Minden, amit az X Godról tudni kell!

Minden, amit az X Godról tudni kell!

Harmincas éveibe lépett az egykori sztárjátékos; most irányító, Majorbajnok és playboy Dosia.

Mikhail "Dosia" Stolyarov június 19-én ünnepelte a 30. születésnapját. Az orosz játékos ezzel belépett a profik egy olyan szűk csoportjába, melybe ezidáig olyan legendák tartoztak, mint Filip "NEO" Kubski vagy Jarosław "pashaBiceps" Jarząbkowski. Hozzájuk hasonlóan Dosia karriere is igen hosszú és színes, azonban a Majorgyőztes irányítót a közösség mégis egy mémről ismeri igazán, –ugyanis ő nem más, mint maga az X God, a Counter-Strike világ playboya. Születésnapjának alkalmából pedig összeszedtük nektek az istenségről fellelhető legérdekesebb legendákat, és a mém eredetének is utána eredtünk.

Dosia-legendák és érdekességek

Sokan nem tudják, de Dosia vicc nélkül minden idők legsikeresebb orosz játékosa. Sokáig ő volt a legtöbb pénzt kereső CS:GO profi a hazájából. Karriere alatt 294 401 dollárt gyűjtött össze nyereményekből, –jelenleg csak Egor "flamie" Vasilyev és Denis "seized" Kostin vannak előtte a Na'Vi-s eredmények miatt. Továbbra is ő az egyetlen orosz, aki valaha Majort nyert, ezt tavaly érte el Krakkóban. Természetesen nem csak pénzben mérhető a kiválósága, hanem egyéni eredményekben is. Sokan nem tudják, de 2013-ban ő volt a HLTV szerint a világ 4. (!) legjobb játékosa. Egyetlen honfitársa sem tudott ennél feljebb kerekedni, sőt, flamie volt az egyetlen, aki valaha is felkerült a listára, de a 12. helynél előrébb még nem jutott.

Az egyik legviccesebb történetet egyértelműen Olof "olofmeister" Kajbjer regélte el róla egy svéd e-sportműsorban. A videóban (25:43-tól; az angol feliratot érdemes bekapcsolni) arról szerezhetünk tudomást, hogy milyen volt Dosia néhány évvel ezelőtt. 2014-ben rengetegen vádolták Robin "flusha" Rönnquistet csalással, egy afterparty-n pedig maga az X God ment oda a fnatic menedzseréhez. Bármi köszönést vagy formalitást mellőzve megrázta cArn kezét, és annyit mondott neki, hogy "flusha csal", majd távozott.

Ha már a partikról van szó, azt is tudni illik róla, hogy nem veti meg az italt. Sőt, állítólag 8 különböző nyelvet beszél folyékonyan, ha eleget fogyaszt. Bár ezt kevesen tudják alátámasztani, mert egyébként nem túl beszédes ember még ilyenkor sem. Dosianak van egy testvére is, Sergey "Fox" Stolyarov. Ő sajnos nem örökölte az X God sármját, mint ahogyan azt az alábbi képen is láthatjátok. Sokáig közösen csapatoztak 1.6-ban és CS:GO-ban is. 2013 derekán komolyabb nehézség nélkül megállították Dosiaval a NiP híres, 87-0-ás menetelését. Pár hónappal ezután felhagyott a játékkal, később pedig kis, orosz csapatokban tért vissza, de kipróbálta már az edzősködést is.

Dosia életében csupán egyetlen ismert bűnt találni a playboy alteregó ellenére is. 2016. szeptember 23-án az E-Frag őt és 4 társát eltiltotta két évre, mert a világbajnokság selejtezőjén egy kazah játékos felhasználói fiókjával játszott orosz létére. Akkoriban címlapsztori volt Kazahsztán csalása a kvalifikáción, melyről egyébként bővebben itt olvashattok. Az eltiltás idén, azaz 2018. szeptember 23-án jár le, –bár az E-Frag már nem szervez VB-ket, mert nem szokásuk kifizetni a nyereményeket–, a cég renoméja pedig romokban hever jó ideje.

