Kemény idők várnak a 13 évnél fiatalabbakra - szigorít a Facebook

Kemény idők várnak a 13 évnél fiatalabbakra - szigorít a Facebook

A következő sztori tökéletes példa arra, hogy sokszor csak egy kis nyilvánosság kell ahhoz, hogy valamit komolyan vegyenek!

Sajnos mára már bevett szokás lett a születési év hamisítás, amit leginkább a fiatal korúak csinálnak, értelemszerűen azért, hogy az adott oldal -esetünkben a Facebook- átengedje őket. A Facebooknál ez a küszöbhatár 13, ám nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy rájöjjünk, senki sem foglalkozik ezzel a szabállyal -még a fejlesztők sem.

A 21. században elterjedt trend sajnos, hogyha azt szeretnénk, hogy valamit tényleg komolyan vegyenek, nyilvánosság kell hozzá. Gondoljunk csak vissza néhány korábbi csapaton belüli botrányra, például a Tainted Minds LoL csapatának sztorijára, akiknek borzalmas életkörülményeivel csak akkor kezdett el foglalkozni a Riot Games, amikor a játékosok megszegve a titoktartási nyilatkozatukat, kiteregették a szennyest. A mostani szigorítás is hasonló okokból érkezik, a Channel 4 egyik újságírója beépült a Facebook illetékes részlegére, majd az ott folyó munkáról (vagy éppen nem munkáról) egy oknyomozó riportot készített. Ezzel természetesen a Facebook sötét világának egy titka került nyilvánosságra, konkrétan az, hogy a 13. életévüket be nem töltött felhasználókat csak akkor tiltják le, ha azokat valamilyen helytelen viselkedésért jelentik, magával a ténnyel, hogy túl fiatalok, nem foglalkoznak.

Az esetre reagálva a Facebook gyorsan kiadott egy közleményt, hogy mostantól jobban oda fognak figyelni erre is, az illetékes munkatársaikat oktatásban részesítik, és minden egyes gyanús esetet át fognak vizsgálni. Ebbe már beletartozik a kérdéses profilok teljes körű átvizsgálása is, ha pedig egy felhasználóról kiderül, hogy a tulajdonosa túl fiatal, akkor zárolják a profilját mindaddig, amíg valamilyen érvényes igazolvánnyal nem tisztázza az életkorát.

A szigorítás mellett sok az érv és az ellenérv is, mára a Facebook a világ kommunikációjának egyik alappillére lett, a gyermekek a szüleikkel és a barátaikkal is gyakran Facebookon tartják a leghatékonyabban a kapcsolatot. Érvként pedig természetesen ott van az ő védelmük, hiszen az újonc felhasználók még könnyen sétálhatnak bele internetes zaklatások, átverések csapdájába. 

Hogy valójában mit is fog jelenteni ez a szigorítás? Meglátjuk, hogy a Facebook mennyi mindent tart be az ígéreteiből. Eleinte lehet, hogy lefagyasztanak néhány ezer, vagy tízezer felhasználót, de a fiatal korosztály híres a leleményességéről, nem valószínű, hogy problémát okozna nekik kialakítani egy olyan profilt, amiről nehezen derül csak ki, hogy a megengedettnél fiatalabb a tulajdonosa.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!