Az EA Battlefield 1-ezni tanítja saját mesterséges intelligenciáját

Az EA Battlefield 1-ezni tanítja saját mesterséges intelligenciáját

Remélhetőleg így a közeljövőben jóval okosabb gépi ellenfeleket kaphatunk majd.

Ki ne találkozott volna már –például különböző FPS-ekben– azzal a problémával, hogy a gépi ellenfelek alacsony IQ-jú vadbarmok módjára viselkedtek. A legjobb esetben ilyenkor szimplán nekünk rontanak, de legtöbbször inkább a falnak mennek neki, képtelenek kihasználni a fedezékek nyújtotta lehetőségeket és a társaikkal való csapatjátékra sem igazán képesek. Az EA éppen ezért azon kísérletezik, hogy a gépi ellenfeleket irányító mesterséges intelligencia jóval okosabb lehessen. 


Egy külön részleget is felhúztak erre a projektre, amiben a botokat két fázisban próbálják meg jobb útra terelni. Az elsőben –ami szimplán a 2%-át adja a tanulási folyamatnak– valódi játékosok játékon belüli viselkedését figyelik meg és ez alapján próbálják megtanulni a bizonyos szituációkhoz köthető alapmozdulatokat, illetve reakciókat. 

Az ennél nagyobb szakaszban lényegében kondicionálják őket az EA munkatársai és így tanulják meg, hogy mik azok a megmozdulások és viselkedési formák, amik valóban célravezetőek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha adott helyzetben helyesen reagál a bot, akkor jutalompontot kap, ezáltal jó eséllyel tudni fogja, hogy ha legközelebb pontosan ilyen –vagy legalább hasonló– szituáció lesz, akkor hogyan kellene reagálnia. 

Bíztatóak az eddigi eredmények, hiszen az EA fejlesztői már kipróbálták magukat a mesterséges intelligencia által irányított botok ellen, akiket ugyan le tudtak gyűrni, de egyáltalán nem olyan könnyen mint más, jóval gyengébb értelmi képességgel rendelkező gépi ellenfeleket.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!