Elképesztő botrány lett egy szóviccből, és ezért Kuku Major részvétele bizonytalan

Elképesztő botrány lett egy szóviccből, és ezért Kuku Major részvétele bizonytalan

Valószínűleg viccnek szánták a beszólást, de a kínaiak felháborodása felszította a tüzet a Dota 2-es közösségben; egy játékos Major szereplése még mindig nem tisztázott.

Az ember szeret viccelődni, azonban manapság jól meg kell gondolnia mit is mond, vagy ír le az interneten. Ebben az esetben azonban nehéz eldönteni, hogy valóban jogos-e a felháborodás vagy csak túlzottan érzékenyen reagált Kína a történtekre. Mindenesetre a DreamLeauge Season 10 Minor alatt a fülöp-szigeteki Andrei "Skem" Gabriel Ong az RNG ellen beírt szövege lavinát indított el ("gl chingchong" üzente ellenfeleinek, utalva ezzel a Chongqing Majorre). Ezzel a szóval szinte az egész kínai közösséget magára haragította, és egyből rásütötték a bélyeget, mely szerint ezt a rasszista kijelentését nem szabad büntetlenül hagyni. Ezt tetézte a –szintén fülöp-szigeteki– Carlo "Kuku" Palad pubban tett hasonló megjegyzése.

Odáig fajultak az események, hogy az első esetben a játékos csapata, a compLexity házon belül elintézte a dolgot, így skem komoly megrovásban és pénzbírságban részesült. Továbbá ő és Kuku nem vehet részt a Majorön, ennek hatására pedig egyre többen szólaltak fel nem tetszésüket kifejezve az ítélet ellen.

Bár Kínában a helyi önkormányzat nem tud ténylegesen bannolni valakit egy ilyen rendezvényről -–egyen szó személyről vagy együttesről–, a TNC-t mégis értesítették arról, hogy nem akarják beengedni Kuku-t a városba, –sőt, lemondják az eseményt, ha megjelenik a helyszínen.

A TNC Predators vezetése igyekezett elsimítani az ügyet amennyire csak lehet, azonban nem sikerült tisztázni a dolgokat. Elmondásuk szerint három dolog történhet, ha Kuku-t mégis magukkal viszik:

  1. Elképzelhető, hogy nem léphet be az országba
  2. A város vezetése lemondja a rendezvényt, ha megjelenik
  3. A szervezők nem tudják garantálni a biztonságát

Ettől függetlenül ők is azt mondták, hogy hivatalosan nem tiltották el sem őket, sem a játékosukat a Majortől.

A TNC ugyebár nem is oly rég nyert jogot a részvételre a selejtezőn keresztül, de ennek ellenére nehéz döntés előtt állnak a jövőt illetően. Ez a döntés ugyanis nem csak a Major, hanem a játékos TI9-es részvételét is veszélyezteti, melyet szintén Kínában rendeznek 2019-ben.

A bocsánatkérés mellett a nyereményük Kuku-ra eső részének a felét felajánlják jótékony célra a The International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism szervezetnek (Nemzetközi Mozgalom a Diszkrimináció és a Rasszizmus Minden Formája Ellen). Nem is olyan régen egyébként a NiP-nek kellett stand-in játékost találnia, nem kapott ugyanis Malajziában belépési engedélyt izraeli játékosuk (Neta '33' Shapira). Ekkor a Valve nem sújtotta őket a 40%-os veszteség szabályával.

Most viszont a Valve egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, viszont a TNC azt állítja, kaptak levelet a kiadótól, melyben az áll, hogy a csapatot nem érinti hátrányosan Kuku hiánya, és emiatt nem buknak majd DCP pontot (a szabályzat szerint standin esetén a megszerzett pontok 40%-át elveszítenék).

Eközben a közösség ismertebb személyei kiállnak Kuku mellett:

GranDGranT:

"Ha nem engedik Kuku-nak a részvételt, akkor nem fogom közvetíteni a Majort. Mindenki követ el hibát, és azt gondolom egy hiba miatt nem kéne, hogy eltiltsanak egy tornától, mely az egész karrieredet is meghatározhatja."

AdmiralBulldog:

"Egyetértek GranDGrantel :). Egyetlen Kínában tartandó Valve rendezvényre sem megyek, ha eltiltják vagy DPC pontokat buknak emiatt. A TI9-et is beleértve."

A TNC Predators továbbra is igyekszik a lehető legbékésebb megoldást megtalálni, azonban a versenyt szervező IMBATV-től nem érkezett számukra válasz. Szerintetek kinek van igaza?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!