Minden, amit eddig tudunk a 2019-es EU LCS-ről

Minden, amit eddig tudunk a 2019-es EU LCS-ről

Több új LoL csapat és teljesen új bajnoki elnevezés várható.

Alig egy napja, hogy véget ért az idei League of Legends világbajnokság, máris mindenki a jövő éven pörög! A következő két hónapban az átigazolásoké általában a főszerep, –de most minket, európaiakat egy sokkal komolyabb téma foglalkoztat: milyen csapatok lesznek a 2019-es EU LCS-ben?

Mindent felforgat a franchise rendszer

Azt már régóta tudjuk, hogy a jövő évtől, csakúgy, mint Észak-Amerikában, Európában is franchise alapú lesz a legerősebb LoL liga modellje, –ami azt jelenti, hogy nincs feljutás/kiesés, nincs első-másodosztály, a csapatoknak be kell vásárolniuk magukat a bajnokságba, méghozzá igen komoly, nagyjából 8-10 millió eurós (átszámítva kb. 3,3 milliárd Ft) összegért. Ez igen komoly befektetés a csapatok részéről, aminek többen áldozatul is estek; legutóbb például a Unicorns of Love jelentette be, hogy jövőre már nem indulnak az LCS-ben. De nem ők az egyetlen csapat, akik nem lesznek bent jövőre: az ESPN értesülései szerint a ROCCAT, az H2K, a Giants és a Splyce is a franchising áldozata lett. 

Számunkra jó hír, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben úgy tűnik, a Kiss "Vizicsacsi" Tamást foglalkoztató Schalke04 megvette a jogokat, ahogy a francia Vitality is, amelynek akadémiai csapatában Subicz "bluerzor" Dániel parédézik az elmúlt hetekben. Persze a játékosok helyei még nem fixek, hiszen nagyon sok szerződés lejár november 20-a körül, így a pontos felállásokra még egy darabig várni kell. A Misfits is marad jövőre, bár mögöttük a Miami Heat NBA csapat tulajdonosai állnak.

Észak-Amerikának az NBA = Európának a focicsapatok és a telco cégek

Egy gaming szervezetnek a 10 milliós összeg brutális pénz, viszont vannak olyan sportszervezetek, akik ezt nevetve kicsengetik, nem véletlen, hogy egyre több sportklub neve röppen fel az EU LCS háza táján. Ocelote-tal mi magunk is csináltunk egy interjút még a madridi döntő alatt, és bár konkrét választ nem adott, nem lehetetlen, hogy a Real Madrid beáll mögéjük. A Fnatic kapcsán ilyen pletykákról egyelőre nem tudni, azt viszont igen, hogy FIFA vonalon szoros a kapcsolatuk az olasz AS Roma csapatával. Még korábban kapcsolatba hozták az H2K-t a visszatérni vágyó Paris St. Germainnel, de abból egyelőre úgy tűnik, nem lesz semmi. Jöhet helyette viszont a dán North csapata, akik a CS:GO-ban világhírűek, és az FC Koppenhága áll mögöttük. De volt itt Arsenal, Crystal Palace és Swansea is, bár ezeknél a csapatoknál minden bizonnyal nem voltak sikeresek a tárgyalások.

Ha pedig nem sportklub, akkor telekommunikációs cég: jöhet bluerzor korábbi csapata, a Movistar Riders, a spanyol Telefónica cég által tulajdonolt gárda, a spanyol bajnokság egyik legerősebb csapata. Ismét előkerült az SK Gaming, aki komoly szerződést írt alá a Deutsche Telekommal, a T-Mobil anyacégével. Állítólag jön a Rogue is, akiket a zeneiparból két igencsak ismert név, Steve Aoki és az Imagine Dragons támogat, ha utóbbi név ismerős, akkor te is láttad a 4. szezon fináléját. 

A 10. hely kiléte még kérdéses, de a legvalószínűbb forgatókönyvnek a Deficio + Astralis kombó tűnik: Európa egyik legjobb kommentátora állítólag már egy ideje tárgyal a világ jelenleg legjobb CS:GO csapatának tulajdonosaival egy LoL divízió indításáról, amit fel is lehetne tölteni dánokkal, Froggen például már jelezte, játszana 2019-ben, de ott van Zven a TSM-ből, aki a botrányos idei év után lehet, hogy inkább visszatérne majd Európába. 

Töltsd ki a 2018-as Magyar E-sport Kérdőívet és nyerj páros jegyet a PlayIT-re!

Vegyél részt a kutatásban és most akár páros belépőt is nyerhetsz az őszi, budapesti PlayIT-re!

A jövő évi 10 csapat tehát így nézne ki (még nem hivatalos):

  • Fnatic
  • G2 Esports
  • Schalke04
  • Misfits
  • Vitality
  • Rogue
  • SK Gaming
  • Movistar Riders
  • North
  • Astralis

Pénz, pénz, és még több pénz

Az új rendszerrel jól járnak egyébként a profik, hiszen az évi fizetést 24.000 euróról 60.000 euróra emelik, ez átszámítva évente 20 millió Ft-os fizetést jelent. A csapatoknak pedig ott éri majd meg a befektetés, hogy a ligába érkező bevételekből, pl. szponzorációkból és médiajog értékesítésből ők is részesednek majd. Erre már van egy konkrét rendszer, számokkal:

  • A bevételek 35%-a a szerződtetett játékosoknak megy. Ha a liga jobban teljesít, mint a meghatározott játékos fizetési határ, akkor a különbözetet szétosztják a versenyzők között.
  • A csapatok részesedése 32,5%, ennek egy részét egyenlően kapja minden csapat, egy részét pedig teljesítmény és elérés alapján.
  • A maradék 32,5% a Riotnak megy, ebből finanszírozzák a liga menedzselését, a produkciós költségeket és az élő események szervezését.

A franchise rendszer ezen felül külön hangsúlyt fektet a játékosok fejlesztésére is: 2019-re egy olyan platformot fejlesztenek, ami segít a profivá válás útján a játékosoknak, illetve segít eligazodni a világban pénzügyektől egészségmegőrzésen át a személyes önfejlesztésig.

A ligához közeli forrásokból úgy tudjuk, hogy maga az EU LCS név se marad meg jövőre, így teljes rebranding várható, ahogy azt se lehet még tudni, hogy a formátum változik-e, vagy marad a Bo1. A hivatalos bejelentésre még néhány napig várni kell, de az biztos, hogy alaposan felforgatja majd az európai piacot az új rendszer.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!