Dosia amúgy sem szerény hírnevét tovább öregbítette tavaly nyáron a Krakkóban elkövetett 200 IQ gránátjávál. Az Immortals elleni Majordöntőn a pitbe dobott HEG-ért a közönség kérésére kapott egy posztert is a pályán.

Hogyan lett Dosia az X God?

Sokaknak már természetes, hogy ő az, ezért eredetéről kevés kérdés merül fel. Azonban elég jól dokumentált az X God-mítosz, így részletesen bemutathatjuk, mi is történt. Dosia 2013-ban a világ egyik legjobbja volt (mint fentebb is említettem), így valamennyi tisztelet bizony kijárt neki már akkor is. De az emberek nem gondoltak róla szinte semmit a szerveren kívül csendes személyisége és kissé igénytelen külseje miatt, bár ez őt aligha zavarta. A rajongók is csak évekkel később figyeltek fel a meccsek közben kajáló, pocakos alakra, amikor is a 2015-ös kölni Major selejtezőjén vett részt a HellRaisers színeiben. A kamera egy technikai szünet során végigpásztázta a játékosokat, és amikor Dosiahoz ért, ő csak egyszerűen ezt csinálta:

Hamarosan a HLTV-n beindult a mémelés. Először sex monsternek nevezte el valaki egy meccs alatt, de pár nappal később már megjelent a sex god kifejezés is, illetve millió egy fórumposzt született olyan kérdések feszegetésére, hogy létezik-e szexibb élőlény Dosianál. Ebben a lavinában aranyat talált kn0nker, akit akkortájt arról ismert a közösség, hogy karikatúrákat készített profikról, Dosianál jobb alany pedig aligha létezett erre. Művét alább meg is csodálhatjátok:

Bár a mém nagyon felpörgött, Dosia karriere éppen falakba ütközött. Az LGB végül megverte őket Kölnben, és nem jutott ki a Majorre, majd ősszel otthagyta a HellRaisers-t, és így Kolozsvárra sem mehetett. Hamarosan új együttest épített, ami egyben az első Gambit Gaming felállás volt. Lejutottak a CIS Minorra, megnyerték azt, majd a Majort is elérték, így utazhattak Columbus-ba. A játékosok természetesen matricát is kaptak, Dosia pedig először foglalkozott a fél éve létező mémmel nyilvánosan, ugyanis sajátját "Dosia X God" aláírással látta el, ezt a szokást pedig az ELEAGUE Boston Majorig meg is tartotta, ahol már csak simán "Dosia" volt.

Azonban csakis a sticker megjelenése után jöttek a valódi meglepetések. Öt nappal később ugyanis megjelent egy videó, amiben Dosia modell "barátnőjét" láthatjuk. Két nappal később egy másik követte azt, amiben hasonlóan vonzó hölgyeket kérdeznek meg az utcán arról, hogy tudják-e, hogy ki az az X God. A playboyt persze mindannyian "ismerik", egyből rávágták, hogy Dosia az, míg másoknak fogalmuk sem volt róla. Dosia egy interjúban azt nyilatkozta röviddel a videók után, hogy "nem szeretek interjúkat adni vagy videókat csinálni, és emiatt elsőre negatív voltam, de amikor elkezdtünk forgatni és láttam az első kockákat, egyből elkapott." Elképesztő sikert aratott a Gambit két művével, ugyanis együtt több, mint három milliószor nyitották meg YouTube-on.

A következő másfél évben számtalan apró videó, klip és kép jelent meg az X God jelenség kapcsán (egyik személyes kedvencem az X God parfümös), rengeteget nevettünk ezen a mémen. Viszont arra senki sem számított, hogy ez valaha véget érhet bármilyen formában is, pedig a krakkói Major után egy jókora szöget ütött Dosia a mém koporsójába. Mindvégig volt egy valódi barátnője, akit feleségül vett, ezzel elárulta a playboy személyiséget, aminek hatalmas rajongótáborát köszönheti. Az utána epekedő számtalan nőről nem is beszélve.

Képek: Liquipedia, Valve, kn0nker/reddit

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!