xQc felemelkedése és bukása az Overwatch League-ben

xQc felemelkedése és bukása az Overwatch League-ben

A Dallas Fuel hivatalosan is megvált a játékostól, szóval úgy határoztunk, végigmegyünk karrierjén és az idáig vezető eseményeken. 

Mint arról már sokan biztosan értesültetek, tegnap hajnalban a Dallas Fuel bejelentette, hogy megválnak botrányhős tank játékosuktól, Félix "xQc" Lengyel-től. A hivatalos közlemény szerint a játékos és a csapat közösen hozta meg ezt a döntést és a szervezet vezérigazgatója, Mike 'Hastr0' Rufail az alábbiakat nyilatkozta:

"Nem sok olyan játékos van mint Félix, aki ilyen rövid idő alatt annyi sikert ért volna el a Competititve Overwatch közösségében. Mindennek ellenére úgy éreztük, hogy a szervezetnek is és neki is az a legjobb, ha elválnak útjaink, még mielőtt a hivatalos szerződése lejárna. Félreértés ne essék, senki sem szeretné jobban mint mi, hogy Félix sikeres legyen és hiszünk benne, hogy fényes jövő áll még előtte. Szeretném továbbá megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem neki az idejét és szenvedélyét, amit a Dallas Fuel-nek áldozott.

Jelenleg az a célunk, hogy a csapatot olyan játékosokkal tölthessük fel, akik folyamatosan elérhetőek és hozzá tudnak járulni a Dallas Fuel sikeréhez most és a jövőben is. Félix elengedésével valamivel flexibilisebbek lehetünk és további játékosokat igazolhatunk a draft időszak alatt, továbbá ő is új lehetőségeket fedezhet fel a profi és streamer karrierjében is egyaránt. "

Mindez egyébként egy hosszú eseményláncolat eredménye, amit most megpróbálunk nektek minél pontosabban levezetni, végigmenve xQc eddigi e-sport karrierjén. Nem is rabolnám tovább az időtöket, lássuk a játékos felemelkedését és bukását nagyító alatt!

Eredetileg xQc egy random mix csapattal kezdte meg kompetitív pályafutását, amit később szerződtetett az észak-amerikai Denial eSports. A szervezet égisze alatt 2017 tavaszán kezdtek el kisebb sikereket elérni, harmadikok lettek például az Alienware Monthly Melee-n áprilisban és a Rivalcade által rendezett heti bajnokságokat is rendszeresen megnyerték ebben az időszakban. Sajnálatos módon azonban a Denial szervezete körül problémák léptek fel, szóval xQc kilépett a többi játékossal együtt és először YIKES!, később pedig Arc 6 néven indultak  például az AMM, az Overwatch Rumble, az észak-amerikai Contenders, illetve a BEAT Invitational második szezonjában. A csapat ugyan nem ért el nagyobb sikereket,  később négy játékos is az Overwatch League-ben kötött ki, szóval a tehetség abszolút megvolt az alakulatban. 

Mindeközben xQc-t beválasztották a kanadai válogatottba és a csapatnak sikerült továbbjutnia az augusztusban rendezett katowicei selejtezőről, a BlizzConon rendezett rájátszásba, ami hatalmasat lendített streamer karrierjén is és a világ felfedezte magának ezt a szenvedélyes, néha túlzásba eső kanadai srácot. Az internet azóta folyamatosan termeli a válogatás videókat, amiben a játékos legemlékezetesebb, dühkitöréssel, káromkodással és drámával teli klipjei találhatóak, mint például az alábbi videó. 

Természetesen a közvetítések nem csak erről szóltak, hanem Félix Main Tank tudásáról is, ami rengeteget fejlődött a nézők szeme láttára, szóval megindultak a találgatások, vajon helyet kaphat-e majd esetleg az Overwatch League-ben. Mindehhez egyébként nagyban hozzájárult az is, hogy xQc volt az OWL draft időszakának legnagyobb szivárogtatója és a pletykák alapján az ESPN és Jacob Wolf is tőle szerezte be a csapatok igazolásairól szóló infókat, amik később egytől egyig valósággá váltak a nagyközönség számára is. A játékossal kapcsolatos nagy bejelentésre egészen október végéig kellett várnunk, amikor is a Dallas Fuel büszkén nagyvilággá kürtölte, hogy felvették Félixet Tank pozícióba, Christian "cocco" Jonsson mellé. Ezek után következhetett a világbajnokság rájátszása, ahol xQc abszolút bizonyította, hogy helye van az Overwatch League-ben, mivel csapatával egészen a döntőig meneteltek. A kanadai válogatott ugyan kikapott a címvédő koreaiaktól, Félix nagyon jól játszott az egész torna alatt, amivel sikerült eloszlatnia azon pletykákat, hogy csak a népszerűsége miatt vették fel a Fuel-be.

