A VR-ral akár egy nappalit is létrehozhatunk a nappalinkban

A VR-ral akár egy nappalit is létrehozhatunk a nappalinkban

A virtuális valóságnak tényleg csak a képzelet szabhat határt, fantáziája azonban bőven van a készítőknek!

A VR, avagy a virtuális valóság megjelenése egy új szintre emelte a játékok –illetve az illúzió– fogalmát. Az alapvetően drága, ám kétségtelenül zseniális technológiával olyan élményekben lehet részünk, amiket helyenként még a valóság sem képes megadni, vagy legalábbis nem ebben a formában. Oly sokszor beszéltünk már az e-sport részéről, most ejtsünk pár szót a casual játékélményről is néhány különleges játék bemutatásával.

Légy te is egyike az ország első VR e-sportolóinak

Heldeus | 18/09/21 11:35 Kis hazánkban egy igen komoly folyamat vette kezdetét: elkezdett formálódni az e-sportolók egy új generációja, és ezúttal nem a korra kell érteni, hanem a területre. A VR e-sportolók ugyanúgy a digitális térben küzdenek meg más játékosokkal, csak épp valós mozgást végeznek a vérre menő mágikus csaták, vagy épp űrbéli harcok közben.

Egy VR bungee jumping értelemszerűen nem fog akkora élményt nyújtani, mint a valóságos formája, –ám például a társasjátékozást egy teljesen más köntösben tudja nekünk tálalni. Igen, a VR-on belül társasjátékozni is lehet. Most feltehetően többen is fogják a fejüket, ám ha picit mögé nézünk, akkor rájöhetünk, hogy ez nem is olyan rossz dolog. A társasjátékozásnak természetesen van egy egyedi hangulata, a VR-os verzió viszont képes ezt, ha nem is fokozni, egy alternatív formában átadni nekünk. Remek érzés, amikor a barátainkkal összeülünk, kitöltünk néhány italt, majd kinyitjuk a dobozt, átbeszéljük a szabályokat, vagy ha már mindannyian ismerjük egyszerűen csak belevetjük magunkat a játékok sűrűjébe.

Most képzeljük el, milyen ez egy virtuális térben, aminek környezetét akár alakíthatjuk is egy bizonyos szintig. Tőlünk függ, hogy milyen avatar megtestesüléseként, milyen képekkel a falon játszunk, például egy fával burkolt szoba közepén, középkori stílusban egy nagy asztal körül. Ezenfelül a VR társasokat fel lehet dobni különféle animációkkal is, például egy ház felépítése sokkal látványosabban is végbemehet, mint a valóságban. Ilyen dolgok történhetnek például a Catan VR-ban, ami azok számára lehet igen kedves, akik a valóságos verzióját is kedvelik!

De van azonban olyan vívmány is, aminek a segítségével évtizedeket repülhetünk vissza a múltba. A SEGA Mega Drive and Genesis Classics VR-ral egy 80-as 90-es évekbeli szobában találhatjuk magunkat, ahol több mint 50 féle SEGA játék áll rendelkezésünkre, hogy végigvigyük őket. Igen, játék a játékban. 

A VR határai valahol az univerzum határánál kezdődhetnek, a fejlesztők egyszerűen annyi mindent ki tudnak ötletni a VR felhasználók számára, hogy azt ép ésszel is nehéz felfogni. Ám tény és való, hogyha szeretnénk egy saját felszerelést, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk!

Mennyibe kerül egy saját "kulcs" a VR világába, avagy mi hajtja ki a maximális illúziót?

A VR világ remek szórakozás, –ám a legjobb élményhez igen komoly vasra van szükségünk!

Vannak viszont olyan VR játékok, amik megkövetelik azt, hogy kilépjünk mind a virtuális, mind a valóságos nappalinkból is. A HTC Vive-val működő Mario Kart VR a Mario széria szerelmeseinek zseniális szórakozást jelenthet, –ám ahhoz, hogy kipróbálhassuk fizikailag is el kell látogatnunk egy kijelölt helyre ahol ezt megtehetjük. Mindössze három hely van egyelőre a világon, ahol részünk lehet ebben az élményben; Tokyoban, Londonban, és Washingtonban. 

A különleges az egészben az, hogy egy valóságos gokart setupba ültetnek be kormánnyal és pedálokkal, –a játékon belül pedig tényleg utána kell nyúlnod az elhajítható tárgyaknak, ha bántani szeretnéd a versenytársaidat.

A VR tehát végtelen számú lehetőséggel rendelkezik, csak győzzük felfogni mindazt, amire ez a világ képes!

Ti próbáltatok már valamilyen VR játékot?

Ha mélyebben érdekel ez a terület, és nem szeretnél lemaradni az aktualitásokról, akkor csatlakozz VR e-sport közösségünkhöz!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!