Teljesen új metát hozott a 10. kompetitív szezon

Teljesen új metát hozott a 10. kompetitív szezon

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a Dive kompozíció szinte teljesen eltűnt a ladderről. 

Több mint két hét telt már el azóta, hogy elindult a Competitive Play 10. szezonja, amiben már Brigitte is elérhetővé vált, ráadásul a start után nem sokkal a Hanzo rework és a többi karaktert érintő balance változtatások is bekerültek a játékba. Mindez teljesen felforgatta az általunk eddig megszokott metát, de az átalakított Hanzo hatása talán a leghangsúlyosabb. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy szerepel a karakter jelenleg, -az alábbi cikkünkben tudjátok megtekinteni. 

Így szerepel eddig az új Hanzo a 10. kompetitív szezonban

Az adatok alapján a karakter átalakítása szinte már túl jóra is sikerült.

Na de térjünk is rá ennek a cikknek a témájára, ugyanis nemrég az OmnicMeta kiadta a teljes ladderre kiterjedő metajelentését, amiből pontos képet kaphatunk arról, milyen trendek uralkodnak jelenleg a létrán. Általánosságban elmondható, hogy a hosszú hónapokig domináns dive meta szinte teljesen eltűnt, átadva a helyét a Reinhard, Zarya, Hanzo, Zenyatta, Brigitte és Mercy köré épülő kompozíciónak.Lássuk, kik is a legnagyobb nyertesei eddig a 10. szezonnak.

Nyertesek

Pár hónappal ezelőtt Jeff Kaplan tett egy olyan kijelentést, hogy egy új karakter vagy egy már meglévő megváltoztatása leginkább a többi hősre van hatással. Nos, mindez jelen esetben is igaz, ugyanis Brigitte miatt Reinhardt visszatért a metába és a karakter népszerűsége összességében 30%-kal nőtt. Második helyen az új Hanzo szerepel 29%-os növekedéssel, a harmadik helyen pedig (bár a tierenkénti lebontásban nem látszik) Zarya szerepel +24%-os erősödéssel. 

Vesztesek

Ha vannak győztesek, akkor vannak vesztesek is: amint már említettem, a Dive háttérbe szorult, szóval a két alapkövének számító Winston és D.Va népszerűsége látványosan csökkent a magasabb tierekben, Platinumtól Grandmasterig nagyjából 30%-kal. Az alacsonyabb régiókban Zenyatta és Moira népszerűsége esett leginkább, mivel megjelent Brigitte, továbbá Mercy ismét kúszik felfelé. Említésre méltó továbbá, hogy Tracer népszerűsége 13%-kal, Lúcióé 11%-kal, Genjié pedig 9%-kal csökkent átlagban. 

Népszerűségi lista

Az összesített népszerűségi adatok is rengeteg érdekességet tartogatnak, továbbá pontos képet is adnak arról, milyen karaktereket preferálnak a játékosok a ladderen. Hanzo és Junkrat számít jelenleg a legnépszerűbb DPS-nek, Tankok tekintetében a már említett Zarya és Reinhardt duó dominál, Supportoknál pedig Mercy visszatérőben van, Brigitte pedig extrém népszerű. Érdekesség egyébként, hogy a magasabb tierekben leginkább a már említett Hanzo, tripla Support, Rein, Zarya kompozíció dominál. 

Support

Brigitte megjelenése a kompetitívben hatalmas hatást gyakorolt az egész metára és az adatok alapján kijelenthető, hogy nagyjából minden második meccsen jelen van a csapatunkban, akármilyen tierben is legyünk jelenleg. Mercy népszerűsége is sokat nőtt, köszönhetően a sebzés boost-nak, továbbá a magasabb tierekben Zenyatta is jól tartja magát, mivel nélkülözhetetlen harmadik Supportként. A triónak hála az eddig sem túl népszerű Lúció csökkenő tendenciát mutat, Ana pedig szintén kevesebbszer van jelen a meccseken, mint korábban. 

Tank

Brigitte és Hanzo miatt a Dive alapkövének számító Winston és D.Va páros jócskán visszaszorult és átadta a helyét Reinhardtnak és Zaryanak. Utóbbi különösen jól szuperál a Burst sebzés és a Stun ellen, továbbá a Grav remekül kombinálható Hanzo Dragon Strike képességével. 

DPS

Ami pár hónapja még a Genji Tracer volt, az manapság már a Junkrat és Hanzo, utóbbi ráadásul a reworknek köszönhetően a legnagyobb burst sebzéssel is rendelkezik a játékban. Mindemellett érdemes megemlíteni azt is, hogy a karakter pillanatnyilag a legjobb győzelmi arányokkal rendelkezik a DPS hősök közt és annak ellenére, hogy a Blizzard már kilátásba helyezett egy nerfet a Storm Arrows számára, nem valószínű, hogy az sokat fog majd változtatni a helyzeten. 

Összességében elmondható, hogy a Season 10. teljesen új korszakot hozott a játékba, amiben már egy teljesen új kompozíció számít a legeredményesebbnek. A játékosbázis régóta kérte már a Blizzardot, hogy csináljanak valamit a Dive ellen, azonban az adatok alapján nem biztos, hogy mindenki örül most a végeredménynek, mivel jelenleg két eset lehetséges: vagy a metát játszod és van esélyed nyerni, vagy offmetát játszol és az esetek többségében kikapsz. 

Ti mit gondoltok egyébként a jelenlegi helyzetről? Jó útra tereli a Blizzard a játékot?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!