A legismertebb counterek és hogyan védekezzünk ellenük - 2.rész

A legismertebb counterek és hogyan védekezzünk ellenük - 2.rész

Cikksorozatunk második részében a hangsúlyt a DPS hősök és a Tankok kapják. 

Az Overwatch-ban nagyon fontosak a megfelelő counter pickek, azaz ellen választások, mivel egy sok változós kó-papír-olló rendszerről van szó. Természetesen néhány karakter kiemelkedik a többi közül, mivel képességeik többféle hősre szuperálnak jobban. Tegnap már belekezdtünk a Team Dignitas útmutatójába, ha lemaradtatok volna, az alábbi cikkben tudjátok pótolni.

A legismertebb counterek és hogyan védekezzünk ellenük - 1. rész

Ebben a cikksorozatban most utána nézünk az 1v1 szituációknak. Kire érdemes váltani, ha meglátunk egy specifikus hőst az ellenség soraiban. A sikeres kompetitív ranked létra mászáshoz többféle képességgel kell hogy rendelkezzetek. Nem elég ha ott vagytok mentálisan a szeren, bele is kell másznotok az ellenfél fejébe, hogy megjósoljátok a következő lépésüket és helyes válaszlépést tudjatok rá adni.

Most újabb párosítások jönnek a sorozatban és leginkább a DPS hősök és Tankok egymáshoz való viszonyát fogjuk vizsgálni. A karakterek száma miatt a variációk száma végtelen, szóval ha kihagytunk volna valamit, jelezzétek kommentben.

Orisa vs. Genji

Őszintén szólva Orisa borzalmasan teljesít a flanker karakterek ellen, amibe ugye Tracer, Genji, Reaper és Sombra is bele tartozik. A karakter hiába próbája meg tartani a távolságot Genji ellen, a fegyverének lövedékei nem elég gyorsak, hogy követni tudják a mozgását. A pajzs is felesleges ellene, mivel a cyborg nindzsa nagyon könnyen meg tudja kerülni és szabályosan körbe tudja táncolni mindenki kedvenc Omnic kentaurját. A hitboxa ráadásul olyan hatalmas, hogy még egy viszonylag kezdő Genji is simán el tudja találni a fejét a shurikenekkel, szóval az esélyek abszolút siralmasak.

Ugyan azt tudjuk egyébként mondani mint korábban a vesztett helyzetekben, próbáljátok megölni az ellenfelet mielőtt az kapna el titeket. A pozicionálás is életmentő lehet és helyezkedjetek úgy, hogy a flankerek nehezen tudjanak hozzátok férni. Ha mégis a közeletekbe kerülnének, használjátok a mini-gavitron képességet és pár másodpercig ragasszátok oda valahova őket, amíg a csapat segítségével el tudtok bánni velük. Végső esetben pedig inkább hagyjátok a dolgot és váltsatok Winston-ra. 
ow orisa blizzard

Pharah vs. Soldier:76

Szegény Pharah számára talán Soldier a legnehezebb ellenfél az egész játékban, Widowmakeren és McCreen kívül. A profik világában előfordul az is, hogy egy Genji-t küldenek fel az égbe az igazság rakétásának leszedésére, azonban a a casual játékosok között nem mindenki képes erre, szóval marad a klasszikus katona. A legegyszerűbb módszer egyébként Pharah leszedésére a Visior, mivel a karakter levegőben való manőverezése nem elég gyors ahhoz, hogy időben fedezéket tudjon találni az Aimbotos Soldier elől. Egy másik jó módszer a Helix rakéták használata, mivel azok rendelkeznek a "projectile" lövedékek közül a legnagyobb utazó sebességgel. 

Ha Pharával játszotok, Soldier egyértelmű counter és csak abban az esetben tudjátok lejátszani a pályáról, ha az ellenfél életében nem talált el még semmit. Az ilyen ellenségekre már két jól irányzott rakéta is elég, illetve ha a levegőbe emelkedtek, próbáljatok meg olyan tereptárgyak közelében maradni, amikkel meg tudjátok zavarni a rátok vadászó hitscant. Zárószóként azt tudjuk javasolni, ha 20 másodpercig sem éltek egy összecsapás alatt, váltsatok le. 

Reaper vs. Pharah 

Jelen esetben fordul a kocka, mivel Reaper képességei miatt csemege falat egy Pharah számára. A Talon ügynöknek semmi nincs a tarsolyában, amivel fel tudna emelkedni a levegőbe, szóval ez egy abszolút vesztett helyzet, már ha nem hibázik az ellenfél. Az egyedüli esélyetek akkor van, ha Pharah véletlenül elrontja a felemelkedést vagy beszorul egy zárt térbe, azonban még akkor is ott van neki a Concussive Blast ami lazán arrébb tud titeket tessékelni amíg ő elmenekül. 

