Hirdetés

Az EA-nél csalásnak minősül, ha buherálsz a videokártya beállításokkal

És ezért el is tiltanak játékosokat.

Hirdetés

A professzionális videojátékok életútját mindig is végigkísérték a különböző lehetséges csalások. Mindegy, hogy MOBA-ról, FPS-ről vagy éppen Battle Royale műfajról beszélünk, mindig voltak és lesznek olyanok, akik szabálytalan úton akarnak előnyt szerezni a játékon belül. A legjobb példa erre talán az idén 20 éves Counter-Strike, amely számos botrányt hozott magával az elmúlt években. Wallhack, Aimbot, Radar hack, csak hogy néhányat mondjunk azon szavak közül, amelyek miatt sokan felszisszennek. A hazai szcéna se úszta meg botrány nélkül, néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi verseny selejtezőjében csalt Mat1, aki bár azóta megpróbált visszatérni, nem sikerült neki.

Persze a hagyományos csalásokon túl, más módja is van annak, hogy valaki előnyhöz jusson játékon belül, ez az előny pedig a játék grafikus beállításaiból jön. 800x600-as felbontás azért, hogy az ellenfelek nagyobb pixelkockák legyenek, amiket könnyebb eltalálni? Nyújtott képernyő mód használata a játékban? Ha egyszer lehetőség van rá, miért ne? 

Minecraft grafika a legjobb versenykörülmények oltárán

Épp a minap tiltotta be a fenti eset miatt a nyújtott képernyőt a Fortnite-ot fejlesztő EPIC Games: szerintük túl sok előnyt biztosít más játékosokkal szemben. De hogy még aktuálisabb példát hozzunk: az EA elkezdte kitiltani azokat a játékosokat, akik a Battlefield V kompetitív módjaiban gyenge grafikai beállításokkal játszanak. Az összetett, grafikailag rendkívül részletes versenyjátékok, mint a Rainbow 6: Siege vagy a BFV, egy csomó olyan dolgot tartalmaznak full grafikán, amelyek nehezítő tényezőként lépnek fel versenymódban. Éppen ezért kezdtek el ezzel játszani a játékosok, a "Level of Detail" avagy LOD, a játék részletességének beállításaival. És hogy mi az eredmény: Minecraft komolyságú vizuális megjelenítés és iszonyat nagy előny versenyen. Gondoljunk bele abba, hogy mi van akkor, ha terepen harcolunk a magas fűben, tele árnyékokkal, de kikapcsoljuk a füvet és az árnyékokat is a beállításokban? Lehet, hogy az ellenfél azt hiszi, jól elbújt, de mi pontosan látjuk, hol fekszik. Ez pedig felvet egy nagyon fontos kérdést: 

Ha a videokártyán direktben variálod a grafikai beállításokat, az csalásnak minősül?

Ez már nem csak arról szól, hogy lehúzod "low"-ra a beállításokat, mint ahogy néhány profi játékos használja azt. Minél gyengébb grafikailag a játék, annál folyékonyabban fog futni, tehát annál jobb reakcióidőt lehet kisajtolni magunkból, arról nem is beszélve, ha még eltüntetünk néhány zavaró elemet a pályán. Tegyük fel, hogy ez még oké, de mi van akkor, ha már a videokártyába nyúlunk bele?

Egy Youtuber, Jackfrags egy videójában arról mesél, hogy néhány csaló, egyszerű szövegszerkesztővel olyan szinten bele tud nyúlni az NVIDIA videokártyákba, hogy azok még további extra előnyöket adnak a játékosoknak.

Az NVIDIA Inspectornak számos pozitív előnye van: állítható energiafogyasztás, állítható ventillátor sebesség akár játékonként beállítva. De a szemfüles csalók rájöttek arra, hogy a programot a fent említett játékrészletesség módosítására is tudják használni. És ezért az EA bannolt is már ki játékost. Egy reddit felhasználó Twitchen közvetítette azt, ahogy módosított grafikai beállításokkal játszik.

A srácot élőben bannolták ki a fejlesztők, aki persze egyből ment Redditre panaszkodni, ahol egy hivatalos alkalmazott elég ködösen fogalmazva, de végül elmondta, hogy nagy bajba kerülhetnek azok, akik a LOD beállításokkal próbálnak előnyt szerezni. És ez valahol jogos: a Battlefield V-öt pont a király grafika és az ebből adódó előnyök, hátrányok teszik olyan játékká, amilyen. A grafika ilyen formájú "kikapcsolása" miben különbözne bármilyen más, húsz évvel ezelőtti lövöldözős játéktól? Mi értelme akkor szép új játékokból e-sport vonalat indítani, ha amúgy se számít a vizualitás? 

Mondd el a véleményed kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Hirdetés
3 db hozzászólás
 • nagyonjo33 1 éve
  Legtöbb profi mindig is low grafikán játszott/játszik. Én mindig is feleslegesnek éreztem a játékokban a sok csilivili effektet. Számomra a legértelmetlenebb és legzavarobb dolog a motion blur volt, amitől én nem tudtam normálisan játszani így minden játék elindítása úgy kezdődött hogy kikapcsoltam. De igaza van az EAnek mert ha nem ingame állitasz be valamit az igenis csalás. Szerintem sincs különbség hogy most manuálisan állítja be a csaló a videokártyán a wh-t vagy valami cheat programot használ hozzá, mindkettő csalás.
  0 0 Válasz
 • JamesBond 1 éve
  szerintem is gondolok régen nagy durranás volt a Quake ott is a legtöbben low grafikán tolták a gördülékenyebb játék végett.
  0 0 Válasz
  • norman81 1 éve JamesBond
   Ott a pont : " gördülékenyebb játék végett" . Ez ingame sttings esetén ok!
   0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés