Cosplay: rendeljem vagy készítsem?

Cosplay: rendeljem vagy készítsem?

Ki mire esküszik? Van aki a szabadkézi gyártást preferálja, míg vannak, akik biztosra mennek a méretre szabott kosztümökkel.

Sokan talán úgy vélekedhetnek, hogy az elkészített cosplayek minőségben eltörpülnek a rendelt társaikkal szemben, hiszen nem mindenki lehet profi például a varrásban. És mi a helyzet a páncélokkal? Egyes kiegészítőket, mint a fegyverek vagy páncélok, nem feltétlenül kaphatunk meg még az internetről sem.

Hiába a varrás nem az erősségem, a Vihar Lux egy példa rá, hogy valahogy meg kell küzdeni az olyan kosztümökért, amiket nem lehet beszerezni.

Fotó: W's Photos Cosplayer: Rin Cavornon Cosplay: Leauge of Legends – Elementalist Lux – Storm

Sok dologtól függhet, hogy az egyén mi alapján dönt a készítés-, vagy a teljes kosztüm megrendelése mellett.

  • Többnyire olcsóbban jövünk ki, ha mi gyártjuk a saját ruhánkat.
    Természetesen versenyzés esetén (craftmanship) elengedhetetlen a saját kézzel való készítés, ellenben kizárásra kerülünk a versenyből.

  • Előfordulhat, hogy időhiány miatt választjuk a megvásárlás opcióját.

  • Ha nagyon nem bízunk a képességeinkben és inkább rászánjuk a pénzt, senki se vessen ránk rossz szemet, semmi baj nincs ezzel. Különben is rutin kérdése, hogy mennyire tudunk szépen dolgozni, a profiknak is idő kellett, hogy oda jussanak, ahol most tartanak.

  • Külön elégedettséggel tölthet el, ha a saját kezed általi munkára kapsz dicséreteket és a továbbiakban is ösztönző pozitív visszajelzéseket.

  • Megszámlálhatatlan mennyiségű az olyan kiegészítő, amit nem tud beszerezni az ember, azonban a könnyen használható alapanyagokkal gyönyörű munkák kerülhetnek ki a kezeink közül.
    Egy korábbi cikkemben már írtam egy rövid összefoglalót a cosplayes alapanyagokról. Ide kattintva elolvashatjátok.

  • Akár varrunk, akár páncélt készítünk; hasznos szabásmintákat készítenünk mielőtt munkához látunk.

A varráshoz használt szabásmintákkal ellentétben a páncélokhoz egy kicsit másképpen készülnek a minták.

Térjünk vissza egy kicsit a rendeléshez.

Honnan tudok rendelni?
Talán a legismertebb az ebay, ahol szinte bármilyen ruhát és kiegészítőt beszerezhetünk. Nagyon sok oldal specializálódik cosplayek eladására, ezek közül a legismertebbek: Ezcosplay, cosplaySky, cosplaymade.
A fizestést minden esetben elektronikus úton tudjuk elintézni, azaz bankkártyával, vagy, ha rendelkezünk vele PayPalal.

Ha rendelésre adtuk a fejünket, előfordulhat, hogy nem érkezik meg időben, vagy egyáltalán a megrendelt ruhánk/parókánk.
Mi ilyenkor a teendő?
Fel kell vennünk a kapcsolatot az eladóval, és leírnunk neki a problémánk. Két lehetséges megoldás közül választhatunk:

  • az eladó visszafizeti nekünk a teljes összeget

  • új terméket küld

Mindenek előtt a legfontosabb dolog, hogy időben rendeljünk, mivel a kiszállítási idő 3-5 hétig is eltarthat (Kínából).

Rettentő fontos, hogy megfelelő méretben vásároljuk meg a kinézett ruhákat! Mielőtt leadjuk a rendelésünk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a jó méretet választottuk, ugyanis az ázsiai méretek nem egyeznek az európaival. A leírás általában tartalmaz egy képet, ami alapján láthatjuk melyik méret a nekünk való, ha szükséges mérjük le magunkat a biztonság kedvéért.

Akár magunknak készítjük a jelmezünk, akár megvásároljuk fő az, hogy jól érezzük benne magunkat!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.