A Dűne rendezője visszahozna egy rég elfelejtett műfajt következő alkotásához

A Dűne rendezője visszahozna egy rég elfelejtett műfajt következő alkotásához

Gyűlöli a modern mozi egyik (fontos) elemét.

Denis Villeneuve egyik következő filmjét egy rég nem látott formátumban szeretné elkészíteni. Legutóbb a Dűne két eposzával robbant be Hollywood legismertebbjei és legjobbjai közé, ezért sokkal nagyobb figyelem hárul rá, ha kijelent valamit. A rendező pedig most megosztotta, hogy szeretne egyszer egy némafilmet is elkészíteni.

„Szeretem a párbeszédeket, de nem [mindig] a moziban. Remélem, hogy egy nap képes leszek olyan filmet készíteni, amiben nem lesz ilyesmi. Megpróbálom a lehető legnagyobb mértékben a képek erejét használni” – mondta Villeneuve a London Film Festival keretein belül.

Villeneuve nem először osztotta meg az ilyesfajta gondolatait:

„Őszintén szólva utálom a párbeszédeket. A párbeszéd a színházakba és a televízióba való. Nem egy jó szöveg miatt emlékszem a filmekre, hanem egy erős kép miatt. Egyáltalán nem érdekelnek a párbeszédek. A tiszta kép és hang, ez a mozi ereje, de ez manapság már nem nyilvánvaló, ha filmeket néz az ember.”

Ez a munkáin is meglátszik, például mindkét Dűne-film esetében inkább a lenyűgöző látvány dominál, mintsem a hosszú párbeszédek, így nem meglepő, hogy Villeneuve nem a kimondott szavakért rajong.

A rendező a Dűne-trilógia lezáró felvonásával kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik, bár arról még nincs információ, hogy mikor debütál majd a mozikban.

„Először is fontos, hogy az emberek megértsék, számomra ez valójában egy diptichon [A diptichon (görög: diptychon) kétszárnyú oltárkép vagy a többnyire összecsukható kettős elefántcsont táblácska elnevezése. – a szerk.] volt. Igazából két film volt, melyek az első könyv adaptációjaként szolgáltak. Ez megtörtént, és ez befejeződött. Ha csinálok egy harmadikat, amelynek a forgatókönyve már készül, az nem olyan lesz, mint egy trilógia. Furcsa ezt mondani, de ha visszatérek, akkor azért teszem, hogy valami olyat csináljak, ami másnak tűnik, és saját identitással rendelkezik.”

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár