Veszélyben az LCS jövője? Több NA csapat már most kiszállna

Veszélyben az LCS jövője? Több NA csapat már most kiszállna

A franchise rendszer több pénzt hozott az NA LCS-be, –de úgy tűnik nem eleget.

Tavaly még mindenki egy csodaként tekintett az NA LCS-ben bemutatott franchising rendszerre, amitől azt várták, hogy hirtelen minden probléma megszűnik. Azt tudni kell, hogy egy LCS csapat fenntartása általában –sőt szinte kivétel nélkül– veszteséges, egyedül a szponzorok tartják az egészet életben. Ezen kellett volna változtatnia a franchise-nak, a megosztott bevételeknek, az LCS-ben látott reklámoknak, az újabb szponzoroknak stb.

10+1 meglepő tény, amit két évvel ezelőtt nem hittünk volna

Heldeus | 18/10/05 17:57 A 21. században a világunk már annyira felgyorsult, hogy igen rövid idő leforgása alatt is teljesen megváltozhat bármi. Szakmák tűnhetnek el, újak alakulhatnak ki, rendszerek dőlhetnek meg, –és még sorolhatnánk, hogy mi minden cserélődhet fel.

A cél az volt, hogy ne csak a győzelmeken és a szponzorokon múljon minden, hanem egy együttműködés alakuljon ki a Riot Games és a csapatok között, ami mindkét fél számára kedvező. Ezért próbálták megalapozni a biztos bevételeket, valamint hogy minden résztvevő csapat valami pluszt vihessen ebből haza. Azt persze tudni lehetett, hogy egyes csapatok sikeresebbek lesznek, mint mások, –elvégre ha szponzorként dönthetünk, hogy egy TSM-mel, vagy Clutch Gaminggel szeretnék együtt dolgozni, elég egyértelmű a válasz.

Valószínűleg ez a jelenet zajlott le az év során többször is, mint kiderült a Beyond the Rift műsorból. Aki nem ismerné, ez Imaqtpie csatornáján egy beszélgető show, ahol ő, Scarra és egy meghívott vendég szokott lenni. Ez a vendég ezúttal egykori csapattársuk, Crumbz volt, még a Dignitas-os időszakból. A "bombát" azonban nem ő dobta le, hanem Scarra, aki beszélt kicsit a kulisszák mögötti LCS-ről is, hogy miként zajlik a rendszer.

Először a játékosfizetések merültek fel, –amik már így is felszöktek az égbe a franchise rendszer bevezetésével–, de még mindig nincs vége. Scarra elmondása szerint az igazán jó játékosok jövőre akár két-háromszorosát is megkaphatják az idei bérüknek, ami már eleve hatalmas. Olyanról is szó esett, hogy lesz olyan, aki akár 700e $-t kereshet egy évben, az majdnem 200 millió forint. Ezt a "buborékot" viszont nem lehet sokáig fenntartani, ennyi pénz még az e-sportban sincs jelenleg. Mintha az egész iparág elfelejtette volna az "addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér" mondást.

Mindenki rengeteg befektetésre váró pénzzel érkezik az iparba és a legtöbben csak buknak vele. Az igazi probléma azonban magán a ligán belül keresendő. Mint már említettük, a franchise rendszer elvileg az osztozkodásról és a közös célokért való küzdésről szól, de a valóság nem ilyen egyszerű. Minden csapat jóformán ugyanazokért a szponzorokért küzd, így mindenki ott vágja át a másikat, ahol csak tudja, mert mindenkinek kell a szponzor, –mondhatni licitálnak a szponzorációkra. Miközben úgy kellene működnie, hogy ha jön egy új csapat, akkor mindenki együtt dolgozik, hogy kapjon támogatókat és ezáltal az NA LCS is. Mivel nincs senki a lánc "tetején", mint egy szülő, aki rászólnak a csapatokra, vagyis a "gyerekekre", hogy békésen játsszanak együtt, ezért nem is nagyon van kiút ebből.

És itt jön az igazán nagy gond. Még egy év sem telt el az NA LCS franchise rendszeréből, de több csapat már most el szeretné adni a helyét. Egyszerűen nem látják üzleti oldalról, hogy ez miért érné meg nekik. Ha belegondolunk abba, hogy az egész franchise rendszernek mi lett volna eredetileg a célja, ez egy hatalmas bukás az LCS számára, ha csak egy csapat is ki akar szállni már most. A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy nem a franchise rendszerrel van a probléma, hanem az LCS franchise-zal. Ahogy Scarra és Qtpie is elmondták, illetve én is ezen az állásponton voltam: nem gondoltuk volna, hogy az Overwatch franchise életképes lesz, hogy egyáltalán megéri az első évét, –és lám, nekik sikerült: jelenleg a legsikeresebb e-sport franchise a világon.

Nagyon baljós jelek ezek, –nemcsak Amerikára nézve, de Európára is. Tény, hogy lesznek eltérések a két kontinens ligája között, de ha ez odaát sem működik rendesen, –ahol azért köztudottan több pénz jut a szórakoztatásra–, akkor kérdéses, hogy itt mire számíthatunk vele. Lehet nem ártana kicsit átgondolni a rendszert, a működést és a pontos folyamatokat, mert ha ez elbukik, akkor nincs nagyon több lépés előre, ez a legjobb stratégia, amit jelenleg ismerünk egy liga fenntartására. Az előzőről már tudjuk, hogy elavult és igazságtalan sokszor, a mostanit pedig a felügyelet hiánya és a végtelen kapzsiság dönti romba.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!