"Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Vészesen közeleg az alapszakasz, és rengeteget lehet addig még fejlődni"

A játékosokat megfogta az R6 összetettsége, így minden eddiginél motiváltabban készülnek az MNEB első szezonjára.

Amennyire nem ment az elsőn, olyannyira jól sikerült a második selejtezője a csapatnak. Miután beverekedték magukat a legjobb négy közé, nem volt kérdés, hogy ott lehetnek a playoffban is. Kicsit rezgett a léc, a felső-ág második körében a RIFT elleni vereséget követően az alsó-ágról kellett folytatniuk a küzdelmet, de itt rögtön az első összecsapás alkalmával két vállra fektette őket a Team Horizon Reapers. Aggódniuk azonban nem kellett, hiszen benne voltak a 8 első szezonba jutó együttesben. Ez a kvalifikáció egyébként ennek ellenére nagyon pozitívan hatott a csapatra, ugyanis a beszélgetésünk során kiderült, hogy most lettek csak igazán elszántak a srácok és mindenképpen szeretnék bizonyítani maguknak és a közösségnek is a rátermettségüket: 

Az R6S hazánkban mondhatni rétegjátéknak számít. Ti miért választottátok ezt a játékot, miben különbözik szerintetek igazán a többi FPS-től?

Casanova: "Én az R6 előtt nagy MOBA fan voltam, 3500 órát beletoltam a LoL-ba, de ott az volt a bajom, hogy volt egy alaptaktika, egy alap build, ami mindig ugyan az és egy kicsit monotonná vált nekem. Az R6 számomra olyan dinamikus, bonyolult, de ugyanakkor eszméletlenül izgalmas, hogy megragadtam. Nincs két ugyan olyan kör, bontható szinte az egész map, nincsenek betanult szögek, hisz bármikor rád kukkanthatnak egy még sosem látott punch hole-ból!"

NeroLew: "A saját véleményem, hogy rengeteg mindenben, –de főképp abban, hogy a CS:GO inkább aim függő (persze ott is vannak taktikák)–, ezzel szemben az R6-ban rengeteg múlik azon, hogy miként gondolkodsz, hisz itt szinte minden fal, padló, plafon bontható, igy rengeteg irányból közelíthetjük meg a célpontunkat, illetve támadhatunk vagy védhetünk."

Swarm: "Én azért választottam ezt a játékot, mert még az elején imádtam, le voltam nyűgözve, hogy ilyen is van a játékok közt és non-stop ezzel játszottam. A rombolhatóság illetve az operátorok variálása nagyon egyedi számomra és pontosan ez az, amiért imádom."

StratStealer: "Végtelen lehetőség, nem csak az aimon múlik, és a legversenyképesebb fps jelenleg."

Davil (Coach): "Minden játékban, amit játszottam, a taktika megalkotását, a gondolkodási fölény kihasználását szerettem a legjobban. Nem azt, ha lelőhettem 2 perc alatt 2000 embert. A R6 nekem ezt adja meg. A játék alapja a taktika, nem az aim."

Rico: "Kisebb koromban egyáltalán nem voltam oda az FPS-ekért, a szüleim nem is engedték, így mindenféle autós és kalandjátékon nőttem fel. Aztán amikor meglett az saját számítógépem, akkor az abban az időben mainstreamnek számító CSGO-val kezdtem el játszani, mivel a baráti körben ez volt a legnépszerűbb. Hamar kiderült, hogy ez nem az én játékom, nehéznek bizonyult, de így is egy elviselhető rankot el tudtam érni benne. Aztán megjelent a Siege, kipróbáltam a bétat. Volt vele valami szoftveres akadály (vidókártyának nem tetszett) így nem sokat játszhattam a béta alatt. Aztán később az első év 3. Season felé az öcsém naponta tolta vele és elgondolkodtam rajta, hogy elkezdjem. Elkértem egyik ismerősöm accountját és onnantól kezdve ráfüggtem a játékra. Pár hónapra rá megvettem magamnak és az óta le se teszem. A legnagyobb különbség a többi FPS-től az a lehetőség arra, hogy átalakítsd a pályát. Ilyen mechanikát egy FPS sem nyújtott előtte, ha jól tudom. A többi játékhoz hasonlóan 5v5 a játék alapja, de nem csak fegyveres harcra van kiélezve. Különböző stratégiák és különféle gadgetek segítik a játékosokat a kör megnyeréséhez. A bonyolultsága miatt szerettem bele ebbe a játékba."

