A Blizzard betiltotta a Visor és Pursuit adatelemző programokat

A Blizzard betiltotta a Visor és Pursuit adatelemző programokat

A Blizzard nem nézi jó szemmel, hogy az Overwatch-ban külsős cégek próbálják megvalósítani azt, amit már régen a stúdiónak kellett volna megcsinálnia. 

Üdvözlök minden kedves Overwatch rajongót és játékost, –remélem kevésbé volt olyan rossz napotok mint nekem! Ez a kelemes szeptember 20-a első körben elég jól indult, azonban pár órával ezelőtt mindhárom fiókomhoz tartozó e-mail címre levelet kaptam a Blizzard-tól, amiben felhívták a figyelmemet, hogy nem megengedett programokat –mint például a Visor.gg-t vagy a pursuitapp-ot– használtam a bejelentkezések után. A vádakat nem tagadom; furcsálltam, hogy az eddig teljesen legálisan használható elemző applikációkkal hirtelen mi baja lett a Blizzard-nak? A sablon üzenet végén persze kitértek rá, hogy mindez csupán figyelmeztetés, viszont ha tovább használom az említett szoftvereket, akkor akár permanens kitiltásban is részesülhetek. Na köszi.

A Visor.gg használatának tiltását egyébként megértem, hiszen a program a meccs statisztikák mellett a killfeed alapján számolja az ellenfelek ulti töltöttségét, és figyelmezteti a felhasználót, hogy hamarosan érkezhet egy Dragonblade a Genji-től. Az appot több héten át teszteltem és kijelenthetem, hogy igazából semmilyen csalást nem tartalmaz, csak egy mankó azon játékosok számára, akik minimális játékmechanikai képességekkel rendelkeznek. A program "jóslatai" például erősen pontatlanok, és a mesterséges intelligenciából hiányzik az emberi kreativitás és helyzetfelismerés, ami miatt akár rossz tanácsokat is adhat. Személyes tapasztalatból mondom, hogy sok esetben nem érdemes hallgatni a programra, amikor azt mondja, túl sokáig tartogatod az ultid. 

Az általam még ki nem próbált pursuit app azonban egy kicsit más tészta; ugyanis teljes mértékben hiányzik belőle az ultimate olvasó rész, és pusztán egy elemző szoftverről van szó. A program  fejlesztői Twitteren azonnal reagáltak is a hírre és biztosítottak mindenkit afelől, hogy nagyon komolyan veszik a szituációt, és megpróbálnak dűlőre jutni a Blizzard-dal. 

pursuitapp on Twitter

We are aware of the emails from Blizzard warning players of using third party software like Pursuit. We are looking into this and taking this very seriously. We will keep you posted as we have more information.

Ennek a programnak a helyzete azért is érdekes, mivel több Contenders-en és Overwatch League-ben szereplő profi csapat is használja adatelemzésre a gyakorlómeccsek alatt. A Dallas Fuel és a kanadai válogatott edzője, Justin "Jayne" Conroy például megérti a stúdió álláspontját, –viszont véleménye alapján a program tiltása egy rossz döntés, mivel a statisztikai adatok rendkívül fontosak az egyéni és csapatjátékban is, a Pursuit pedig úgy juttatja hozzá mindehhez a felhasználókat, hogy nem nyúl bele a játékba.

A Blizzard lépésére egyébként van egy nagyon egyszerű, mégis rendkívül laza lábakon álló elméletem. A játék indulása óta ugye rengetegen könyörögnek azért, hogy dolgozzák át a meglévő –és szinte haszontalan– beépített statisztikai rendszert, plusz adják hozzá a match history-t, esetleg egy kis replay rendszert, hogy a korábbi győzelmeinkből vagy vereségeinkből tanulni tudjunk. Sajnos mindezt Jeffék nem tették meg, amivel –akár csak egy képregényhős–, megteremtették a saját ellenségüket a két szóban forgó program, illetve több másik képében. 

A Visor például több mint egy hónapja bétatesztben van, mégis csak most küldenek róla figyelmeztetést, hogy "helló, csalásnak minősül". Nekem ez bűzlik, –szóval szerintem a stúdió nagy lépéseket tett az Overwatch statisztikai rendszerének és a meccs történelem fejlesztése érdekében, aztán simán kinézem belőlük, hogy szimplán nem akarnak maguknak konkurenciát. Egy utolsó érdekesség a végére, ezen a héten ismét Developer Update és feltételezhetően új tartalom vár ránk, ráadásul közeledik a BlizzCon-is, aztán milyen érdekes, hogy a PTR frissítés előtti napon tiltják be ezeket a segédprogramokat nem?

Ti mit gondoltok egyébként a témáról, valóban csalásnak minősülnek ezek a programok? 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!