Az OpenAI rommá verte az emberek csapatát a hétvégi bemutatón

Az OpenAI rommá verte az emberek csapatát a hétvégi bemutatón

A végén még tényleg igazak lesznek a pár évtizeddel ezelőtt előre vizionált jóslatok, miszerint a mesterséges intelligencia öntudatára ébredhet.

Az OpenAI Five fejlesztőcsapata fantasztikus munkát végez, az eddigi hosszas programozást követően pedig végre bemutathatták, hogy mit is tud az ő botokból álló ötösük. Nem mondom, hogy a világ legjobbjai ellen mérkőztek, de az biztos, hogy igen skilles együttessel néztek farkasszemet, melyben még egy Major győztes játékos is helyet kapott. Mind hiába, az MI sima 2-1-es győzelmet aratott az emberek ellen.

Az OpenAi erősségének leteszteléséhez a következő csapatot válogatták össze: Blitz, Capitalist, Fogged, Merlini és David "MoonMeander" Tan. Ők tulajdonképpen elég high skill szinten mozognak, az elemzők szerint ők a játékosok felső 00,05%-ba tartoznak a világon a játéktudásukat illetően.

A teljes esemény egy közönség elleni összecsapással kezdődött, –amit felfoghatunk egyfajta bemelegítésnek az OpenAI Five szemszögéből a nagy meccs előtt. A Botok nem kegyelmeztek, teljesen megsemmisítették az amatőröket, 13 perc alatt már két lanet is bevertek. Ezek után sok sanszuk nem is maradt, szóval véget ért a "gg"-vel a találkozó.

Volt néhány korlátozás már a rendezvény előtt is, ezek közül viszont néhányat visszavontak. Ami maradt: egy 18 darabot számláló hős csoportból választottak a felek, és a Bottle-t, valamint a Divine Rapier-t nem lehetett megvásárolni. Továbbá mindkét csapatban mindegyik játékosnak és botnak saját személyi futárja volt. Íme a két találkozó összefoglalója, melyben az AI tönkreverte az embereket 2-0-ára:

A közönség és az élő közvetítést néző 70 000 ember miatt végül a szervezők úgy döntöttek, hogy egy harmadik mérkőzést is lejátszatnak. Ezúttal az OpenAI csapata annyira meg volt győződve az újabb sima győzelemről, ezért megengedték, hogy a közönség válasszon karaktereket a botoknak. Erre egy cseppet rá is fáztak, egy full core ötöst válogattak össze számukra, szóval már eleve hátrányból kezdték a meccset. Szerencsére sikerült megmenteni az emberek becsületét –miután Blitzék képesek voltak tisztességgel helytállni, és végül legyőzni az OpenAI botokat a harmadik gameben–, persze összességében így is vereséget könyvelhettek el.

A rendezvény alkalmával egyébként kérdéseket is lehetett feltenni a fejlesztő csapatnak, melyből kiderült, hogy nem csak a játékban szeretnék, ha elgyepálná az embereket az AI, hanem átültetve másba ezt a programozást az élet többi területén is hasznos munkát végezhetne. Továbbá kiderült –amint az az alábbi videóból látható–, hogy a Dota 2 játékhoz használt AI azonos formáját egy robotkarnak az emberi mozgások utánzására is felhasználták:

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!