Kérlek mutassátok be egy kicsit a csapatotokat! Csak az R6S pörög vagy más játékkal is foglalkoztok?

Casanova: "Maga az együttes ezzel a névvel 2018 januárja óta létezik, akkor megpróbáltam egy barátok előre jeligéjű kis csapatocskát életben tartani, aztán egyre komolyabb célokat tűztem ki, ami végül abban csúcsosodott ki, hogy érjünk oda az MNEB első szezonjába. A bejelentés után meghoztam néhány nehéz döntést, tagoktól váltunk meg, és a 18+ kedvéért néhány új játékos után néztünk. Nálam leginkább az R6 pörög, hisz munka mellett, erre is igen kevés időm van, de azért a biztonság kedvéért tornyosulnak az újabbnál újabb, még ki nem játszott Steam játékok. :D"

NeroLew: "Természetesen nem csak az R6 megy, másféle játékokkal is próbálunk kikapcsolódni."

Swarm: "Még gyerekcipőben járunk szerintem, mert még van baj a kommunikálással, de nincs olyan hiba, amin nem tudnánk javítani. Én több játékkal is játszok, de azt már nem a jelenlegi csapatársakkal."

StratStealer: "Néha becsúszik pár lol/hs meccs, de azon kívül csak az R6."

Davil (Coach): "Csak az R6!"

Rico: "A csapat egy 8 fős társaság, akik úgy gondolták, hogy sokkal komolyabban szeretnék venni ezt a játékot, minthogy csak rankedeket játszanak. Így verődött össze ez a csoport, amiben mindenki azonos célt tűzött ki maga elé. Alapvetően a Siege a fő játékunk, de persze mindenkinek vannak saját kedvencei. Van olyan, aki a LOL szerelmese, viszont én személy szerint az autós/kaland játékokért vagyok még mindig oda."

A MNEB bejelentése sok játékost ösztönzött arra, hogy csapatokba verődve megpróbálkozzanak a bejutással. Ez nektek nagyon jól sikerült hiszen ott lesztek az első szezonban. Mindig együtt játszottatok vagy hogyan alakult ki ez az ötös nálatok?

Casanova: "Vannak régi motorosok a felállásban, akikkel már lassan fél éve nyomjuk együtt, ami óriási szó a hazai színtéren, és vannak olyan „target” igazolások is, akiket célzottan az MNEB miatt kerestem meg. Már velük is lassan két hónapja együtt a banda, és bátran mondhatom, hogy nem csak csapatként, hanem barátokként is funkcionálunk a virtuális csatatéren kívül."

NeroLew: "Ez egy MNEB előtt összerakott lineup, külön erre készülve. Egyébként néhány emberrel már játszottam régebben is."

Swarm: "Csak részben játszottunk együtt, mert a felállás nem volt fullos 18+, ezért kompromisszumot kellett kötni és új tagokat felvenni az MNEB-re és miután meglett a 18+ lineup azóta együtt vagyunk."

StratStealer: "Engem direkt a versenyen való indulás céljából hívtak ötödiknek, és hát összejött."

Davil (Coach): "Nos, én úgy kerültem a csapatba, hogy már bent voltak a fiúk a playoffban, azóta segítem csak a munkájukat, így a csapat alapításának történetét nem ismerem."

Rico: "A gárda jelenleg 8 emberből áll, akikkel kb. augusztus vége óta toljuk együtt, ami nagy szó, hiszen pár embercserét kivéve nem változott a lineup, ami az itthoni csapatok között nem mondható el. Szinte hetente alakulnak új, illetve esnek szét régi együttesek."

