Retro: Így festett a HLTV ranglistája 2012-ben

Retro: Így festett a HLTV ranglistája 2012-ben

Nosztalgiázni vágyók, figyelem!

Ha már a kezdetektől, vagy még korábbról követed a CS:GO-t vagy a GO előtti életet, akkor gyere és nosztalgiázz velünk, ugyanis ebben a cikkben a 2012-es HLTV ranglistát fogjuk összehasonlítani a 2017 szeptemberivel! 5 év, de mennyi változás!

A ”régi” ranglista 2012 november 30-án érkezett meg, míg a mostani tegnap, azaz szeptember 4-én. Még a kezdés előtt érdemes tisztázni, hogy nem játékosok, hanem szervezetek szerint nézzük, hiszen azokkal a top tehetségekkel, akik 5 éve már a csúcson voltak, maximum csak elvétve találkozunk. Most, hogy ezeket letisztáztuk, vágjunk is bele!

2012-ben az egyeduralkodó a NiP volt, ezidőtájt kezdték el máig legendás, 87-0-s szériájukat a nindzsák, ami bő fél évig kitartott. Bár az utóbbi időben nagyon legyengültek, a legutóbbi két Major tornán ott se voltak, viszont a DH malmöi versenyén már egész jól teljesítettek. Azt viszont feltételezem, hogy még egyszer már nem fog az megtörténni, hogy ilyen toronymagas NiP uralom legyen. Akkor a svéd hatalom közelébe maximum a francia VeryGames ért. Ha a pontszámokat nézzük, akkor a harmadik, amerikai Area 51 már nagyon le van maradva, az első pizsamás nindzsáknak kb. 3,5-szer több pontjuk van, ami elég nagy különbség volt akkor is még úgy is, hogy teljesen másképp működött a ranking rendszer.

Ha az orgokat nézzük, abból a régi top 20-ból mindössze öt maradt mára aktív, ezek pedig a mousesports, a NiP, a Virtus.pro, az Alternate és a k1ck. Utóbbi neve onnan lehet ismerős, hogy egy időben FLASH-ék is játszottak az ő nevük alatt. Egyébként sajnos mostanság már nagyon leépülőben vannak, mindössze két aktív játékosuk van jelenleg.

A top 5 csapatnak az akkori pénznyereményét is láthatjuk, ami meglepően kevés. Az első helyezett akkor nem egy versenygyőzelmet követően is mindössze 27 ezer eurót zsebelt be, amire lehet mondani, hogy sok (persze, szerintem innen bárki el tudná fogadni), de a mai versenyekhez képest nagyon kevés. A legutóbbi, krakkói Majorön az 5-8. helyezett kapott 35 ezer dollárt, ami már túlszárnyalja a NiP akkori, több tornagyőzelem alatt elért nyereményét, pedig itt egy mindössze egyhetes versenyről beszélünk, amin kívül még 1-2 versenyt be tud vállalni a csapat egy hónapban. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy itt messze a világ legjobbjairól volt szó.  Hozzájuk képest a második VeryGames már csak kb. feleannyit, 15 ezer eurót tudott bezsebelni. 

A nemzeteket tekintve is elég érdekes képet kapunk, hiszen mindössze 3 svéd, 2 dán, 2 észak-amerikai, 1 Egyesült Királyságbeli (!!), 3 orosz, 3 német és 1 brazil csapatot láthatunk. Ehhez képest jelenleg 2 svéd, 3 dán, 2 észak-amerikai és 2 brazil , illetve 1 német csapatot láthatunk. A top 20-ban mára gombamód megszaporodtak az európai mixek és az ukrán csapatok.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borítókép: A NiP csapata a DH Valencia 2012 megnyerése után (Forrás: HLTV)

Kövess Minket!