Ha emlékeztek még, a világbajnokság és a decemberben tartott OWL előszezon között már volt egy kisebb xQc dráma, ugyanis a játékos visszaélt a report rendszerrel és nem megfelelő indokokkal, illetve trágár szavak kíséretében jelentgette csapattársait, amiért a Blizzard élő adásban tiltotta ki main fiókjáról pár nap erejéig. Félix természetesen bocsánatot kért tetteiért és belátta, hogy ez nem megfelelő viselkedés egy sportemberhez képest, azonban számítani lehetett rá, hogy személyisége miatt mindez csak a kezdet. Egy ideig sikerült is elérnie a mágikus "reformed" státuszt és a Dallassal két meccsüket is behúzták az előszezonban, azonban pár hétre rá sajnos ismét elszakadt a cérna nála és annyira felidegesítették ranked meccse során, hogy később offstreamen trollkodott és dobott el meccseket Bastion-nel. A dolog pikantériája, hogy az akkor még London Spitfire-ös Rascal, aki most már a Dallas Fuel-t erősíti, rögtön reportolta viselkedéséért és az esetből hatalmas botrány lett, ami felkeltette az Overwatch League szervezőinek figyelmét is. A Blizzard ekkor még nem szabott ki büntetést a játékosra, sejteni lehetett, hogy különös figyelmet fognak fordítani rá és a következő drámánál már komoly pénzbüntetésre számíthat.

xQc videóüzenetben kért bocsánatot viselkedéséért

Sensevida | 17/12/19 19:21 Néhány napja a Dallas Fuel harsány és rendkívül népszerű Tank játékosa, Félix "xQc" Lengyel igencsak szép kis drámát okozott, amikor offstreamen trollkodott a ladderen és Bastion-nel dobott el egy mérkőzést.

Pár héttel később mindez be is következett, amikor is a Dallas kikapott a Houston Outlaws-tól és Austin "Muma" Wilmont xQc szállóigévé vált mondatával oltotta le a Fuel-t élő adásban. Félix azon a meccsen nem vett részt, viszont a beszólás nagyon felidegesítette és egy óvatlan pillanatban homofóbnak értelmezhető kijelentést tett az amúgy nyíltan meleg Muma-ra. Mindemellett a Blizzard már nem ment el szó nélkül és 2000 dolláros büntetést és 4 meccses eltiltást szabtak ki, amit a Fuel ráadásul tetézett is és az egész első etapból eltávolították a játékost. Félix természetesen bocsánatot kért felelőtlen mondatáért, Muma pedig el is fogadta és őszintén szólva lehetett is volna tovább lépni, azonban az eset körbejárta a nemzetközi sajtót is és a botrány csak tovább nőtt, ami egyáltalán nem tett jót sem a játékos, sem a Dallas Fuel, sem pedig a szárnyait bontogató Overwatch League-nek.

xQc 2000 dolláros pénzbüntetést és négy meccses eltiltást kapott az Overwatch League-ből

A Dallas Fuel ráadásul emelte a tétet és a játékos már nem léphet pályára a versenysorozat első etapjában.

Idővel persze lecsendesedtek a kedélyek, véget ért az első etap és sokan úgy hitték, ez kellő figyelmeztetés volt xQc számára és a második etapban már egy megújult személyiség lép majd pályára, akinek sikerült felnőnie a feladathoz. A Dallas jól is kezdte a Stage2-őt és két győzelmet szereztek az első héten, amiben Félixnek is nagy szerepe volt, azonban ezek után teljesítményük hanyatlani kezdett és a csapatot és a játékosokat is egyre több támadás érte a rajongóktól. A csapat tehát nehéz időket élt át és sajnos előző héten ismét a dráma került a középpontba, ugyanis az Overwatch League "Rasszista töltetű emote használat miatt" ismét megbüntette xQc-t és négy meccsre el is tiltotta. Az eset körülményei eléggé érdekesek voltak és a hivatalos közleményt olvasva azt éreztem, hogy nagyon túl van fújva az egész, amivel a közösség nagy része is egyetértett, tiltakozásukat pedig végtelen TriHard 7 spammel fejezték ki a versenysorozat mérkőzéseinek chatjén, ami lazán őrületbe kergette a moderátorokat és elkezdtek repülni a permanens kitiltások a csatornán. 

A Dallas Fuel-nek viszont ez volt az utolsó csepp a pohárban és úgy határoztak, hogy nekik ez már nem fér bele és megválnak a játékostól. Sokan most biztosan úgy gondolják, hogy a szervezetnek elege lett a folyamatos drámából, azonban a csapat Supportja, Scott "Custa" Kennedy közvetítésén elmondta, hogy xQc nem volt elég megbízható a csapatban és inkább olyan Main Tankra van szükségük, akinél nem kell félniük, hogy esetlegesen felfüggesztik.


Összességében úgy gondolom, hogy xQc egy rendkívül tehetséges tank játékos, aki viszont még nem elég érett ahhoz, hogy tagja lehessen egy Overwatch League csapatnak jelenleg. Személyiségének bizonyos vonásai egyszerűen nem tolerálhatóak már ezen a szinten, viszont úgy hiszem, hogy a Dallas-ból való távozása kicsit visszazökkenti a valóságba és idővel olyan játékossá válhat, akire a közösség ismét felnézhet. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!




Kövess Minket!