A Fülöp-szigetek kormánya komolyan beleáll az e-sportba

A Fülöp-szigetek kormánya komolyan beleáll az e-sportba

A Fülöp-szigeteken nem viccelnek, ha e-sportról van szó. 

Pár napja robbant a hír, hogy a Fülöp-szigeteken hatalmas fellendülést várnak az e-sportok terén, hiszen a jelenlegi kormány bejelentette, hivatalosan is támogatja az iparágat. Az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot a Games and Amusements Board (a továbbiakban GAB) hozta nyilvánosságra az egyik helyi e-sport oldal, a Mineski.net Facebook oldalán. 

A GAB feladatai közé tartozik egyébként a hivatásos sportok és ehhez kapcsolódó tevékenységek szabályozása és felügyelete, ami leginkább az illegális szerencsejáték megakadályozását és az előre lezsírozott meccsek megelőzését jelenti.



A nyilatkozat szerint a GAB professzionális tevékenységként ismeri el az e-sportot és úgy egyáltalán a kompetitív játékokat, ezért a már bevett normáknak megfelelően fogja felügyelni és szabályozni a területet. Ez annyit tesz, hogy az e-sport ugyannak a kormányhivatalnak a hatáskörébe kerül, mint ami a fociért, a kosárlabdáért, vagy a bokszért felel. 

Tisztában vannak vele, hogy vannak eltérések a hagyományos sportversenyek és az e-sportos küzdelmek között, de elismerik, hogy utóbbihoz ugyancsak rengeteg gyakorlás és persze készség, tehetség is szükséges. Azt külön kiemelik, hogy a MOBÁ-k is nagy tiszteletet érdemelnek, hiszen a versenyzők alaposan átgondolt stratégiákat vetnek be és nagy hangsúlyt fektetnek a csapatjátékra is.

Ha a sport világa nyitott, akkor megszervezheti az e-sportok hátterét

Hagyományos sportklubok képviselőivel beszélgetünk az e-sport térhódításáról. 2. rész.


Lépésüket azzal indokolták, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűséget és sikereket tudhat magáénak az e-sport, ami a kormány figyelmét felkeltve hamarosan szabályozottabb keretek között működhet tovább és az állami felügyelet biztosítja majd az iparág tisztaságát. 

A helyi e-sport szereplők számára ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervezetek és a játékosok is megfelelő védelmet fognak kapni a közeljövőben, hiszen az államnak is az az érdeke, hogy mindannyian megfelelő formában tevékenykedhessenek. Ennek értelmében hivatali szinten fognak figyelni a mérkőzések, versenyek tisztaságára, valamint az etikátlan szerződésszegések elkerülésére. 

A GAB egyébként már több tucat helyi Dota 2 játékosnak biztosított engedélyt, hogy részt vehessenek az USÁ-ban megrendezésre kerülő legnagyobb versenyen, a The International-on. Ígya hivatásos gamerek olyan licenszet kaptak, mint amilyet a sportolóknak szoktak adni egy-egy világesemény előtt.

Szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb teret kap az e-sport, amiből jó eséllyel a teljes hazai játékos szcéna profitálni fog. Reméljük, ez minél hamarabb be fog következni.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!