Cosplayereknek kötelező: az Oyumaru és használata

Cosplayereknek kötelező: az Oyumaru és használata

Az Oyumaru egy meglepően könnyen kezelhető, bármennyiszer újrahasználható anyag, amelyhez csupán csak forró vízre van szükségünk.

Magyarországon még annyira nem ismert anyag az Oyumaru, de Japánban, a japán művészeti iskolákban már húsz éve alapvető anyagként használják sokoldalúsága és kreatív felhasználhatósága miatt. Persze itthon is hozzájuthatunk ehhez a nagyon egyszerűen kezelhető, számtalanszor újramelegíthető és ismételten felhasználható praktikus kis matériához, amelyet számos módon használhatunk:

  • Öntőformák készítéséhez (például műgyantához, ékszerbetonhoz, levegőn száradó vagy kisüthető gyurmákhoz, folyékony latexhez, gipsz formákhoz stb.)
  • Ékszerekhez (fülbevalók, gyűrűk, nyakláncok, karkötők, medálok)
  • Díszekhez
  • Különböző tárgyak hiányzó dekorációs elemeinek pótlásához

Használata

Ahhoz, hogy az Oyumaruval dolgozni tudjunk, 1 bögre forró vízre és egy bögre hideg vízre van csak szükségünk. A kemény anyagot legalább 80 fokos, vagy melegebb vízbe helyezzük nagyjából 3 percig, vizet forralhatunk akár vízforralóban is. Ezután pálcikával, villával, csipesszel vagy bármiféle segédeszközzel kivesszük a forró vízből. Ez azért fontos, hogy ne égessük meg a kezünket. Kivétel után az anyagunk könnyen gyúrhatóvá, képlékennyé válik.

Mielőtt dolgozni kezdenénk vele, távolítsuk el róla a vizet papír- vagy textiltörlő segítségével, a lényeg, hogy olyat használjunk, ami nem szöszösíti be az anyagot. Akár több rudat is összedolgozhatunk a nagyobb felület elérésének érdekében, de kedvünk szerint egyéni színeket is létrehozhatunk a különböző színűek összegyúrásával. A fellágyult anyag segítségével könnyen készíthetünk öntőformákat formanyomáshoz, vagy akár ékszereket, dekorációs elemeket, stb.
M
ielőtt kihűlne a gyurmánk, belenyomjuk az általunk választott, modellezni kívánt formát, amiről negatívot szeretnénk készíteni és rajta hagyhatjuk egészen addig, amíg teljesen ki nem hűl. Egy másik módszer, hogy pár perc hűlés után óvatosan levesszük a gyurmát a formáról. Ebben az esetben tegyük 3-5 percre hideg vízbe az Oyumarut, amíg meg nem szilárdul. Miután kihűlt és megszilárdult, kemény, mégis ruganyos anyaggá válik, mint egy keményebb szilikonforma és gyönyörűen megtartja a modellezett anyag körvonalait.


Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a modellező anyagot (gyurmát, gipszet, stb.) a formánkba nyomkodjuk vagy töltjük, és annak száradását követően az Oyumaru könnyedén lehúzható lesz a modellünkről.
A megunt díszeket, öntőformákat felmelegítve újra fel tudjuk használni egy újabb alkotáshoz. 
Az alábbi videókban láthatjátok, mennyire egyszerű használni!

 TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!