Így értesd meg a szüleiddel, hogy az online játékokat nem lehet lestoppolni

Így értesd meg a szüleiddel, hogy az online játékokat nem lehet lestoppolni

Elsőre talán komolytalan dolognak tűnhet mindez, de igenis egy olyan problémáról beszélünk, aminek tisztázása mindkét fél érdeke. Ebben próbálunk meg most segíteni!

A klasszikus "Fiam, stoppold le a játékot, és gyere ebédelni!" című mondatot szerintem mindannyian átéltük már, nem is egyszer. Természetesen édesanyánknak/édesapánknak kitűnő érzéke van arra, hogy a lehető legrosszabb pillanatban szóljon, hiszen többnyire egy kiélezett mérkőzés kellős közepén vagyunk. Ez egy kellemetlen szituáció, elvégre jó lenne menni és tenni amit éppen kell, de ugyanakkor meg ott van a csapatunkban x számú ember, akik szintén számítanak ránk. A bonyodalmak ezen a ponton kezdődnek!

"Az e-sportolók élete jóval nehezebb, mint a tradicionális sportolóké" -Mia Stellberg interjú

Az Astralis sportpszichológusa válaszolt kérdéseinkre a V4 Üzleti Konferenciáján!

Az esetek többségében megmondjuk, hogy most nem tudunk menni, 5-10 perc. Erre  –hacsak nem jártasak az online játékok világában– megkérdezik, hogy miért nem stoppolod le? Van, akinek elég az ha annyit mondunk, hogy az online játékokat nem lehet leállítani, de előfordul, hogy ez kevés. Bármelyik oldalhoz is tartoznak a szüleid, érdemes felvázolni nekik egy olyan hasonlatot, ami könnyebben érthető számukra. 

Édesanyánk, ha gyakran főz célszerű innen megközelíteni az ő hasonlatát:

"Ha elkezdesz készíteni egy állandó munkát és felügyeletet igénylő ételt, majd a közepénél fogod és ott hagyod, akkor az lesz a vége, hogy az étel odaég, netán a konyha is leég vele együtt. Egyszemélyes játékokban meg tudod csinálni, hogy "megfagyasztod" a konyhát, majd mindent folytatsz onnan, ahol abbahagytad. Online játékoknál ez a lehetőség nem áll rendelkezésedre, nem tudod "megfagyasztani", –az étel így is úgy is, de oda fog égni. Továbbá más embereket is cserben hagyok, akiknek ez által tönkreteszem a szórakozását."

Édesapánk oldalát nézzük mondjuk a sport szemszögéből:

"Rondaldo sem tudja otthagyni a pályát, hogyha mérkőzés közben elkészül a vacsora!" Erre esetleg jöhet az a válasz, hogy "De te nem vagy Ronaldo, neked ez nem kötelességed." Ekkor el kell neki mondani, hogy itt is ugyanúgy vannak csapattársak, akik számítanak rád. 

Ez a két példa természetesen inkább csak minta, azt az elvet tükrözik, amin jó eséllyel eredményesen indulhattok el. Fontos, hogy ezeket a félreértéseket megbeszéljük. Mindenkinek csak előnyére válik az, hogyha megérti a "probléma" mögött húzódó okokat. Zárásképpen pedig álljon itt ez a videó,  –just for fun!

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.