Lopta a Bungie a Destiny 2 kampányának történetét? Egy író szerint igen

Lopta a Bungie a Destiny 2 kampányának történetét? Egy író szerint igen

Ha még nincs elég baja a Bungie-nak, akkor most még pereskedhetnek is egyet arról, hogy valóban az ő ötletük volt-e a Destiny 2 Red War című kampánya vagy sem.

Beperelték a Bungie-t, amiért állítólag szerzői jogokat sértett a cég a Destiny 2 Red War című kampányának elkészítésekor – írja az Eurogamer. A Kelsey Martineau nevű író azt állítja, hogy még a játék 2017-es megjelenését megelőző években közzétett egy nagyon hasonló történetet a wordpresses blogján, amit aztán szerinte a Bungie szánt szándékkal lemásolt, hogy időben elkészíthessék a programot. A videójáték-fejlesztő stúdió egyelőre nem reagált a vádakra.

Martineau vádja szerint (a teljes vádirat itt olvasható) az egy az egyben átvett Red Legion nevű seregtől kezdve számtalan ponton megegyezik a Caspar Cole álnéven írt 2013-2014-es sztorija és a Destiny 2 Red Warja. Mindkét történetben úgy jelenik meg a Red Legion, mint „egy erős hadsereg, ami megállás nélkül hadat visel.” De a két műben a Red Legion vezetőinek motivációi is gyanúsan hasonlítanak egymásra. A Destiny 2-ben Dominus Ghaulként, Martineau sztorijában Yinnerah-ként ismert gonoszokat „kitaszított mentorok (tudósok) sürgéttek, vezették és támogatták, hogy átvegyék a hatalmat azzal a szándékkal, hogy megszállják a Földet.” És ha ez sem lenne elég, akkor a céljuk eléréséhez mindkét műben egy, a bolygó felett keringő állomás (Traveler a Destiny 2-ben, Tononob Station Martineau esetében) elfoglalásával akarnak közelebb jutni az ellenlábasok.

A vádiratban még olyan további hasonlóságok szerepelnek, mint hogy mindkét műben Legionnaires (magyarul légiósok) az egyik katonai egység neve, hogy mindkét Red Legion használ kutyaszerű szörnyeket, lángszórókat és „teljes fajok elpusztítására alkalmas, rendkívül erős fegyvereket”. De az is hasonlít, hogy mindkét esetben lázadókkal harcolnak a seregek, hogy „jelentős relikviák és fegyverek” után kutatnak és „szisztematikusan elpusztítanak civil településeket.” Persze ezek a pontok már nem feltétlenül bírnak akkora meggyőző erővel, hiszen rengeteg olyan sci-fi történet született már, amelyekben ezek egy része vagy akár mindegyike szerepel.

Ami viszont még egy érdekes vád lehet, ha esetleg tárgyalásig jutna az ügy, hogy Martineau szerint a Bungie azért lopta el az ő művét, mert 16 hónappal a Destiny 2 kiadása előtt kénytelenek voltak teljesen újrakezdeni a játék fejlesztését, ezért nem volt idejük másképp összehozni a játékkal együtt rajtoló Red War kampányt, csak az ő szerzői jogainak megsértésével. Ha ezt valahogyan bizonyítani tudná Martineau (erre közel nulla esély van – a szerk.), akkor a Bungie lehet elássa magát a tárgyalóterem kellős közepén. Ugyanis a cég már így is elég nagy bajban van, idén két leépítést is tartottak, ezek miatt pedig több projektjük csúszik vagy el sem készül majd.

Borítókép: Bungie

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár