Maradandó idegrendszeri rendellenességet okozhat a túl sok internet a gyerekeknél

Maradandó idegrendszeri rendellenességet okozhat a túl sok internet a gyerekeknél

Megtartották az első Digitális Gyermek Jóléti Konferenciát és Kiállítást Budapesten. 

Az internet és az okostelefon a gyerekek mindennapjainak részévé vált, nem is akármilyen szinten: hétköznapokon hat-hét, hétvégén pedig akár tíz-tizenkét órát is az online térben töltenek. A korai és túlzott mértékű digitális eszközhasználatnak azonban maradandó egészségügyi következményei is lehetnek. 

Az ENSZ felmérése szerint a közösségek hiánya és magány a legnagyobb problémák a fiatalok körében - mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Digitális Gyermek Jólléti Konferencia és Kiállítás megnyitóján a ComputerTrends cikke szerintSomogyi Ákos Gergő, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője arról is beszélt, hogy a gyerekek különösen ki vannak téve a digitális világ veszélyeinek, ezért nagyon fontos a szülők és a pedagógusok következetes nevelése.

A szakértők úgy vélik, hogy bár a digitális technológiai eszközök önmagukban nem jelentenek veszélyt, az azonban egyszer sem mindegy, hogy a gyerekek milyen életkorban, mennyiségben és felkészültséggel használják ezeket. Alapvetően nem az online eltöltött idő jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy fontos dolgoktól veszi el az időt. „Kutatások igazolják ugyanis, hogy a képernyő előtt töltött idő negatívan és tartósan hat a fejlődő, még kialakulatlan idegrendszerre. A gondolkodó agyat kizárólag a megértett és átélt valóság fejleszti, az idegrendszer csak valódi játék és mozgás során fejlődik” – olvasható a ComputerTrends cikkében.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint 0-3 éves kor között például egyáltalán nem javasolt a digitális eszközök használata. 3-6 éves kor között biztonsággal napi 20 perc képernyőidő engedhető meg az idegrendszer egészséges fejlődése érdekében, 6 és 12 éves kor között pedig – amikor a a logikus gondolkodás és az élő szociális kapcsolatok kialakulása a legfontosabb - a hivatalos ajánlás szerint maximum 45 perc az engedélyezett. Nagyon fontos továbbá megjegyezni, hogy 23-24 éves kor körül fejeződik csak be a fiatalok fejlődése, és egészen addig nagyon komoly klinikai és idegrendszeri elváltozásokat okozhat a nem megfelelő digitális eszközhasználat.

Elhangzott továbbá az is, hogy a túlzott technikahasználat túlterhelt idegrendszerhez vezet, ami viselkedési problémák kialakulását idézheti elő. Előfordulhat például, hogy emiatt torzul a gyermek valóságképe, nem tudja megfelelően kezelni az indulatait, vagy épp veszít a motivációjából a cselekvő tevékenységeket illetően. 

Borítókép forrása: Pixabay 

Kövess Minket!



Gamer szótár