Képtalálat a következőre: „rainbow6 mneb”

Jövő év elejétől startol az MNEB első szezonja, milyen várakozásokkal indultok neki? Illetve egy ilyen kezdeményezés révén elképzelhetőnek tartjátok, hogy akár magyar csapat a Pro League vagy a Challenger League közelébe kerüljön?

Casanova: "Az MNEB szerintem egy vízválasztó a hazai e-sportban. Ha sikerül jól megszervezni és kellő támogatást adnak a résztvevő együtteseknek a szervezők, akkor végre a szponzorok is észrevehetik az itthoni „kis” e-sport életet és a benne rejlő potenciált. Mert valljuk be azért elég nehéz úgy profi versenycsapatot fenntartani, hogy nincs megfelelő pénzügyi háttér. Szerintem teljesen magyar csapat nem nagyon juthat el olyan szintre mint a PL, hisz nincsenek meg azok a hazai körülmények, amik ezt lehetővé tennék. Meg amúgy is elég ritka a teljes egy nemzetiségből származó profi csapatok jelenléte a nemzetközi e-sportban."

NeroLew: "Igazából nem feltétlen nyerni szeretnék személy szerint, de persze azért ott van bennem a versengés. Viszont még több tapasztalat szerzésre nagyon jó és a magyar R6-ra nézve ez egy nagy löket, mellyel remélem jó irányba kezd el fejlődni a hazai e-sport. Elképzelhetőnek tartom a CL és PL indulást is, hisz semmi sem lehetetlen."

Swarm: "Mint mi is, minden csapat szerintem a kihívásra vágyik, hisz ez az egyik indok, amiért eljöttünk a ligára. Simán elképzelhető, hogy egy magyar csapat bejut Pro League-be, ha a csapattagok kellően elszántak."

StratStealer: "Egy nagyon jó kiindulás és határozottan fel lehet zárkózni, ha ennek a versenynek köszönhetően a csapatok együtt maradnak."

Davil (Coach): "Én személy szerint az együttestől reálisnak látnám a döntőt, azonban ehhez rengeteg gyakorlás szükséges. Azt láthatjuk az MNEB-en, és más kupákon is, hogy vannak nagyon tehetséges magyar játékosaink, akik egy kis gyakorlással fel tudnának jutni arra a szintre, hogyha nem is a Pro Leagueben, de Challenger Leaugeben játsszanak, azonban csapatszinten egyelőre messze el vagyunk maradva. Kellenének tehetséges edzők, akár magyarok, akár külföldről hívottak, akik segítik a csapatok fejlődését, hogy felérjenek a top ligákban játszók szintjére."

Rico: "Természetesen nagyon várjuk az első szezont, sokat edzünk/készülünk rá. A cél a top 3, de alapvetően szeretnénk bent maradni a ligában. Nem gondolom, hogy az MNEB elég ahhoz hogy egy hazai csapat bejusson a Challenger Leaguebe, hisz óriási a különbség a kettő liga között, és sajnos itthon még nem adottak azok a feltételek amik lehetővé teszik, hogy az ember annyira komolyan vegye a játékot, hogy akár a Challenger Leaguebe játsszon."

Végezetül nem rég élesedett az Operation: Wind Bastion, mi a véleményetek a két új Operátorról, a pályáról és magáról a frissítésről? Sokat változik a meta vagy nem igazán bolygatják meg az állóvizet? Igyekeztek majd a két új karaktert beépíteni a taktikátokba?

Casanova: "Rankeden elég fun, hogy egy távcsöves .44-es magnummal spawnpeekelget az ember, de nagyjából ki is merült a dolog. Na jó, a pálya jóra sikeredett ezt be kell vallani. Meg egyébként én örülök az új kontentnek, csak ennél sokkal égetőbb problémákat kellene megoldania az Ubisoftnak. Matchmaking kuka, dia vs. copper? Come on! Az ELO rendszer ismételten kuka, mi az, hogy egy játékban, ha jól sikerül az első 18 meccs, rögtön a ranglétra tetején vagyok és Pengu ellen tolom? Ne már. 130 pontot kapok az elején, 14 et a végén úgy, hogy semmi köze ahhoz, hogy milyen win, loose streakem van? Ne. Szépen adaptáljuk a LoL ELO rendszerét, nem szégyen az, jól van megcsinálva. Ezeket javítsuk gyorsan, és már sokkal boldogabban fogadja a community az új dolgokat. Meg amúgy mindent."

