Több nőt szeretne alkalmazni a Blizzard

Rohamosan változik a videojátékpiac összetétele, a Blizzard pedig nem akar lemaradni.

A Blizzard adatai alapján ebben a pillanatban a cégüknél dolgozók 21%-a nő. Ez a szám teljesen rendben van, hozza az iparági sztenderdet, sőt talán náluk még erősebb is ez a diverzitás, mint más vállalatoknál. De az Overwatch, illetve a Hearthstone fejlesztői csapata ezzel nincs teljesen megelégedve, az új direktíva alapján változtatni akarnak. A kezdeményezés mögött pedig az áll, hogy a globális játékpiac gyorsan változik és a különbségek lassan kisimulnak. A Newzoo adatai alapján ugyan a női játékosok aránya még a férfiak mögött van, de a különbség már nem akkora, mint gondolnánk.

A kép az online játékos bázis 10-65 év közötti szegmensét mutatja (Forrás: Newzoo.com)

Ha pedig a videojátékok piaca már nem egy férfiak által uralt dolog, akkor bizony a fejlesztői gárdában is több nőre van szükség. Ez a célja Mike Morhaime, a Blizzard elnökének is, szerinte ugyanis nagyobb diverzitásra van szükség a nemek arányát illetően. Ez persze nem jelenti azt, hogy kvótákat állítanak majd és nekikezdenek kirugdosni a férfi programozókat, közösségi menedzsereket és egyéb pozícióban lévő kollégákat. Az új program abban merül majd ki, hogy ha megüresedik egy pozíció vagy új pozíciót kreálnak, akkor arra buzdítják a kollégákat, hogy azokat ajánlják ki a hölgyismerőseiknek. 

Az Overwatch jelenleg a Blizzard egyik zászlóshajója. Ha pedig a játékot közelebbről megvizsgáljuk, akkor a benne szereplő karakterek olyan sokrétűek, amilyet más játékban nem láthatunk. Különböző nemek, szexuális beállítottság, nemzetiségek, testfelépítés számos variációját megtaláljuk, gondoljatok csak pl. Roadhog hatalmas pocakjára. Azért ebben a kulturális olvasztótégelyben is sikerült belefutni pár buktatóba. Teszem azt, Tracer Over the Shoulder győzelmi beállása pár szervezetnél kivágta a biztosítékot. A póz a játékos közösség szerint egy olyan szexuális üzenetet hordozott magában, ami nem illik a karakterhez. Emiatt pedig le is cserélték.

Persze ez a beállás már nincs a játékban, de ez egy olyan üzenet volt a Blizzard számára, ami felhívta a figyelmet arra, hogy még inkább figyelniük kell a sokszínűségre. Ebből kifolyólag megalakult a cég női tanácsa, aminek az a célja, hogy vonzóbbá tegyék a céget a női fejlesztőknek, hogy a munkakörnyezet jobban megfeleljen a nők igényeinek és, hogy a cég imázsa javuljon az ő szemükben is.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!


Cover és képek: Blizzard

Kövess Minket!