Az EA-nél csalásnak minősül, ha buherálsz a videokártya beállításokkal

Az EA-nél csalásnak minősül, ha buherálsz a videokártya beállításokkal

És ezért el is tiltanak játékosokat.

A professzionális videojátékok életútját mindig is végigkísérték a különböző lehetséges csalások. Mindegy, hogy MOBA-ról, FPS-ről vagy éppen Battle Royale műfajról beszélünk, mindig voltak és lesznek olyanok, akik szabálytalan úton akarnak előnyt szerezni a játékon belül. A legjobb példa erre talán az idén 20 éves Counter-Strike, amely számos botrányt hozott magával az elmúlt években. Wallhack, Aimbot, Radar hack, csak hogy néhányat mondjunk azon szavak közül, amelyek miatt sokan felszisszennek. A hazai szcéna se úszta meg botrány nélkül, néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi verseny selejtezőjében csalt Mat1, aki bár azóta megpróbált visszatérni, nem sikerült neki.

Persze a hagyományos csalásokon túl, más módja is van annak, hogy valaki előnyhöz jusson játékon belül, ez az előny pedig a játék grafikus beállításaiból jön. 800x600-as felbontás azért, hogy az ellenfelek nagyobb pixelkockák legyenek, amiket könnyebb eltalálni? Nyújtott képernyő mód használata a játékban? Ha egyszer lehetőség van rá, miért ne? 

Minecraft grafika a legjobb versenykörülmények oltárán

Épp a minap tiltotta be a fenti eset miatt a nyújtott képernyőt a Fortnite-ot fejlesztő EPIC Games: szerintük túl sok előnyt biztosít más játékosokkal szemben. De hogy még aktuálisabb példát hozzunk: az EA elkezdte kitiltani azokat a játékosokat, akik a Battlefield V kompetitív módjaiban gyenge grafikai beállításokkal játszanak. Az összetett, grafikailag rendkívül részletes versenyjátékok, mint a Rainbow 6: Siege vagy a BFV, egy csomó olyan dolgot tartalmaznak full grafikán, amelyek nehezítő tényezőként lépnek fel versenymódban. Éppen ezért kezdtek el ezzel játszani a játékosok, a "Level of Detail" avagy LOD, a játék részletességének beállításaival. És hogy mi az eredmény: Minecraft komolyságú vizuális megjelenítés és iszonyat nagy előny versenyen. Gondoljunk bele abba, hogy mi van akkor, ha terepen harcolunk a magas fűben, tele árnyékokkal, de kikapcsoljuk a füvet és az árnyékokat is a beállításokban? Lehet, hogy az ellenfél azt hiszi, jól elbújt, de mi pontosan látjuk, hol fekszik. Ez pedig felvet egy nagyon fontos kérdést: 

Ha a videokártyán direktben variálod a grafikai beállításokat, az csalásnak minősül?

Ez már nem csak arról szól, hogy lehúzod "low"-ra a beállításokat, mint ahogy néhány profi játékos használja azt. Minél gyengébb grafikailag a játék, annál folyékonyabban fog futni, tehát annál jobb reakcióidőt lehet kisajtolni magunkból, arról nem is beszélve, ha még eltüntetünk néhány zavaró elemet a pályán. Tegyük fel, hogy ez még oké, de mi van akkor, ha már a videokártyába nyúlunk bele?

Egy Youtuber, Jackfrags egy videójában arról mesél, hogy néhány csaló, egyszerű szövegszerkesztővel olyan szinten bele tud nyúlni az NVIDIA videokártyákba, hogy azok még további extra előnyöket adnak a játékosoknak.

Az NVIDIA Inspectornak számos pozitív előnye van: állítható energiafogyasztás, állítható ventillátor sebesség akár játékonként beállítva. De a szemfüles csalók rájöttek arra, hogy a programot a fent említett játékrészletesség módosítására is tudják használni. És ezért az EA bannolt is már ki játékost. Egy reddit felhasználó Twitchen közvetítette azt, ahogy módosított grafikai beállításokkal játszik.

A srácot élőben bannolták ki a fejlesztők, aki persze egyből ment Redditre panaszkodni, ahol egy hivatalos alkalmazott elég ködösen fogalmazva, de végül elmondta, hogy nagy bajba kerülhetnek azok, akik a LOD beállításokkal próbálnak előnyt szerezni. És ez valahol jogos: a Battlefield V-öt pont a király grafika és az ebből adódó előnyök, hátrányok teszik olyan játékká, amilyen. A grafika ilyen formájú "kikapcsolása" miben különbözne bármilyen más, húsz évvel ezelőtti lövöldözős játéktól? Mi értelme akkor szép új játékokból e-sport vonalat indítani, ha amúgy se számít a vizualitás? 

Mondd el a véleményed kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!