A mi játékainkban a nők mentenek meg minket -Jeff Kaplan az Overwatch univerzumról

A mi játékainkban a nők mentenek meg minket -Jeff Kaplan az Overwatch univerzumról

Jeff Kaplan az ESPN-nek beszélt az OW világ megalkotásáról és a nők szerepéről a játékon belül. 

A 2016-os megjelenése óta az Overwatch, a Blizzard lövöldéje, a világ egyik legnépszerűbb játékává nőtte ki magát a világon. Ez év áprilisáig több, mint 30 millió példányt adtak el belőle és jó néhány profi csapat az OW Ligában fog versenyezni. A népszerűsége nagyrészt a dizájn miatt ilyen nagy, plusz az egyedi sztoritálalás rengeteg követőt vonzott. A világgal történetével kapcsolatban az ESPN készített interjút a játék atyjával, Jeff Kaplannal.

Miben különbözik az Overwatch a többi lövöldözős játéktól?

"Abban, hogy mi hősök köré építettük fel a játékot. Ezek a hősök hétköznapi emberek (lények) voltak, mégis különlegesek. Általában egy fps játékban nem igazán vannak képességek, maximum van egy király fegyvered, de csak ritkán fordul elő, hogy ilyen őrült adottságokkal is rendelkezzenek a szereplők. Tracer például 30 métert is képes blinkelni, majd egy gombnyomásra visszatér a kiindulási pontjára. Ez az egyik indok, a másik pedig, mély háttér történetet adtunk mindegyiküknek. Egy átlagos lány, aki régebben pilóta volt, most egy igazi hős! Fura személyiségekkel vannak megáldva, mégis az az érzése az embernek, hogy de jó lenne velük lógni."

Hogy jött az ötlet, hogy nagyobb hangsúlyt fektessetek a karakterekre és a történetekre?

"Amikor az Overwatchon agyaltunk, a Diablo óta már 17 éve nem volt új játékunk. Szerettünk volna egy teljesen új univerzumot építeni. Éreztük, hogy a sima 6v6 csapatalapú lövölde, kampány és single player mód nélkül kevés lenne, így gyártottunk képregényeket és egy animációs sorozatot, ezáltal több szálat is elkezdtünk belepakolni a világunkba. A legtöbb játékos szeretné elhinni, hogy miután belép, az univerzum részévé válhat, ezért sok időt eltöltenek vele."

Amikor meghoztátok ezeket a döntéseket, szélesebb körben is szerettétek volna, ha érdeklődnek a játék iránt?

"Tudjuk, miként kell létrehozni a szórakoztató részét, amely beszippantja az embereket, de hogyan tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett is legyen? A válasz a játék tervezésében rejlik, azoktól az elemektől kell megszabadulni, amitől nem igazán lesz mélyebb. Legtöbbször el akarunk merülni a játékokba amikor leülünk elé, viszont ha nyomasztó a környezet és túl nagy a kihívás, akkor nem biztos, hogy szeretnénk a részévé válni. Én sose gondoltam volna egy kínai klimatológus kalandorról, hogy megfogna a személyisége, mégis ő lett a kedvencem. A csengőhangom is ez: "Sorry, sorry, sorry, sorry"."

A játék valóban nagyon színes, mintha egy Pixar filmet nézne az ember...

"Mindenki a modern hadviselést keresi, és a realisztikus játékok korszakát éljük, nem volt egyszerű a választásunk. Az Overwatch-ot szándékosan terveztük úgy, hogy kihívást jelentsen. Van egy térképünk ami például Irakban található és Oasis a neve, és 6 közel keleti tudós alapította. Ez volt a szándékunk: a sztereotípiák megszüntetése."

Nem gondoltatok arra, hogy ez elidegenítené a játékosokat, akik hozzászokták már egy bizonyos megjelenéshez?

"Nem, egyáltalán nem, sok ilyen játék van, mi csak egy másik opciót kínálunk nekik."

A tapasztalatok alapján, hogyan passzolnak az Overwatchoz világába a nők?

"Azt hiszem jó munkát végeztünk, ezt a fantasy világot a legkülönbözőbb karakterek alkotják. Szeretném azt is hinni, hogy kellően erősre sikerült ábrázolnunk a női szereplőket is. Nem hercegnőket alkottunk, akiket a várból kell megmenteni, sőt, nálunk a nők végzik a mentéseket. Hősiesek, a szó minden értelmében."

A karakterek fele nő, a legtöbben velük mégis férfiak játszanak; meglepő ez számotokra?

"Egyáltalán nem, sok játékos nyitott és erre vártak, hogy ennyi féle karaktert kipróbálhassanak. Sokszor attól is függ, hogy melyik hősre van éppen szüksége a csapatnak és azzal játszanak."

Hogyan jött D.Va ötlete?

"Szerettünk volna egy kicsit kedvezni a koreai rajongóknak. Volt egy király sztorink, amelyben olyan robotokat alkottunk, amelyeket csak a legjobb pilóták képesek vezetni. Azért készültek, hogy legyőzzék az óriás robotot, amelyik folyamatosan Korea-t támadta. Kiderült azonban, hogy nem tudták irányítani igazán, és nem voltak annyira ügyesek, mint a koreai progamerek. Emellett egy szuper erős női karaktert is létre akartunk hozni. Nem csak erős, de elég magabiztos is, mint a legjobb atléták. Azt hiszem egy inspiráló személyiséget sikerült megalkotni."

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!