Bármennyire hangzik lehetetlennek a párosítás, az esélyek azért még megvannak, viszont csak úgy, ha összedolgoztok a társaitokkal. Ha valakinek ugyanis sikerül elterelnie a figyelmét, addig a Reaper jobb pozíciót vehet fel és ha nem is tud végezni vele, meg tudja sebezni olyannyira, hogy pár távoli lövés a társaktól elegendő lesz. 

Reinhardt vs. Pharah 

Gondolkodtatok már azon, egy Oroszlán miként tud elbánni egy Sassal? Nos segítek, a válasz egyértelműen az, hogy sehogy. Nagyjából ezzel össze is foglaltam a párosítást, mivel Reinhardtként kb esélytelenek vagytok Pharah ellen. Az egyiptomi rakétás hősnő elsődleges célpontja nem feltétlenül Rein, viszont ha összecsapnak, ő lesz az egyértelmű győztes. Természetesen előfordulhat olyan szituáció, hogy a Fire Strike éppen jókor megy jó helyre, azonban nem érdemes erre alapozni a taktikátokat. 

A legjobb esélyetek akkor van egyébként, ha az éppen ultizó Pharah stabilan egy helyben lebeg. Ilyenkor persze jobb fedezékbe húzódni, viszont ha nem lát közvetlenül rátok, lendüljön az a kalapács és reméljétek a legjobbakat. Ettől több tanácsot ide nem tudunk adni, talán azt, hogy váltsatok le egy D.Va-ra. 

Roadhog vs. Reaper

Szegény malacemberre igen rájár a rúd, mivel az elmúlt időszak változtatásainak köszönhetően off-meta lett. Reaper ezzel szemben kapott egy igen hasznos buffot, ami garantálja számára az életerőt a bevitt sebzések után. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy ismét egy lehetetlen küldetésről van szó ha Roadhoggal szemben találjátok magatokat egy Reaperrel. Első és legfontosabb tippünk az, ne használjátok a Hook képességet, csak közelebb hoznátok a bajt a fejetekre. Próbáljátok inkább messziről a másodlagos tüzeléssel sorozni az ellenfelet, aztán reménykedjetek abban, hogy a társaitok a segítségetekre lesznek. 

A csatát persze bírjátok egy darabig köszönhetően az élettöltő képességnek, azonban ez sem végtelen kapacitású, szóval inkább bízzátok a piszkos munkát a csapattársaitokra. Érdemes belekényszeríteni még a Reapert, hogy használja el a Wraith Form-ot, viszont ne menjetek utána, majd elintézik a többiek. A csata hevében viszont pontosan tudjuk milyen nehéz meghozni ilyen döntéseket, viszont tartsátok szem előtt, csak megkönnyítitek a dolgát ha rárontotok. Az ultizó Reaperel pedig azt tudjátok tenni, hogy elrántjátok a csapattól és felfogtok annyi sebzést amennyit tudtok.
ow blizzard roadhog

Soldier:76 vs. Genji 

Sebzés a sebzés ellen, azonban Genji gyorsabban tudja magából kiadni mindezt, ráadásul vigyázni kell a Deflect képességgel is. A Biotic Field jó segítség lehet a harcban, viszont egy ügyes cyborg nindzsa türelmesen megvárja míg lejár és akkor csap le. Az ulti használatával is vigyáznotok kell, mivel könnyen belefuthattok abba a szituációba, hogy a saját csapattársaitokat ölitek meg a visszapattanó lövedékekkel. 

Egy Soldier számára iszonyat jó célzóképesség és tapasztalat kell ha szeretné ezt az 1v1 szituációt jól lehozni. Érdemes megőrizni továbbá a Helix rakétákat az ellenfél befejezésére, azonban a csata hevében nagyon nehéz észben tartani mikor érdemes használni őket. Senki ne lepődjön meg tehát azon, ha nem minden esetben képes levadászni Genji-t, viszont folyamatos gyakorlással egyre jobb és jobb győzelmi arányokat érhettek el. 

Sombra vs. Winston

Akármennyire is jó képesség a láthatatlanság, Winston fegyverével még célozni sem kell ahhoz, hogy kiszedjenek titeket belőle Sombra-val. Innentől kezdve pedig nagyon kicsi az esély, mivel a Tudós szép lassan pirítóst csinál belőletek. A Hack és Transclocator egy jó menekülési terv lehet, viszont az áram nagy területen terjed, ráadásul ha Winston elultizik, esélytelen a menekülés. 

Az egyetlen esélyetek az, hogy berohantok meghackelni, használjátok a teleportot és hagyjátok, hogy a csapat szépen elintézze a dolgot. Az EMP ugyan ez, viszont az időzítés nagyon fontos, mivel ha nem érkezik sebzés a csapattól a képességre, pocsékba ment az egész.

Ennyi lett volna tehát a legismertebb counterek és az ellenük való védekezés második része. A harmadik részt holnap fogjuk közzétenni, szóval ha nem szeretnétek lemaradni, figyeljétek az Esport1 oldalát. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!