Régen láthattunk ilyen jó StarCraft 2 tornát, véget ért az IEM Katowice

Régen láthattunk ilyen jó StarCraft 2 tornát, véget ért az IEM Katowice

Helion Rush, Raven Timing, Queen/ling/bane push és Adept Harass. Nagyszerű SC2 versenyt láttunk a hétvégén. Végre.

Az IEM Katowice egyértelmű siker volt az SC2 szempontjából. Mint nézők, végre megint izgalmas mérkőzéseket és profi produkciót kaptunk és a világ legjobbjai mutattak be elsőrangú játékot. Végre nem arról szólt az egész hétvége, hogy az elitek közül eljött valaki és utána végigrongyolt mindenkin. A legjobb 8 között hét olyan játékos volt, akik ott vannak a világranglista top 10-ben, ez alapján pedig számítani lehetett arra, hogy csapra verik a puskaporos hordókat. A nézők pedig értékelték a jó versenyt és a profi közvetítést, hiszen, ha hinni lehet a számadatoknak, akkor közel 200 ezer nézője volt a döntőnek és az elődöntőket is 150 ezren követték. Ezek pedig olyan számok, amiket már régóta nem tudott produkálni a StarCraft. Úgy tűnik, a Blizzard beváltja az ígéreteit és ebben az évben tényleg új életet lehelnek a kompetitív SC 2-be. De lássuk, mi is történt hétvégén Katowice-ben.

Nyolcaddöntők

Már a kezdés nagyon erősre sikeredett, hiszen aLive és INoVation nyitotta a szombati napot, a TVT párbajban pedig aLive bizonyult jobbnak. De azért nem volt ez olyan egyértelmű, hiszen mind az öt meccs lement a bo5-ből. Az egész alatt érezni lehetett, hogy mechanikailag INnoVation sokkal jobb, jobb volt a makrója és a mikrója is, de aLive taktikái betaláltak, gyakorlatilag fejben verte meg az ellenfelét.

A következő körben GuMiho és TY estek egymásnak, én ennél kiegyenlítettebb TVT játékot már régen láttam. Egy kör ide, egy kör oda. Itt egy drop, ott egy widow mine. SC2 esport felsőfokon. Aztán jött az ötödik kör, ahol GuMiho-nak elpattant a cérna és megpróbálkozott egy all-in droppal, de túl sok volt a Liberator és Viking, szóval egyenként szépen lekapták a szállítóhajlókat, amik tele voltak egységekkel. Ezután pedig nem volt visszaút.

Amilyen jól kezdett Serral a csoportkörben, annyira kapott itt ki Dark-tól. Az első két meccs gyakorlatilag olyan gyorsan lepörgött, hogy ha valaki rosszkor pislogott, akkor simán lemaradt a történésekről. A harmadik körben azért Serral megrázta magát és volt pár gyönyörű Fungal, de Dark sokkal jobb makró játéka végül ott is kijött és erőből lehozta a játékot. A finn így sima 3-0 után búcsúzott.

Végül pedig a legjobban várt fordulóban Byun és Stats csapott össze. A vélemények megoszlottak, hogy kinek van nagyobb esélye, de abban nagy egyetértés volt, hogy egyik játékosnak sem lesz könnyű dolga. Ez, ha teljes egészében nézzük a játékot, igaz is volt, de ha kicsit mélyebbre tekintünk, akkor látható, hogy Stats sokkal jobb volt. Minden kis hibát azonnal büntetett. Az Adept drop-ok sokszor okoztak nagy gondot Byun gazdaságában és a legtöbb esetben nem volt rájuk válasz, végül az egészet mikro szinten bukta el.

Elődöntők

aLive vs TY (2-3)

A TVT meccsen aLive mindent megtett és az elején sikerült is elhúznia 2-1 re, de utána talán túl gyorsan akarta befejezni a meccset. Félrement drop-ok, rosszul időzített rush-ok és persze elhibázott taktikai lépések után TY-nak csak annyi dolga volt, hogy kihasználja ellenfele hibáit és az előnye megőrzésével szisztematikusan felőrölje az ellenállást. Kár érte, hiszen aLive kaotikus játékát nagyszerű volt nézni, soha nem lehetett biztos benne az ember, mikor jön valami váratlan.

Dark vs Stats (1-3)

Itt az első két kör valami hihetetlen szoros volt. Dark nem sietett el semmit és mind a kétszer a játék kései szakaszába akart eljutni. Az első meccset be is húzta, de a másodikon már voltak kisebb-nagyobb hibái és emiatt jött is az egyenlítés. Innen pedig nem volt megállás. Stats valahogy mindig betalált a dropokkal és a Zerg-nek folyamatosan pótolnia kellett az elhulló Drone-okat. Ha pedig egy ZVP-ben a Protoss folyamatosan jobb gazdaságot tud fenntartani, akkor nincs esély a győzelemre, hiszen az egységek sokkal költséghatékonyabbak. Emellett itt is volt pár elrontott rush, mint mondjuk a harmadik körben a queen/ling/bane push, ami csúfosan kikapott. Stats egyszerűen jobb volt, ennyi.

Döntő

TY vs Stats (4-3)

Ez a meccs egy nagyszerű megkoronázása volt egy addig is nagyszerű tornának. Stats mindent megpróbált. Volt itt Helion rush, Raven tech, Ghost timing és még a Cyclone-okat is bevetette a védekezésnél, de még ez is kevés volt, hogy megállítsa TY-t. A világelső Terran most megmutatta, hogy miért van a ranglétra tetején, hiszen egy hosszú bo7 legvégén sem veszítette el a hidegvérét és az utolsó sorsdöntő körben is a legjobb döntéseket hozta. Lehet arra fogni az egészet, hogy Stats kapzsi volt a harmadik bázis lerakásával és lehet mondani, hogy ott bukta el a meccset, de nem csak ez a faktor volt a döntő pont. Ezzel együtt Stats megint másodikként végzett egy nagy tornán, így pedig már a harmadik olyan eset fordult elő, hogy lecsúszott a kupáról. De talán a GSL-ben eljöhet az ő ideje.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!