Elszabadul a mesterséges intelligencia? A Meta szakértője megmondta a tutit

Elszabadul a mesterséges intelligencia? A Meta szakértője megmondta a tutit

Kell félni a mesterséges intelligenciától? És a macskáktól?

Lehet szeretni, lehet utálni a mesterséges intelligenciát, csupán egyetlen dolgot nem lehet megtenni vele: ignorálni. Nagyjából minden egyes napra jut egy olyan hír 2024-ben, hogy az AI megváltja a világot, no meg egy olyan is, hogy elveszi mindenki munkáját. Az olyan abszurd esetekre meg ki sem térnénk, mint amikor párok a ChatGPT-t használják, hogy felülkerekedjenek egymáson a vitákban. De vajon a mesterséges intelligencia lesz a vesztünk? Úton van a Skynet? Nos, legalább egy valaki akad, akinek annyira sarkos a véleménye e kérdésről, hogy a mondata elején kvázi bocsánatot kért érte előre.

Miről is van szó? Nemrég a Meta (a Facebook, az Instagram, a Whatsapp, a Threads stb. mögött álló cég) vezető AI kutatója, Yann LeCun a The Wall Street Journalnek adott egy interjút a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A kérdések sokasága között pedig feltűnt egy olyan is, amiben a kérdező lényegében arra volt kíváncsi, hogy miután a nagy nyelvi modellek (LLM) gyakran hamis információkat adnak az embereknek és előfordul, hogy a generatív AI-ok elveszik a művészek kenyerét is, van-e oka az emberiségnek félni az AI-tól.

Yann LeCun válasza erre a felvetésre először annyi volt, hogy

„bocsáss meg a kifejezésért, de ez teljes mértékben baromság.”

Ezután azért egy kicsit részletesebben is belement abba, hogy miért gondolja feleslegesnek a kérdést. Szerinte a mesterséges intelligencia hülyébb, mint egy macska, mert nem rendelkeznek tartós emlékezettel, értelemmel, nem terveznek, valamint nem interaktálnak a fizikai valósággal, amit nem is ismernek. Ez egyébként rímel a kutatói konszenzusra, miszerint egyelőre nem tudnak az LLM-ek ember módjára vitatkozni, sok a hiba bennük és a probléma megoldó készségük is hiányos.

Mindez pedig annyit jelent LeCun szerint, hogy egész egyszerűen a mostani AI-kutatások és projektek nem vezetnek önállóan gondolkodó általános mesterséges intelligenciához, tehát Skynethez hasonló, a világot leuraló gépekhez sem. De lehet valaki már a rövidebb válaszából is kihallotta mindezt. Meg biztos akad olyan olvasónk is, aki a macskáktól jobban fél. Tőlük ezúton is elnézést kérünk, amiért félelmük tárgyát egy elismert kutató technikailag a Skynet fölé emelte.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár