6 kört tudtak hozni ellenük, hála torzsi AWP-jének és Jimi hidegvérének, no meg annak, hogy az olykor kifejezetten ellenük szurkoló nézőkre rá sem hederítettek.

A döntőbe érve azonban a töbször kimondottan fáradtan, de még mindig nagyon szilárd alapokkal játszó NAVI ellen egy új szintre kellett volna kapcsoljon a MOUZ, ez pedig nem sikerült nekik maradéktalanul. Inferno végtelenül szoros volt, ezért mindkét félidőben a gazdaság okozta a legnagyobb fejtörést a csapatoknak. Végül ebből az olykor a komfortzónán kívüli adok-kapokból a NAVI emelkedett ki győztesen. Ezután jött Dust2, ahol a MOUZ nem nagyon tudott hozzászólni az eseményekhez, és 2:13-ra kikaptak. Ekkor úgy tűnt, hogy gyors vége lehet a szériának, hiszen egy Bo5 döntőben 0-2-ről fordítani szinte lehetetlen. LAN-on az elmúlt 12 évben mindössze egyszer volt erre példa, amikor tavaly a Spirit megverte a VP-t az egyik BetBoom versenyen.

Ezeket olvastad már?

A statisztika azonban nem gyűrte maga alá az egereket mentálisan, mert Mirage-on visszajöttek a meccsbe egy domináns T-oldalt követően. Ancientön pedig úgy tűnt, hogy képesek lesznek ezt a fellángolást folytatni, ugyanis egy 10:2-es CT-oldalt hoztak össze. Azonban amikor karnyújtásnyira volt a győzelem és fejben már talán a széria utolsó pályáján, Nuke-on jártak, akkor a NAVI megtalálta magában az extra lendületet, amivel aztán egy 11:1-es védelmet hozva megfordították a pályát, megnyerték a meccset. A MOUZ már a hatalmas comeback elején láthatóan szétesett, a kisebb-nagyobb hibákat pedig gyönyörűen büntette a NAVI. Ez is jelzi, hogy lesz még min dolgozniuk a következő hetekben, hónapokban a srácoknak, ha a Majorön ki akarják hívni Aleksibéket. Viszont az összeomlás ellenére is rengeteg a bíztató jel torzsiék oldalán, pláne, ha a riói teljesítményüket összevetjük az elmúlt hónapokkal – mindezért jár a GG nekik.

Ami pedig a NAVI-t illeti, ez volt zsinórban a hatodik döntőjük, elképesztő mennyiségű meccs és utazás van mögöttük, láthatóan fáradtak, de most egy kicsit megpihenhetnek. A helyzetükön biztosan segít, hogy a trófeával utaznak haza Rióból, mert így már idén egy Major és három egyéb bajnoki címet gyűjtöttek össze, tehát akár már egy második Major nélkül is megérdemelnék az év csapata címet. Továbbá most átvették a vezetést az Intel Grand Slamen is.

Külön jót tehet az év utolsó versenyei előtt a csapat lelkének, hogy az IEM Rio MVP-je végül iM lett. Az első román MVP az elmúlt bő egy évben rengeteg kritikát kapott az egyéni játéka miatt. Most viszont majdnem olyan fontos és hatékony volt, mint a BLAST párizsi Majorén a GamerLegion színeiben, ezzel bizonyítva, hogy még mindig megvan benne a kvalitás, amiért leigazolta a NAVI. Természetesen jár a külön elismerés a riói győzelemért flashie-nek, a csapat magyar elemzőjének is.

A tier 1 Counter-Strike-ban most két hét szünet jön, a hónap végén a szingapúri BLAST Premer World Finallel folytatódik a szezon. Kíváncsian várjuk, hogy itt kikkel és hogyan akasztja össze a bajszát a NAVI, hiszen többek között a MOUZ, a Vitality, a G2 és a Spirit is játszani fog ezen a tornán, és mindannyian más és más jellegű kihívást állíthatnak a Major előtt pole pozícióban lévő csapat elé.

Borítókép: Helena Kristiansson, ESL FACEIT Group

Kövess Minket!



Gamer szótár