NeroLew: "A támadó operátor egyelőre nagyon overpowerednek bizonyul számomra, a védő pedig igencsak bele fog majd nyúlni a metákba szerintem, hisz hatcheket is, illetve mellette lévő falakat is le tudsz úgy védeni, hogy utility-t kell rá használni, vagy egy életet kockáztatni a Kaid eszközének kilövésére. Természetesen szeretnénk majd beépíteni taktikánkba."

Swarm: "Mind a kettő OP, nagyon erősek. Talán bekerülnek, de ez nem biztos. Persze először az új operátorok mindig nagyon OP-k, de aztán kapnak jó pár nerfet, amitől már nem olyan lesz, mint volt előtte és lehet, hogy nem fog beleilleni a taktikába. A pályáról annyi a véleményem, hogy szép."

StratStealer: "Mivel 3 hónapig nem lehet játszani ezért még rá ér foglalkozni velük."

Davil (Coach): "A Para Bellum előtt is ki voltunk akadva, hogy mennyire erős Maestro gadgetje, Grim Sky is egy szinte counterelhetetlen operátort hozott, Mavericket a hang nélküli falnyitásával, most pedig kapunk egy ténylegesen counterelhetetlen támadót, és egy olyan védekezőt, aki ellen kötelező pickelni egy countert. Az új operátorok a jelenlegi állapotukban felérnek Lion szintjére, és ez így nincs rendben, remélem, őket sem kell profi szinten látni. És mivel még nincsenek benn a versenyeken, ezért nem foglalkozunk a taktikákba építésükkel, és remélem, hogy nem is kell soha. Legalábbis, ha így maradnak."

Rico: "A mostani operation-ök nem nagyon jönnek be nekem, sajnos eléggé unbalancoltak a karakterek és a pálya sem tekinthető Pro League Mapnak tehát szerintem ez egy újabb sikertelen próbálkozás a Ubisofttól. A meta szerencsére nem változik mivel ESL Ban van 3 operátoron és az új mapon is, tehát mi nem használhatjuk se az operatorokat se a térképen nem fogunk játszani. De a ranked „META” ha van ilyen sokat változik KAID miatt, aki most jött. Az operator nerfek/buffok is erősítettek és gyengítettek különböző operatorokat, ennek fényében a pickrate is változni fog, tehát a meta is."

Képtalálat a következőre: „rainbow6 mneb”

Hogyan töltitek az ünnepeket? A gaming és felkészülés a részét képezi vagy a teljes pihenés a legjobb ilyenkor?

Casanova: "Fú, a srácok még nem tudják, de az edzőnkkel (coach) készülünk egy elég kemény edzésprogrammal a téli szünetre, hisz nemsokára indul az alapszakasz. Így gyakorlás ezerrel! Persze szenteste, miegymás, de mindenki tudja, hogy nekünk ez kikapcsolódás is, ergó nyomjuk az edzéseket is!"

NeroLew: "Mindkettő nagyon fontos, így van, amikor pihenünk, de a gyakorlás nem maradhat el, hisz csak úgy lehet fejlődni."

Swarm: "Ha jók akarunk lenni, akkor a felkészülés lenne az optimális választás, de persze azért pihenünk is."

StratStealer: "Ünnepekkor fog igazán beindulni a felkészülés, hisz ilyenkor lesz mindenkinek a legtöbb szabadideje."

Davil (Coach): "Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Vészesen közeleg az alapszakasz, és rengeteget lehet addig még fejlődni, ezért nem szabad semennyit sem kihagyni."

Rico: "Ilyenkor is beletartozik az életünkbe a gaming, de úgy gondolom, hogy ilyenkor nem szabad túlzásba vinni és bezárkózni."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!