Több híres streamer is kihagyhatja a TwitchCont a Dr DisRespectes eset után

Több híres streamer is kihagyhatja a TwitchCont a Dr DisRespectes eset után

Halálos fenyegetések, tettlegességig fajuló rajongás és Swatting, –vajon tényleg ilyen egy híres Twitch streamer bőrébe bújni?

Abban szinte biztos vagyok, hogy a Twitch felhasználok nagy részében már felmerült az a gondolat, hogy milyen lehet teljes állásban több ezer nézőnek streamelni. A pénz és a hírnév mellett viszont negatív dolgok is érkeznek, ami az elején még nem tűnik fel senkinek, de ahogy telnek a hónapok és valaki egyre híresebb lesz, annál több gyűlölködő vagy éppen túlságosan heves rajongásról szóló leveleket kap. A legnagyobb streamerek élete tehát nem fenékig tejfel még, ha azt is gondolnánk róluk, hiszen sok esetben 20-on éves emberekről beszélünk, akik nem fogták fel, hogy mégis mennyire híresek lettek, így nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket sem.

A tegnapi napon például Dr DisRespect házára lőttek rá már a második alkalommal. Szerencsére a rendőrség hivatalos közleménye szerint szinte biztosan egy BB gunról volt szó, de ez a legkevésbé sem megnyugtató DisRespect és más streamerek számára. Az elmúlt hetek pedig főleg félelmet generálhatnak a híresebb streamerekben, hiszen a pár héttel ezelőtti Jacksonville-i tömeglövöldözés után, ahol két profi játékos vesztette életét, most a doktor házára is rálőttek, miközben szinte heti rendszerességgel hallhatunk a Swattingról is, aminek leginkább Twitch hírességek esnek áldozatául, az egyik ilyen pedig már halálos kimenetelű is volt. Ezzel kimondhatjuk, hogy ezek a "celebek" sehol sem érezhetik magukat biztonságban, –még akkor sem, ha az otthonukban játszanak.

"Lehet, hogy nem megyek el a TwitchCon-ra" - mondta Ellohime, akinek már ugyancsak meggyűlt a baja egy rajongóval, hiszen mindenféle figyelmeztetés nélkül bekopogott a házába és megpróbálta beinvitálni magát, miután 25 kilométert sétált kedvenc streameréhez. "Nem érzem magam biztonságban Amerikában". Emellett SuniDey is azt mondta, hogy egy kicsit elgondolkozott azon, hogy egyáltalán elmenjen-e hasonló közönségtalálkozókra.

Természetesen ezeket a történéseket a Twitch sem hagyhatta szó nélkül, akik egy rövid közleményt adtak ki a TwitchConnal kapcsolatban:

"A TwitchConon az a legfőbb proritásunk, hogy biztosítsuk az ott lévők védelmét és biztonságát. Szeretnénk tudatni veletek, hogy további lépéseket teszünk afelé, hogy biztonságos legyen a rendezvény. A következő napokban egy kicsit részletesebben is beszélünk erről."

Sajnos nem ez az első eset, hogy egy Twitch híresség házában kárt tettek a "rajongói", hiszen Tabor Hill, aki egy Fortnite és CoD Youtuber, még tavaly élte át ugyanezt a helyzetet, csak ott egy igazi fegyver golyója ütötte át az ablakot:

"Ember, most néztem meg a DisRespectes klipet, teljesen átérzem a dolgot, főleg úgy, hogy nekem is van gyerekem. Valaki ugyanezt megcsinálta velem is tavaly, csak ott egy FMJ lövedék hatolt be a házba, átszakította a gyerekeim kádját körülbelül fejszinten. A feleségem és a gyerekeimet ez azóta sem hagyja nyugodni."

Egy másik streamer, név szerint Ash, pedig a következőt nyilatkozta a Kotakunak:

"A Youtubereket zaklatják, a streamerekre rálőnek, bombariadókat csinálnak az eseményeken, lövöldöznek egy versenyen, –ezek mind csak felerősítették a félelmet. Őszintén, jelenleg félek elmenni a TwitchConra vagy a DreamHack Atlanta-ra."

Az esettel kapcsolatban még jó pár streamer felszólalt, de leginkább Moe, a híres CS:GO streamer szavait érdemes felidézni, aki szeretné, ha a Twitch egy kicsit komolyabban foglalkozna a dologgal:

"Valószínűleg nem várhatjuk el, hogy a Twitch külön védelmet nyújtson a legnagyobb partnereinek, de úgy gondolom, hogy legalább egy kis edukációs anyagot ki kellene dolgozniuk az új hírességek számára. Pár videó, vagy leírás, ami figyelmezteti a streamereket arra, hogy mivel állnak majd szemben, ha sikerül beindítani a karrierjüket. Példákkal kellene operálni, amik szinte biztosan újra megtörténnek majd. Meg kell tanítani őket, hogy bárki rájöhet arra, hogy hol laknak vagy mit csináltak az elmúlt 20 évben. A legfontosabb pedig az egészben, hogy a Twitch-nek ezután megoldásokat is kéne biztosítani, amivel segítenének a hírességeknek."

Annyi egészen biztos a történetből, hogy sok streamer fel sem fogja mennyire híres lett bizonyos körökben, hiszen a szomszédoknak fogalmuk sincs róla, és valószínűleg egy nap alatt sem találkozik túl sok emberrel, aki ráismerne, de mégis több tízezren nézik folyamatosan a Twitch-en, így mindig körültekintőnek kell lennie. Az egyik ilyen streamer, aki valószínűleg még a mai napig nem fogta fel, hogy mennyire híres és mekkora életveszélybe keveri magát sokszor az IcePoseidon, aki szinte kizárólag csak IRL streameket mutat a csatornáján. Az egyetlen gond ezzel, hogy bárki pár perc alatt rájöhet, hogy hol is van pontosan és ráhívhatja a rendőrséget, vagy akár még rosszabbat is tehet vele. Természetesen a Swatting jó párszor megtörtént már, ahol bármelyik pillanatban, egy rossz mozdulat után lelőhették volna a híres streamert:

Néha egészen odáig mentek ezek a "rajongók", hogy egy repülőn hívták rá a rendőrséget, vagy éppen akkor, amikor azt streamelte, ahogy a pszichológusával beszél arról, hogy mennyire megviselik ezek a Swattingok. 

 

Könnyen lehet, hogy a Twitch –és maguk a streamerek is– megérettek arra, hogy ezeket a dolgokat komolyan vegyék és tényleg minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy megelőzzék a tragédiákat. Sajnos szerény véleményem szerint csak idő kérdése, hogy valaki komolyabban is megsérüljön egy rajongója, vagy nézője által, –de reméljük, erre soha nem kerül sor.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Cover: Jim Cooke

Kövess Minket!