Hirdetés

Egy komoly hiba miatt könnyen ellophatták bárki adatait a Fortnite Androidos telepítőjével

A legszebb az egészben, hogy ezt végül nem is az Epic, hanem a Google szúrta ki.

Hirdetés

Pár héttel ezelőtt hatalmas békát kellett lenyelni a Google-nek, hiszen az Epic Games bejelentette, hogy rendhagyó módon nem használja a Google Play Store-ját a játék eladásához, hanem csak az Epic saját weboldaláról lesz letölthető a játék. Ez azért volt hatalmas pofon a világ egyik legnagyobb tech cégének, mert a játékban lévő mikrotranzakciók 30%-át megkapták volna, ha a Play Store-ról tölthettük volna le a játékot, ez több tízmillió dollár veszteséget jelentett. Ettől függetlenül nem vették túlságosan zokon, de figyelmeztették az Epic Games-t, hogy rengeteg csaló és hacker próbálhatja meg feltörni az Androidos verziót és náluk nagyobb biztonságban lenne a letöltési művelet.

Alighanem a Google jár a legrosszabbul a Fortnite Androiddal

Várhatóan több tízmillió dollárt fog bukni a cég 2018-ban pusztán azért, mert nem a Play Áruházban lehet letölteni az Androidos készülékekre a játékot!

Ez természetesen nem zavarta az Epic-et és a megjelenéskor tényleg csak a hivatalos weboldalról tölthettük le a játékot. Nem szeretünk összeesküvés elméleteket gyártani, de rá pár hétre a Google úgy döntött, hogy megnézi a telepítő programot, amiben találtak is egy igen komoly rést. Emiatt nagyon könnyedén átirányíthatták a letöltést, ami annyit jelentett, hogy nem csak az Epic szervereiről töltöttünk le valamit, hanem teljesen máshonnan, amiben vírusok is lehettek. Erről persze egyből szóltak is az Epicnek, akik 48 órával később frissítették is a launchert, aminek azóta a rés nélkül kell működni. Természetesen a fejlesztők megköszönték, hogy észrevették a hibát, de arra kérték a Google-t, hogy 90 napig még ne hozzák nyilvánosságra az incidenst, hiszen az lenne a legjobb, ha minél több idejük lenne a játékosoknak, hogy frissítsék a launchert, ezenfelül pedig a hackereknek sem árulják el, hogy néhány esetben még van erre lehetőség

Nem a Google Play-ről kell letöltenünk a Fortnite androidos verzióját

Az Epic Games CEO-ja elárulta, hogy a pletykáknak bőven volt igazságtartalma.

A sztori itt fordult egy kicsit csúnyára, hiszen a Google úgy döntött, hogy ez őket nem érdekli, és a felfedezés utáni hetedik napon közzétették az információkat, a kért 90-nel szemben. Erre az Epic CEO-ja Tim Sweeney persze egyből válaszolt, nem túl boldogan:

"A cég értékeli azt, amit a Google tett, miután megjelent a Fortnite Androidos verziója. Megosztották velünk, amit találtak, mi pedig gyorsan kijavítottuk a felfedezett hibát.

Ettől függetlenül nagy felelőtlenség volt publikussá tenni ennek a részleteit, mivel jó pár játékosnak még nem volt esélye frissíteni a launchert. A cég egyik biztonsági menedzsere megkérte a Google-t, hogy 90 napig várjanak, amit visszautasítottak.

A Google biztonsági elemzéséből mi is sokat tanultunk és nagyra értékeljük a tettet, de egy ekkora cégnek sokkal felelősségteljesebbnek kéne lenni és nem szabadna veszélyeztetnie a felhasználókat ebben a PR ellentámadásban."

Összegezve azt mondhatjuk, hogy mindkét cégnek igaza van, hiszen nem volt túl profi a Google részéről ilyen gyorsan publikálni a részleteket, de az embereknek joguk van tudni, hogy milyen hibával állt szemben az Epic. Arról nincsenek információk, hogy hány eszközre kerülhetett nem az Epic-től érkező program, de reméljük a Google volt az első, aki rátalált a hibára.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Hirdetés
A hozzászólás nincs engedélyezve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés