Egy magyar srác a világ ellen - Bereznay Dani interjú

A Mercedes friss és ropogós e-pilótájával beszélgettünk a digitális F1 világáról, és arról, hogy ez az új pozíció számára mit jelent.

Néhány nappal ezelőtt Bereznay Dániel magyar e-sport történelmet írt: az F1 2018 Pro Series kezdete előtt a Ferrari kivételével az összes Forma1-es csapat felsorakozott, hogy a világbajnokságra bejutott 40 játékos közül kiválasszon 16-ot, akik az ő színeikben fognak majd elindulni a megmérettetésen. Ez a kiválasztás egy magyar fiúnak, –sőt az egész magyar e-sportnak– fontos pillanat volt, ugyanis a Mercedes AMG Petronas Motorsport F1 e-sportolónkat, Bereznay Dánielt választotta.

Magyar siker: Bereznay Dani a Mercedes e-pilótája lett tegnap

Tegnap este lezajlott az F1 Esport Series Pro Draftja, ahol magyar érdekeltség is volt!

Ez egyértelműen egy hatalmas megtiszteltetés, ami természetesen nem jött ingyen. Dani évek óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a csúcsra törjön, ez a kiválasztás pedig a lehető legjobb visszajelzés volt arról, hogy jó úton jár. Ebből az alkalomból készítettünk is vele egy interjút, hogy az ő szemszögéből is kapjunk bepillantást ebbe a világba.

Először is gratulálunk, hogy e-pilóta lettél. De mit is jelent ez pontosan, milyen versenyen vagy bajnokságon veszel majd részt?

Köszönöm szépen a gratulációt! A világon sok-sok országból összesen 66 000 pilóta próbált bekerülni az F1 2018 Pro Series nevezetű e-világbajnokságba. Erre 4 db kvalifikációs lehetőség volt, amelyek mindegyikéről külön-külön mindhárom platformról 3-3 ember jutott tovább. A tavalyi e-sport csillagaival együtt ez összesen 40 játékost jelent, akik ellátogattak Angliába, és a valódi Forma-1-es csapatok előtt bemutathatták tudásukat. Ezek után a csapatok kiválasztottak 1-3 pilótát, akik majd képviselni fogják színeiket a virtuális versenyeken. Több LAN esemény lesz az évben (teljesen pontosan még nem tudni, de legalább három) és a legvégén 200 000 euró lesz szétosztva a legjobbak között.

A draft után a Mercedes pilótája lettél, egyedüliként. Milyen érzés volt, amikor kimondták a neved? Illetve lehet tudni, hogy a csapat miért csak egy versenyzőt választott?

Amikor meghallottam, hogy a Mercedes vezetői engem választottak, hihetetlen megkönnyebbülés mellett egy hatalmas meglepődés, sírással telített, óriási megtiszteltetés volt. A Mercedes csapat a mérce az elmúlt 4 év F1-ében. Ők uralják a sportot, ők zsebelték be eddig az összes világbajnoki címet az új érában. Elképzelhetitek, hogy a Mercedest, a legnagyobb autómárkát képviselni, akár csak virtuálisan is mekkora megtiszteltetés. A szabályzat szerint minimum 1, maximum 3 pilótát lehet választani a Pro Draftban lévő 40 emberből. A versenyeken minden csapatban két ember fog versenyezni (ahogy a valóságban), és lesz egy tartalék pilóta is. Egy pilótát kötelező, de a többieket, akár a Pro Drafton kívül is választhat egy csapat. Valaki egyet, valaki kettő olyan pilótát fog választani, aki nem volt ott Angliában. Ez furcsa, de ezt eldönteni a csapat szíve joga. Valaki direkt nem kvalifikált, mert már leszerződött a Pro Draft előtt, mert annyira meggyőző volt a teljesítménye, hogy egy csapat le csapott rá még az esemény előtt (lásd Force India: Marcel Kiefer, Mads Sorensen) A legtöbb csapat azért a pilóták többségét a Pro Draftból választotta. A Mercedes a ritka kivétel volt. Én már tudom ki a csapattársam, nemsokára kiderül hivatalosan is, de annyit már előre elmondok, hogy talán a világ legjobb pilótája. Ezzel sokat elárultam.

Ha te választhattál volna, akkor melyik csapatba mentél volna és miért?

A Ferrari az egyetlen csapat, akik nem szerepelnek az e-sportban. Ez lehet, hogy jövőre változik majd, de idén nem vesznek részt. Szerintem a legnagyobb presztízs, és mint Vettel rajongója a Ferrari lett volna.
Viszont a jelenlévők közül a Mercedes az a csapat, akikhez a legszívesebben igazoltam volna, szóval az álom beteljesült.

Hogy látod, milyen esélyekkel indulsz a versenysorozatban? Melyik az a helyezés, amit el akarsz érni, illetve mi lenne csalódás számodra?

Minden, ami TOP5-ön kívül van az csalódás lesz egy picit. Természetesen itt már a részvétel is egy hihetetlen eredmény, de a nyers teljesítményem alapján a TOP5 az egy valós kötelező eredmény, és a cél természetesen a győzelem!

Mikor és hol lesz az első verseny, ahol indulsz majd?

Ahogy az első kérdésben megválaszoltam ez még nincsen teljesen kirajzolódva, de ha jól tudom, október a terv, egy LAN.

