76 éves korában elhunyt a Dragon Ball Z egyik legendás narrátora

76 éves korában elhunyt a Dragon Ball Z egyik legendás narrátora

Remélhetőleg már megkapta a glóriáját és úton van Kaitó bolygója felé.

76 éves korában itt hagyott minket Gilbert Auchinleck, ismertebb nevén Doc Harris, akinek a neve valószínűleg nem mond sokat, de ha megemlítjük, hogy ő volt a Dragon Ball Z angol nyelvű változatának narrátora, akkor már biztosan sokaknak legalább a hangja beugrik. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy az elmúlt évtizedek során az internetnek köszönhetően ez a szerepe ikonikus mém státuszt ért el a rajongók körében. Halálának hírét egyébként először a Broadcast Dialogue tette közzé, amely arról számolt be, hogy Harris október 5-én, szombaton halt meg, egy szeptemberi „kisebb műtét” komplikációját követően.

Harris már a '60-as években is dolgozott a kanadai rádióban, de ma már valószínűleg a legtöbben az animációs sorozatokban végzett munkájáról ismerik: ő játszotta Grogart az Én kicsi pónimban, Gólemet a Monster Rancherben, de egyik sem volt akkora volumenű, mint a Dragon Ball Z narrátori szerepköre. Még ha valaki nem is nézte soha az ikonikus animét, valószínűleg hallhatott Harris munkásságáról, mert a „megtudod a Dragon Ball Z következő epizódjában” kifejezés vagy annak valamilyen változata – nálunk Bordi András volt a Dragon Ball és a Dragon Ball Z narrátora – régóta elterjedt vicc lett a világhálón.

Harris 1996 és 2003 között több mint 223 epizódon keresztül volt a sorozat narrátora, és utána átadta a stafétát Kyle Hebertnek, aki Gohan kelti életre hangjával. Ugyan már 20 éve nem szerepelt a sorozatban, hatása még mindig érezhető a újabb szinkronokban is. Az eredeti szinkronszínészek közül már Jōji Yanami sincs velünk, aki 2015-ös visszavonulásáig volt a széria japán változatának a narrátora. Ő 2021-ben hunyt el.

Nem Harris az egyetlen veszteség, amit a Dragon Ball franchise-nak 2024-ben el kellett szenvednie, hiszen akinek köszönhetjük ezt a pazar világot, a karaktereket és a történeteket, Akira Toriyama márciusban hagyott itt minket. Utolsó posztumusz munkái közé tartozik a Dragon Ball Daima, amely hamarosan még Netflixre is befut. Mivel a Dragon Ball franchise a mai napig a kultúra része, könnyű elfelejteni, hogy lassan már a 40. szülinapját ünneplik Gokuék.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár