"Aki nézni fogja, az egyik legjobb döntőt láthatja a PlayIT-en" - interjú a Sixth Sense csapatával

Az MNEB osztályozó kupájának döntőjét a PlayIT-en rendezik, R6S-ből pedig két nagyon felkészült együttes jutott el a LAN-ra. A The Sixth Sense komolyan e-sport babérokra törne, tehát mindent megtesznek majd a győzelem érdekében.

A The Sixth Sense csapata rögtön az első nyílt selejtezőn kiharcolta a legjobb 16-ban való részvételt, hiszen bejutott az elődöntőbe. Akkor a WiLD ellen 6-3-ra ugyan kikaptak, viszont annak a mérkőzésnek már nem igazán volt tétje. A rájátszásban gond nélkül jutottak el a felső-ági fináléba, ahol újfent a WiLD bizonyult jobbnak tőlük, de az alsó-ágról visszaküzdötték magukat és jogot szereztek a LAN döntőre, ahol minden bizonnyal szeretnének visszavágni a mumusuknak.

Többen régebb óta együtt játszanak a csapatban, és úgy tűnik nagyon jól együtt tudnak működni, valamint elmondható, hogy a kvintett motiváltabb, mint valaha. A WiLD elleni PlayIT osztályozó kupa fináléjáról és a közelgő Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság első szezonjáról beszélgettünk velük, és mondanom sem kell a srácok nagyon készségesen válaszoltak nekünk a kérdésekre:

Az R6S hazánkban mondhatni rétegjátéknak számít. Ti miért választottátok ezt a játékot, miben különbözik szerintetek igazán a többi FPS-től?

Kapcsi: "A játék bonyolultsága és lehetőségei keltették fel a figyelmem és emiatt kezdtem el. A dinamikája és a változatossága pedig az, ami megfogott."

BanzaJ: "Az e-sport karrieremet először a CS:GO alapozta meg. Majd évek leforgása után már nem láttam benne több potenciált, ezért úgy éreztem, hogy itt az idő váltani. Ekkor jött ki az R6, ami azért tetszett nagyon, mivel hasonló koncepciót mutatott, mint a CS, viszont a játékmenetet mégis sokkal élvezetesebbnek és változatosabbnak találtam. Ez leginkább a különböző operátoroknak, illetve a rombolható környezetnek köszönhető, amivel lehetőségek tárháza nyílik meg az új stratégiák illetve taktikák kialakítására."

iStrKe: "Számomra az R6 mindig tartogat valami újdonságot, és nem a folyamatosan bővülő karakter felhozatalra gondolok ezalatt, ami szintén pozitívuma a játéknak, hanem maga a változatos játékmenet. Szinte minden fal robbantható, ami szerintem egyedi a többi FPS játékkal szemben."

Rezno: "Aki ismer az tudja, hogy elég nyersen tudok fogalmazni és amit gondolok ki is mondom. Jelenleg nincs olyan FPS játék, ami ne lenne ennyire komplex és összetett. Úgy érzem, hogy lassan több, mint 20 ezer óra multiplayer FPS után, bátran kijelenthetem, hogy az összes többi kompetitív FPS primitív ehhez képest. Például a CS, ami régen éveken át lekötött - és ebben tudtam volna elképzelni az e-sport "karrierem" -, egyáltalán nem foglalkoztat már, és nem tud meggyőzni. Az egyszerű "mész azt lősz" kategóriája (nyilván többről szól) ennyi éven át gyakorlatilag nulla újítással nálam elsüllyedt."

DogeFather: "A kompetitív szellem már elég régóta megvolt bennem, de mind a LoL-ból, mind a CS:GO-ból kiégtem. Külön-külön 2000-2500 óra után. Kellett valami új. Korábban már játszottam az R6 bétájával, nagyon tetszett, ámde kicsit féltem attól, hogy ki fog halni a játék, mert nem kap majd elég támogatást az Ubisoft-tól, így nem szántam rá azt a 60 eurót, amit akkoriban elkértek érte. A 2016-os téli Steam leárazáson viszont 20 euróért bezsebeltük egynéhány haverral, és azonnal láttam, hogy van ebben a játékban potenciál. A 3 havonta megújuló meta (ami néha jobb, néha rosszabb), illetve a dinamikus játékmenet teljesen magával ragadott, és nem is tervezem letenni a közeljövőben."

Kérlek mutassátok be egy kicsit a csapatotokat! Csak az R6S pörög vagy más játékkal is foglalkoztok?

Kapcsi: "Személy szerint a multiplayer játékok közül csak az R6S-el játszom, persze néha, ha ahhoz van kedvem, akkor előveszek 1-1 jó single player játékot."

BanzaJ: "Érdekelnek más játékok is, de idő hiányában az R6 van előnyben."

iStrKe: "Főként az R6-al játszok, de szükség van néha egy kis kikapcsolódásra. Számomra ezt a League of Legends jelenti, mivel a Siege alatt a folyamatos odafigyelés és a trap hangok kiszűrése mellett, lehetetlen a zenehallgatás, aminek köztudottan nyugtató hatása van. Ezzel szemben LoL közben tökéletes a muzsika, de mellette még a kisebb-nagyobb játékok is helyet kapnak."

Rezno: "Nehéz kérdés. Dolgozó emberek vagyunk és van aki sulizik. Most jelenleg kis túlzással minden szabadidőnket az R6S-re fordítunk, hogy fejlődjünk és persze szórakozzunk. Sajnálatos, de nem nagyon jut idő másra. Ha az FPS kategóriánál maradunk akkor semmi más, de néha azért 1-1 PUBG megzörren. Bár az utóbbi időkben ez sem jellemző."

DogeFather: "Egyetemistaként a kevés szabadidőm nagy része az R6-ra megy el. Edző hiányában rám hárult a feladat, hogy VOD-okat elemezzek, ezeken felül pedig ott vannak a scrimek és a taktikázással eltöltött idő is. Természetesen nem lehet csak egy játékkal játszani, így vérfrissítőnek könnyedebb, kevés gondolkozást igénylő játékokat szoktam néhanapján levezetésnek játszani, pl.: Doom, Payday 2 és Fallout 4."


A KmK bajnokság utolsó pillanatai, ahol a RoG Warriors színeiben győzött Kapcsi, BanzaJ és DogeFather a döntőben a WiLD ellen

A MNEB bejelentése sok játékost ösztönzött arra, hogy csapatokba verődve megpróbálkozzanak a bejutással. Ez nektek parádésan jól sikerült és ott lesztek az első szezonban. Mindig együtt játszottatok vagy hogyan alakult ki ez az ötös nálatok?

Kapcsi: "A Doge-Banzaj duóval már sok ideje együtt játszok (van már egy éve is), így együtt jöttünk a ROG-ból, viszont szükségünk volt még két játékosra. Strike-kal már régóta ismertük egymást, és mivel Strike a WiLD-ban kispadra került, ezért megkérdeztük őt, hogy nem raknánk-e együtt össze egy MIX csapatot az MNEB-re. Strike még hívta az egyik ismerősét is, Rezno-t, és így alakult ki ez az ötös."

iStrKe: "Én mivel az MNEB előtt kerültem ki a WiLD by Lagardére Sports R6 csapatából, fontosnak tartottam, hogy találjak egy olyan potenciális csapatot, akikkel esélyesek vagyunk a győzelemre. Mint minden rosszban van valami jó is. A ROG 2 játékosa kora miatt (a bajnokságra csak 18 éven felüliek jelentkezhettek - a szerk.) nem vehetett részt a rendezvényen, ezért megkérdeztem Kapcsiékat, hogy jöhetek-e velük, majd hoztam magammal a WiLD másik beugróját, Reznot is. Mint az az utóbbi kvalifikációkon kiderült, van a teamben potenciál, nem is kevés."

Rögtön az első selejtező után meg volt a playoff és utána is szenzációsan játszottatok! A döntő viszont más lesz, hiszen nem online, hanem LAN körülmények között kell lejátszani! Meséljetek egy kicsit, mire számítotok a PlayIT-en és mennyivel másabb lesz esetleg a felkészülésetek erre a meccsre?

Kapcsi: "A felkészülésünk nem lesz más fajta a LAN-ra, maximum többet fogunk előtte gyakorolni. LAN tapasztalata mindenkinek van elegendő a csapatból, magabiztosak vagyunk a mérkőzés kimenetelével kapcsolatban."

iStrKe: "Mindenféleképpen felkészülünk a WiLD ellen, és megmerem kockáztatni, hogy aki nézni fogja ezt a döntőt, az egyik legizgalmasabb döntőt fogja látni a hazai Siege mezején. Sok scrim és tax vár ránk a LAN előtt."

Rezno: "Igazából, csak gyakorlunk és taktikákat találunk ki néhány ranked mellett. Ugye mindenki dolgozik vagy sulizik, így változó mikor tudunk összeülni. Hogy mire számítunk? Tulajdonképpen 3 rendkívül izgalmas meccsre, amit nyilvánvalóan szeretnénk megnyerni, egy rendkívül erős csapat ellen. De kijelenthetjük, hogy abszolút esélyesek vagyunk, és mindent megfogunk tenni annak érdekében hogy Mi léphessünk fel a dobogó csúcsára."

DogeFather: "Köztudottan LAN-on teljesen más játszani, mind gyakorlatban (nincs ping -> nincs peeker’s advantage), mind szellemileg. Hogy ki mennyire bírja ilyenkor a terhet, a stresszt, azt embere válogatja, erre nem lehet felkészülni, csak ha már korábban is átélte ezt a szituációt az ember. Ebből adódóan nem készülünk máshogy erre a meccsre, mint egy online döntőre. Az előző gondolathoz hozzáfűzném azt, hogy hihetetlen morális megerősítést tud adni egy-egy ökölpacsi a játékosok között, itt tényleg egymásból vagyunk képesek energiát nyerni."

Jövő év elejétől startol az MNEB első szezonja, milyen várakozásokkal indultok neki? Illetve egy ilyen kezdeményezés révén elképzelhetőnek tartjátok, hogy akár magyar csapat a Pro League vagy a Challenger League közelébe kerüljön?

Kapcsi: "Az, hogy jövőre magyar csapat a Challenger League közelébe kerüljön, simán elképzelhető. Elképesztő gyakorlási lehetőséget ad ez a hónapokon keresztül tartó bajnokság, minden magyar együttes számára."

Banzaj: "Nagy reményekkel vágunk neki az első szezonnak, mivel nagyon jó a morál és az összhang is teljes mértékben megtalálható nálunk. Úgy hiszem, hogy kellő kitartással és akarattal meg lehet csinálni, hogy egy magyar csapat Challenger vagy netán PL-be jusson."

iStrKe: "Szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan feltör a magyar Siege a CL illetve a PL színvonalra, és az MNEB az egy nagyszerű kezdeményezés, ami ösztönző hatású lehet sok gárdának."

Rezno: "Abszolút nem tartom elképzelhetetlennek, hogy magyar csapat PL vagy CL közelébe kerüljön, mert rendkívül tehetséges játékosok vannak hazánkban. Név szerint is tudnék említeni néhányat, de a nagyja ott lesz a PlayIT-en. A többiek pedig még bontogatják szárnyaikat. Vannak köztük olyanok, akik a korhatár miatt nem indulhattak, de előbb vagy utóbb odaérhetnek a legjobbak közé. Összességében nagyon várjuk az MNEB első szezonját, és dolgozunk azon, hogy minél jobb eredményt érjünk el, és együtt maradjunk. Mert úgy érezzük eléggé megtaláltuk magunkat, és jól működünk csapatként. Addig próbáljuk a hibáinkat kijavítani, és jobbá válni, hiszen van még hova fejlődni bőven, de nem adjuk fel."

DogeFather: "Azt a bizonyos lécet a lehető legmagasabbra tettük, és mindent megteszünk azért, hogy képesek legyünk megugrani. Azt pedig, hogy egy (vagy akár több) magyar csapat CL-be kvalifikáljon, teljesen elképzelhetőnek tartom. Korábbi CL-kvalikon a magyar nagykutyák mindig indultak, de sajnos bekerülni még senki nem tudott. Ennek ellenére kifejezetten szép eredményeket tudott elérni eddig mindenki. Azóta a magyar közösség csak fejlődött, és reméljük a közeljövőben egy teljesen magyar ötösnek is szurkolhat az itthoni közönség, először a CL-ben, aztán akár a PL-ben is."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!