Azt tudjuk, hogy minden nagy Forma-1 csapat ott volt a drafton, a Ferrari kivételével. Szerinted ők miért maradtak ki?

A Ferrari mindent picit máshogy csinál. A Ferrarinak a marketingje a visszafogott megfontoltság és az elérhetetlenség. Ezért sem mindig működött nekik jól a Forma-1, de ezzel úgy tűnik már sosem fognak alábbhagyni. A játékosok számára ez picit érthetetlen és csalódást keltő, de ezt el kell fogadni, egyszer majd ők is becsatlakoznak talán.

Felmerült az is pletykaként, hogy idővel akár a csapat hivatalos szimulátor pilótája is lehetnél, ennek mennyi alapja van? Illetve szeretnéd azt csinálni, vagy inkább csak versenyezni akarsz?

A világ legboldogabb embere lennék, ha egy Forma-1-es csapat, –vagy igazából bármilyen autósport csapat– hivatalos szimulátorpilótája lehetnék. Ha ez lenne a munkám, ezért kapnám az állandó fizetésem. Szeretem a fizikát, szeretem a határokat feszegetni, és megtalálni az utakat a még nagyobb sebesség elérése érdekében. Szeretek csak úgy tesztelni, és nyomás nélkül körözni egyedül a legjobb köridő elérése érdekében. Szeretem érezni a változást, ahogy állítom az autót, szeretem látni a munkám eredményét, a sok-sok próbálgatás után. A versenyek mellett ez számomra egy hatalmas dolog lenne, de ez még az e-sportnál is nagyobb feladat. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ne „csak” versenyzői, hanem ilyen szempontból is érdekes legyek majd a csapatok számára a jövőben. Nem csak a Forma-1-gyel „játszom”, mindenféle autósport érdekel, úgy gondolom, hogy tehetséges vagyok, bármihez tudok alkalmazkodni és a legmagasabb szintre jutni/vinni egy csapatot.

Mi a terv a nyár hátralévő részére? Mész a csapathoz és nekiállsz edzeni, vagy elmehetsz még pihenni, nyaralni picit?

Az életemnek nincsen nagyon olyan szakasza, amikor 5 napnál tovább „szabad vagyok” egyhuzamban. A nagy nyaralások ki vannak lőve. Az, hogy a legjobb legyek áldozatokkal jár, amit rengeteg ember nem ért meg. Jelenleg nincsen barátnő, és nem is tervezek, mert egyszerűen nincsen rá idő, elhanyagolni meg senkit nem fogok. A karrierem elején állok: most kell a lehető legtöbb téglát lefektetni, a lehető legtöbb kaput kinyitni, és benézni, hogy melyik való nekem, mit szeretek, és mi biztosíthat megélhetést. Amikor valaki kritizálja az e-sportot, csak olvassa el diákszavaim, és érezze át, hogy ez mennyi mindennel jár. Ez nem azt jelenti, hogy ki sem megyek, és „napot nem látva játszom egész nap”. Van egy YouTube csatornám is (DaniGames111), arra is szeretném a legminőségibb tartalmakat készíteni, ami sok-sok óra munka a videószerkesztő programokban. Ezek mellett az iskolában is folyamatosan 4-es felett tartom az átlagom, szeretnék minden érettségit 80% felé megírni. Nem egyszerű, de elkötelezett vagyok. Érdekesnek kell lennem, mert nem a leggyorsabb fog az e-sportból megélni, hanem az, aki ügyes, egy márkát is képes képviselni, és egy stílust visz majd a hátán. Szóval edzés, gyakorlás, YouTube és néhol 1-2 nap „off-day” barátokkal.

Ha valaki a nyomdokaidba akar lépni, akkor annak milyen tanácsot adnál?

Az őszinteségem miatt néha egoistának vagy arrogánsnak tartanak. Szerintem nem vagyok az. De azt az elején el szeretném mondani, hogy az élet nem igazságos. Aki azt hiszi, hogy mindenki ugyanazokkal a képességekkel született, és mindent a gyakorlás, meg az ész dönt majd el, az nagyot téved. Kell a tehetség is! Valaki több ezer órát játszik majd éveken át, és sosem lesz még a közelemben sem. Az élet más terén, majd jobb lesz, neki fel kell ismerni ezt a területet a játék pedig legyen „csak” élvezet. Ha valaki viszont őszintén magába néz, és látja a potenciált, látja, ahogy fejlődik napról-napra, érti, hogy mi és miért történik, az ne adja fel, és ne hagyja, hogy eltántorítsák. Nekem a szüleim volt, hogy fel akarták gyújtani a gépem, volt, hogy kidobták volna az ablakon, volt, hogy elég nagyot vitatkoztunk. Most már támogatnak, de ha ott megadom magam, akkor sosem lennék itt. A legfontosabb dolog, amit meg kell még ezek mellett érteni az az, hogy e-sportoló „élményjátékból” nem lesz. Hatékony gyakorlással kell eltölteni az idődet a játékban. Az internet és a YouTube okosan való használata is nagy előny lehet. Mindig legyen több kapu nyitva az életben, ne kockáztass, ne tegyél fel mindent csak erre. Legyen más opciód is, ez a stresszt is oldja, hogy tudod, hogy mindig van egy másik út. Sok sikert!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!