Megint perelnek a DotA miatt, de a Blizzard és a Valve most együtt van az egyik oldalon

Régen egymást perelte be a Blizzard meg a Valve. Most együtt szálltak harcba.

Az még megvan, hogy pár évvel ezelőtt, amikor Ice Frog és Eul eladta a DotA jogokat a Valve-nak, akkor milyen pert indított a Blizzard? Annak már tudjuk a végkimenetelét miszerint a teljes név jogai a Blizzard-nál maradtak, de DotA mint rövidítés a Valve birtokába került. A játék koncepció jogait pedig megint csak Gaben-ék vihették haza, hiszen ők fizettek egy valag pénzt az eredeti fejlesztőknek. Most azonban a két rivális egy hajóban evez, hiszen együtt perelték be a Lilith és uCool mobil játék fejlesztő céget mivel azok kiadták a DotA Legends és Heroes Charge játékot.

A per tárgya arról szól, hogy a mobilos játék egyszerű koppintása a Defense of the Ancients és a DotA Allstars-nak, amit a készítők nem is akarnak tagadni, azonban van egy érvük, amivel magukat akarják védeni. Miszerint a Valve és Blizzard követelése egyáltalán semmit nem ér, mivel az első rész fejlesztői anno kijelentették, hogy ha valaki, valamikor DotA variációt akar csinálni, akkor azt simán megteheti, minden jogi megkötés nélkül.

Hogy ezt megértsük pontosan, menjünk kicsit vissza az időben. A legelső DotA játék a Warcraft 3 egyik mod-ja volt és három zseniális fiatal programozó készítette: Guinsoo, Ice Frog és Eul. Ami pedig most bonyolulttá teszi a dolgokat az Eul egyik 2004-es fórumbejegyzése, miszerint:

"Mostantól a DotA egy Open Source játék. Ha valaki a beleegyezésem nélkül akar létrehozni egy verziót, akkor az nyugodtan tegye meg, de ha végeztél a pályával, akkor azért említs meg, amikor megosztod a közösséggel."

Ez alapján a uCool azt mondja, hogy a DotA bizony a közösségé és így a felhozott vádak okafogyottá válnak. Breyer bíró, aki az ügy fő döntéshozója, azt mondja, hogy az érvekben van valami, hiszen Eul is elismerte, hogy ezeket ő írta, de azért az egész picit kétértelmű. Innentől kezdve pedig minden esküdtektől függ.

Az biztos, ha a uCool pert nyer, akkor az olyan precedenst teremt majd, ami kinyithatja Pandora szelencéjét. Lehet, hogy újra kell majd tárgyalnia a Valve kontra Blizzard ügyet, sőt ki tudja, hogy milyen hatása lesz ennek az egésznek a DotA 2 jogaira. Valószínűleg nem lesz belőle gond, de azért érdekes lehet.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!