Így lehetsz te is profi Overwatch játékos

Így lehetsz te is profi Overwatch játékos

Összeállítottunk számotokra egy olyan akciótervet, ami alapján ti is lehettek e-sportolók. 

A kompetitív Overwatch világában kicsit uborkaszezon van most, a világbajnokság Katowicei állomásáig még hosszú forró napok vannak hátra, Doomfist sem került még be a verseny szerverekre  és viszonylag csendesség van a profi csapatok körül is. Ennek apropóján úgy gondoltuk, készítünk nektek egy kis útmutatót arra az esetre, ha ti is profi Overwatch játékosok szeretnétek lenni a jövőben. Most joggal tehetitek fel a kérdést, mi szükség van további profikra, ha a szervezetek hétről hétre rúgják ki a csapataikat? Nos egy olyan időszakot élünk, amikor a játék e-sport jövője még nem tisztázott teljesen és a piac is tele van jobbnál jobb tehetségekkel, azonban ez a helyzet, ha hinni lehet a Blizzard terveinek, változni fog és utánpótlásra lesz szükség. Azt pedig mint tudjuk, a világnak mindig szüksége lesz új hősökre.

A következőkben tehát lépésről lépésre összeállítottunk nektek egy olyan akciótervet, ami alapján ha elindultok és tartjátok magatokat hozzá, biztosan közel kerültök ahhoz, hogy ti is fizetett Overwatch játékosok legyetek.

Az elhatározás

A világ legkönnyebb dolga azt kijelenteni, hogy „én profi Overwatch játékos szeretnék lenni”, azonban ragaszkodni ehhez a pár könnyelműen kimondott szócskához már igencsak nagy erőpróbát kíván. Gondoljatok csak bele, a profi karrier elérése olyan kötelezettségekkel és áldozatokkal jár, amik miatt rengeteg mindenről le kell majd mondanotok a jövőben és ha igazán komolyan gondoljátok, az út elején mindenféleképpen minden időtöket erre kell szánnotok.

Ez alatt most azt értem, hogy se más játék, se szociális élet, se semmi. Természetesen most nem azt mondjuk, hogy hagyjatok ott csapot-papot, melót vagy sulit, költözzetek le a pincébe és 0-24-ben csak Overwatch-csal foglalkozzatok, mert a mindennapi kötelezettségeitek továbbra is prioritást kell, hogy élvezzenek, azonban a szabadidőtök nagy részét mindenképpen a játékra kellene fordítani, ha szeretnétek tartani magatokat az elhatározáshoz.

"Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága."

A klasszikus Ponyvaregény idézetet nem azért raktuk most ide mert jól hangzik, hanem mert tökéletesen leírja az előttetek álló utat. Jelen esetben ti vagytok az igaz emberek, az ösvény a profivá való válás útja, az önző és gonosz emberek pedig mindazok, akik azt mondják majd, nem fog sikerülni. Rengeteg ilyen ember lesz, ha pedig hallgattok rájuk, bemásznak a fejetekbe és visszarántanak a sötétségbe. Előttetek csak a cél lebegjen semmi más.

flame on Twitter

If you wanted to be the best at Overwatch, you'd probably do that by playing Overwatch instead of PUBG, Diablo, Fortnite, or Splatoon https://t.co/0FEF9t2SKw

A vas

Egyértelmű, hogy egy e-sport játékhoz szükségetek lesz megfelelő felszerelésre is, ami hű társatok lesz a sikerekben és kudarcokban egyaránt. A téma nem egyszerű, mivel egy Overwatch kompatibilis számítógép már nem olcsó, hiába alacsony a rendszerigénye a játéknak. A realitások talaján mozogva először a 1080p 60+ FPS-re alkalmas számítógépekben kellene gondolkodnotok, ha még nem rendelkeztek saját konfiggal. Kezdetnek ez megteszi majd, viszont a későbbiekben mindenképpen érdemes lenne olyan vasra cserélni, ami kiszolgálna már egy 144hz monitort és egy twitch streamet is elbírna közben.


