Első benyomások a Battlefield V bétájával kapcsolatban

Első benyomások a Battlefield V bétájával kapcsolatban

Az EA és a DICE megint egy nagy durranással készül, de ez nem fog minden FPS-rajongónak tetszeni. 

A Battlefield V indulása már a bejelentés kezdetekor sem volt problémamentes. Valószínűleg sokan emlékeztek arra, hogy mekkora botrányt kavart a robotkarral megáldott női karakter és a csili-vili színvilág, ami a legtöbb rajongónál kiverte a biztosítékot és közel sem hozta azt a felemelő érzést, mint anno a Battlefield 1 első előzetese. Természetesen itt még megvolt a fejlesztőcsapat lehetősége arra, hogy szépítsen egy kicsit, –de amikor már hülyének és tudatlannak nevezték a vásárlókat, azt kevés ember gyomra vette be. 


Ennek ellenére folyamatosan jöttek az újabbnál újabb információk a játékkal kapcsolatban, ami egyre inkább felcsigázta az érdeklődésünket, viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a nagy riválisnak számító Call of Duty legújabb része előrendelési számban feltörölte a padlót a Battlefield novemberre tolt epizódjával. Bár aztán könnyen lehet, hogy az alacsony vásárlói érdeklődés a frissen bevezetett EA Access Premier szolgáltatásnak is köszönhető, valamint a legtöbb ember jó eséllyel még csak a mostani nyílt béta alatt szerez annyi élményt magának, ami az előrendelés felé csábítja. Ugyanis a bétában szerzett tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a Battlefield V nagyon jó játéknak ígérkezik, de egyáltalán nem való mindenkinek


A bétateszt során mi két játékmódra, a jó öreg Conquest-re és a Grand Operations-re fókuszáltunk. Azt az eddigi videóanyagok alapján is láttuk, hogy valami elképesztően jól néz ki a játék, de amikor elkezdtük az első meccsünket játszani a hófedte hegyek között zajló Narvik pályán, akkor tudatosult bennünk igazán, hogy mennyire gyönyörű címmel van dolgunk

A hóesés, az emberek nyomai a hóban, a robbanások, az épületek összedőlése mind-mind olyan látványorgiát nyújt, amit talán egy jelen generációs FPS-ben sem láthatunk viszont. Természetesen a legszebb effekteket Ultra beállítással fogjuk kapni, de még a High szekció is szemkápráztató. Itt jegyeznénk meg széljegyzetként, hogy ha konzolra szeretnétek megvenni a játékot, akkor eszetekbe se jusson először PC-n maximális grafikai beállításokkal kipróbálni a Battlefield legújabb részét, mert például a PS4-es változat ahhoz képest hatalmas vizuális csalódás lesz. 


A meccsbe belépve ugyanúgy 4 kaszt közül választhatjuk ki az igényeinknek leginkább megfelelőt, és szokás szerint mindegyiknek megvan a szerepe a harctéren. Ugyebár a fejlesztők kihangsúlyozták, hogy mennyire fontos lesz a csapatmunka, –amit a bejelentéskor még nemigazán hittünk el nekik–, de több óra bétateszt után elmondhatjuk, hogy teljes mértékben igazuk lett. 

A Battlefield V-ben minden eddiginél nagyobb szükség van társaink segítségére és a velük való együttműködésre, különben kegyetlenül nehéz lesz a boldogulásunk. Így azoknak biztosan nem lesz egyszerű, akik a játékkal játszó ismerősök híján egyedül kénytelenek belevágni a küzdelmekbe, hiszen már az ellenfelek kiszúrása is sokkal nehezebb, ha nem markolja be őket valamelyik csapattársunk. 


Fontos tudni, hogy pl. Conquestben a pontoknál találunk felvehető lőszert és HP-pakkot is, amikből sose felejtsünk el betárazni, ugyanis alapból nagyon gyorsan ki lehet fogyasztani a tárat, ha pedig lesebződünk, az elsősegélycsomaggal tudjuk gyógyítani magunkat. Legtöbbször amikor lelőnek minket, ugyan tudunk kiáltani segítségért, de csak a squadunk valamelyik másik tagja támaszthat fel minket és sajnos, ezzel a legtöbb játékos nem törődik, –hagyva minket szépen elvérezni a harcmezőn. 

Fegyverek terén egész pofás kínálattal találkozhatunk a különböző kasztok között, de ahogy minden résznél mondani szoktuk, úgy itt is érdemes letesztelni akár több meccsen keresztül is az összeset, hogy megtalálhassuk azt, amivel a legeredményesebbek tudunk lenni. Ugyanez igaz a rájuk felpakolt kiegészítőkre is, amik között vannak kifejezetten hasznosak és első látásra igencsak haszontalanok is. 


Külön érdekesség, hogy a Battlefield 1-hez viszonyítva egy-két kasztnál bizonyos szinten újra kell tanulni lőni, hiszen valamivel nehezebb lesz a lövés és a célzás is, így a legtöbb esetben kisebb sorozatokat leadva tudunk minél több fraget begyűjteni. Könnyen lehet, hogy csak nekünk volt zavaró, de az előző részhez képest sokkal jobban beleolvadnak a játékosok által irányított karakterek a környezetbe, ezért árgus szemekkel kell figyelni a mozgásokat, különben vértócsában fekve kiálthatunk egy közelben héderező szanitécért. 

Az egész játékról elmondható, hogy lényegesen taktikusabb és megfontoltabb hozzáállást igényel a játékosok részéről. Ez legjobban a Grand Operationsra igaz, ahol összehangolt csapatmunka és fókuszált játék nélkül egyszerűen végigrongyolhat rajtatok az ellenfél, –amit vannak, akik szeretnek, de a legtöbb FPS-kedvelő számára nem ez lesz a Battlefield V legnagyobb húzóereje. Ellenben a nagybetűs háborús hangulat még mindig megvan a tényleg gyönyörűen kinéző játékban, és ha valaki igazán rákap az ízére, akkor –minimum egy ismerős játékossal– hatalmas élményt képes nyújtani.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!