Hirdetés

Ha a sport világa nyitott, akkor megszervezheti az e-sportok hátterét

Hagyományos sportklubok képviselőivel beszélgetünk az e-sport térhódításáról. 2. rész.

Hirdetés

Nagy visszhangot váltott ki a hazai játékosközösségben az e-sport és a magyar politika aktuális viszonyáról készített interjúsorozatunk, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek folytatásaként készítünk egy sorozatot a nagy múltra visszatekintő, hagyományos sportklubokkal, hogy fejtsék ki álláspontjukat az e-sport térhódítását illetően. Az európai trendek azt mutatják, hogy sport és e-sport kapcsolódása és fejlődése a sportkluboknál összpontosul, hiszen mindkettő tud tanulni a másiktól, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy megszólaltassuk a sportegyesületeket, ők hogyan viszonyulnak az elektronikus sportokhoz. Sorozatunk második részében a BVSC ügyvezető elnökével, Szentpáli Gáborral beszélgettünk.

Első rész - DVTK

Mit gondolsz az Európában egyre inkább erősödő trendről, hogy a sportklubok nyitnak az e-sport felé? Sportszervezeti szempontból szerinted mi az, ami motiválja ezeket a nagy klubokat, hogy nyissanak efelé az iparág felé?

"Én úgy gondolom, hogy a két világ konkurenciát jelent egymásra nézve, el is mondom, miért. A sportot lehet eszközökkel csinálni, mondjuk kapsz egy labdát és focizz.. De ahhoz, hogy fuss, csak a testedre van szükséged, semmi másra nincs. Ezért van az, hogy egy kicsit máshogy látom ezt az egészet, mint a többiek. Én például a gyermekeimet is úgy nevelem, hogy ahhoz a világhoz csak nagyon rövid ideig engedem őket kapcsolódni. Egy gyereknek a szabadban kell lennie, szaladnia kell, el kell fáradnia, menjen ide-oda és derítse fel a világot. Ezzel szemben a másik oldalon ott van egy kütyü, amiről nem tudja, hogyan működik, nem tudja, mi van benne. Egy téves szituációban találja magát a gyerek, mert nem tudja, hogy mitől működik, nem is érdekli, de nem is tudja. Ebből pedig következik, hogy az e-sport egy teljesen más dimenzió. Nem akarom ezt degradálni semmilyen módon, hiszen ebbe az irányba indultunk el, de ezért az e-sport nekünk konkurencia. Jártam Kínában, ott voltam elég sokáig és ha bemész egy internetes szobába, akkor ugyanaz a hat ember mindig ott van. Nekik mindig előnyük lesz azokkal szemben, akik nem töltik el az életüket a gép előtt. De lehet, hogy az én meglátásom maradi, hiszen nem vagyok teljesen tisztában ezzel a világgal."

Nézzük más szemszögből. A szellemi sportokról mit gondolsz? Vegyük például a sakkot vagy a go-t.

"Itt megint az előző érvelésem köszön vissza. Ott van két bábu, amelyekről tudjuk, hogy mit csinál. Tehát megint előjön a technológia kérdése és ezzel előkerül a jövő. Lehet, hogy 200 év múlva minden gyerek ott ül majd egy asztal mellett és játszik. Ez jó lesz nekünk? Megint a saját példámat tudom előhozni, az én gyerekeimnek nem engedem meg, hogy folyamatosan a tévét nézzék. Persze nézhetnek mesét, de annak van egy megszabott ideje. Nem szabad, hogy a túlzásba vitt ilyesfajta tevékenység elvonja a figyelmüket például az iskolától. Ismerem ezt az egészet a saját példámból, anno én is teljesen bele voltam szerelmesedve ebbe a világba és ezért látom annak a veszélyeit. Egy játéknak nem feltétlenül kell abban kimerülnie, hogy egy gép előtt ül a gyerek és nem mozog."

Mi a BVSC koncepciója, amivel eléri a fiatalokat? Milyen formában próbálja őket elérni, hogy itt sportoljanak?

"Az első és legfontosabb, hogy ismerjük a korlátainkat. Mi Zuglóban vagyunk, nem gondolkodhatunk Miskolcban, mert nincs értelme. Mi az itteni iskolákkal alakítottunk ki kapcsolatot, tudatosan törekszünk arra, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk itt, hogy a szülők ide hozzák a gyerekeket. Jelenleg telt házzal üzemelünk, ami persze köszönhető annak, hogy az elmúlt években egy olyan infrastrukturális fejlesztésen mentünk keresztül, ami miatt vonzóvá váltunk. A táboraink folyamatosan idő előtt betelnek, mert nagyon jók a körülmények. A gyerekek megfelelően elfáradnak egy-egy ilyen alkalom után. Gyakorlatilag a hírünk idevonz annyi embert, hogy nem tudunk többet fogadni."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?