rOtK kitálalt a kínai csapatok szerződéseinek hiányosságáról

rOtK kitálalt a kínai csapatok szerződéseinek hiányosságáról

Az ő szavai szerint nincs minden rendben a kínai Dota 2-es csapatszervezéssel.

A dota 2-es kínai szcéna egyik korábbi csillaga, Bai "rOtK" Fan 2017-ben ugyan visszavonult az aktív játéktól, de azóta is edzőként tevékenykedik. Tavaly az év második felében előbb az Invictus Gaminget, szeptember 6-tól pedig a VGJ.Thunder együttesét készíti fel a meccsekre.

Soha nem játszott külföldi csapatban. 2011-ben Team DK-nál kezdte a profi pályafutását, majd olyan kínai csapatok következtek, mint a Vici Gaming, Big God, EHOME, LGD.cn, Vici Gaming, Team VGJ. A számos eredményei közül egy mindenképpen kiemelkedik, méghozzá a 2014-es The International ezüstérem. A Vici Gaming színeiben játszva 3-1-re kaptak ki végül a Newbee ötösétől.

Rengeteg tapasztalat és aktív év után edzőként tengeti az életet, egy valami azonban feltűnt neki az elmúlt időszak alatt. ROtk most weibo-n osztotta meg gondolatait, írásában vitatta meg a kínai csapatok helyzetét a szerződésekkel kapcsolatban.

"Szeretnék beszélni a kínai Dota 2-es közösségről. Mindig úgy éreztem, hogy a Kínán kívüli közösség sokkal könnyebben összeállíthat öt rendkívül tehetséges játékosból egy csapatot. Túl sok együttes van az országunkban. A régi játékosok időközben visszavonulnak, az újak és tehetségesek pedig ritkák. Aztán végre van egy ígéretes újonc, de kiderül, hogy nem elég jó (pl.: VGJ. Yang) (–a rOtK persze itt csak viccelődik–). Mikor fogunk olyan szövetséggel rendelkezni, amely védi a játékosok érdekeit is? Miért nem lehet egy standard kétéves szerződésünk, amely a TI-al zárul? Így mindenki az általa preferált társakkal állhatna össze, míg a csapatok beruházásait ez a lehetőség legalább két évig védené. Ezek csak az én ötleteim, de mindenképp változtatni kéne a dolgon:

1. A kínai tulajdonosok óriási befektetéseket hajtanak végre a szervezeteknél, beleértve a luxusapartmanokat Sanghajban, a remek fizetéseket. Viszonzásul hosszabb szerződéseket kell aláírniuk az alkalmazottaknak (például a pletykák szerint LGD.Maybe öt évre kötelezte el magát). Ennél is fontosabb, hogy a játékosok nem sérthetik meg a szerződést az ACE miatt (a legtöbb kínai csapat által létrehozott unió). Ha valaki mégis megszegi, akkor csak egy nem ACE-gárdába igazolhat át vagy nyugdíjba vonulhat.

2. Az egyetlen módja annak, hogy más szervezetektől szerezzenek be jó játékosokat, ha magas átigazolási díjakat fizetnek. Például a VG tulajdonosa hosszú ideig meg akarta venni a DUOBAO mid playerét. Azonban a DUOBAO nem akarta elengedni Orit. Több sikertelen tárgyalás után a VG tulajdonosa végül azt mondta, hogy "oké rendben" és megvásárolta a teljes DUOBAO-t. Egy másik példa: Pletykák szerint félmillió dollárt fizettek az IG-nek, hogy megvásárolják Paparazzit.

3. Néha még a nevetségesen magas átigazolási díj sem elegendő. Ebben az esetben a csapatok hajlamosak a saját fiataljaik beépítésére vagy olyan SEA játékosokat igyekeznek keresni, akik beszélik a mandarin nyelvet (például ah-fu)."

Kínában tehát meg van kötve a kezük a játékosoknak és nehéz olyan együttest találni, ahol az általuk preferált társakkal tolhatnák együtt. ROtk szerint 2 éves szerződéseket kellene kínálnia a vezetéseknek, ami talán mindenki számára megoldást jelentene. Ti mit gondoltok erről?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!