A gép és mellé természetesen megfelelő perifériák is kellenek, amik biztosítják a pontos célzást és a reakcióidők megfelelő bevitelét. A 144hz-s monitorok elengedhetetlenek, ha e-sportról van szó, a kép sokkal simább és folytonosabb, a különbséget pedig egy 60hz-s társa közt még egy vak is észrevenné. Egy 1000hz-n működő, kiváló szenzorral rendelkező egér és hozzá egy kellően nagy és minőségi egérpad kötelező vásárlás kell, hogy legyen, a billentyűzetből is érdemes olyat választani, ami antighosting technológiával és programozható gombokkal rendelkezik.

A fejhallgató már kényelmi szempont, viszont a kommunikáció elősegítése miatt érdemes minél jobb mikrofonnal rendelkezőt választani.  Bár nem hardver, egy gyors internet kapcsolat is elengedhetetlen, a lényeg hogy stabil legyen, nagy letöltési és feltöltési sebességgel egyaránt. A végösszeg, ha a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező cuccokat választjuk simán elérheti a 350-400 ezer forintot azok számára, akik teljesen 0-ról akarnak belevágni az Overwatch e-sport karrierjükbe.

Hasznos kütyü a streamkezeléshez, bemutatjuk az Elgato Stream Decket!

Aioween | 17/07/03 18:27 Volt szerencsém egy egész hasznos eszközt kipróbálni, aminek egy feladata van, megkönnyíteni a stream kezeléséhez szükséges minden feladatot. Lényegében egy kisebb ledes kijelzővel rendelkező minibillentyűzetről van szó, ami kissé hasonlatos egy midi controllerhez. Lássuk pontosan mire is képes és hogyan segítheti az Elgato Stream Deck egy streamer életét.

A skill

Olyan témához érkeztünk meg, ami talán a legkomplikáltabb mind közül, mivel kijelenthető, hogy van akinek van tehetsége a számítógépes játékokban, van akinek sajnos nincs. Ez még a gyerekkorhoz vezethető vissza, a mikor a szem-kéz koordináció és a finom motoros mozgások kialakulnak. Nem állítjuk azt, hogy ezek nem fejleszthetőek, azonban sokkal nehezebb út áll az olyan játékosok előtt, akik hozott anyaga nem optimális. A korábbi kompetitív FPS tapasztalat is előnyt jelent, mivel a közeg, a versenyszellem, vagy a folyamatos praccok már nem jelentenek majd újdonságot számotokra.

Na de hol is érdemes kezdeni a tanulást, ha átlagjátékosok vagytok? Először is itt az Esport1-en rendszeresen közlünk edukációs anyagokat, amik ha nem is érnek fel egy profi edző tanácsaival, mindenképpen jó kiindulási alapot adnak. Sajnos Magyarországon manapság olyan kicsi az Overwatch kompetitív közösség, hogy értelmes edzőt nem nagyon találhattok, aki még nem egy már meglévő csapattal dolgozik, vagy szívesen foglalkozna veletek.

Érdemes tehát külföld felé venni az irányt, ahol az edukációs oldalak akár ingyen is elvállalnak titeket, továbbá a profi játékosok is rendszeresen töltenek fel guideokat a játékról.  A profivá válás útján először persze autodidakta módon kell majd mindent megtanulnotok, és ezt most szó szerint értem. Nem elég ha csak egy karakterhez értetek, ismernetek kell a többi hőst is, hogy tudjatok majd ellenük küzdeni.

A tanulási folyamat során arra kell törekednetek, hogy a gyakorlás során napról napra javuljon a teljesítményetek. A tapasztalataink alapján azt látjuk, rengetegen követik el azt a hibát, hogy túl magas elvárásokat támasztanak magukkal szemben és túlságosan gyorsan szeretnének profik lenni, ami  könnyen kiégéshez vezet. A negatív élményekkor természetesen jönnek a kifogás addonok és sokan elkezdik szidni a játékot tehetetlenségükben, mivel saját magukban nem látják a hibát és természetesen egyszerűbb másra fogni mindent. Ha tényleg profik szeretnétek lenni, ne essetek ebbe a verembe, járjatok nyitott szemmel és akarjatok tanulni.

A cikk igencsak TL:DR lett, szóval a második felét majd holnap osztjuk meg veletek. Ha nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen figyeljétek az Esport1 oldalát. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!