Moonmeander őszinte üzenete egy komoly problémára világított rá

Moonmeander őszinte üzenete egy komoly problémára világított rá

Bár az ehhez hasonló jelenségek már korábban is léteztek, úgy tűnik, most minden eddiginél nagyobb fejfájást okoznak. Ez az első eset, hogy egy professzionális játékos a közösségnek írt egy ilyen levelet.

Ez az a téma, amelyről mindenkinek van véleménye. Számtalan módon lehet negatívan hatni egy Dota 2-es meccsre, –és sokan ezt élvezik is, sokan csak kiégnek és ezért csinálják ezt, ...meg lehetne még sorolni a miérteket. A cél nem az, hogy ítéletet mondjak, de ha megvizsgáljuk ezt a jelenséget, azt azért megállapíthatom, hogy ami régen poénnak indult, az ma már lassan iparággá fejlődött. Ez pedig a toxikusság, amely véleményem szerint a trollkodásból fejlődött ki. Az online világban nagyon könnyű tönkre tenni mások játékélményét, –persze azért azt is el lehet ismerni, hogy sokan túlérzékenyek már erre a hatásokra, de talán egyesek túl is tolják ezt, és ez ennek köszönhető. Nehéz lenne megmondani a frankót, azonban az alább leírt posztban MoonMeandernek –a Tigers jelenlegi játékosa– igazat adnék; sok esetben ugyanis ezek tényleg elkerülhetőek lennének, ha a közösség összetartóbb lenne. A másik oldalról a Valve is jobban odafigyelhetne a szabályozásra, és keményebben is büntethetné a negatív és romboló viselkedéssel megáldott személyeket.

"Kedves Dota 2 közösség,

Már írtam nektek korábban is egy égető problémáról, amely továbbra is fennáll. Emlékszem egy frissítésre a Valve-tól, amikor behozták a féléves eltiltásokat. Fellelkesedtem és nagy kedvel ültem le játszani. Kis időbe telt, de megint előjött ez a jelenség, mely egy csomó játékomat tönkretette. Tulajdonképpen azokat tiltották el végül, akik direkt eldobták a meccseket.

Manapság viszont ezek az arcok mesteri fokra fejlesztették ezt a művészetet, mégsem kerülnek bajba emiatt. Bemennek midre, és egy csomó report után low prio-t kapnak. A vicces része itt kezdődik a dolognak, ugyanis ezek a nagyobb szinten álló emberek élvezik, hogy low prioban vannak. Általában rank 1 és 1000 között található személyek tesznek ilyesmit, aztán szólnak néhány haverjuknak és bőven az ő szintjük alatt lévő noobokat vernek meg. Kikecmeregnek LP-ből, és újfent tönkre csesznek jó néhány normális meccset, ha meglátnak valakit, akit nem csipáznak vagy csak szimplán más megy midre helyettük. Megtanulták azt is, hogy hány ilyen meccset játszhatnak mielőtt bármi intézkedés életbe lépne, majd kreálnak egy smurf accountot és kezdik elölről. Addig a fő fiókjuk biztonságba kerül, lejárnak a reportok, és azzal is folytatják a dolgot, de így mégis elkerülik a 6 hónapos eltiltást.

A jelenlegi report és low prio rendszer véleményem szerint úgy rossz, ahogy van, és nem gátolja a játékosokat a meccsek tönkretételében. Nem is azokról beszélek, hogy toxic lenne valaki vagy ordítozna, esetleg direkt lopná a farmot, –hanem szó szerint olyan játékosokról teszek említést, akik bemennek midre, elpusztítják a tárgyaikat, aztán szándékosan veszítenek a csapat kárára. Reportolom ezeket az embereket, de újra ott látom őket a következő játékomban, vagy másnap futok velük össze megint.

40 játékot toltam le az elmúlt héten, –miután visszatértem a téli szünetemről–, és abszolút csalódott vagyok, 2019-ben még mindig ezzel a problémával kell szembe néznem, ezért jó néhány meccsben alapból el kell fogadnom -25-öt. Általában ez nem érdekelne, de az egyik újévi fogadalmam az, hogy a ranglista 1. helyét szeretném elérni, –így növelném a saját és csapatom önbizalmát.

Szóval az összes professzionális játékosnak üzenném, hogy legyen szíves így ne menjen be midre és barmolja szét mások meccsét, –még akkor se, ha a már tényleg nem sok esély van a győzelemre. Ez rossz példát mutat a rajongók felé, akik követik a lépéseiteket. Nagyon remélem, hogy ez az üzenet eljut a lehető legtöbb emberhez, és hogy a közösség egy emberként áll majd ki egy ilyen kezdeményezés mellett, hogy ezt a csodálatos játékot még jobbá tegyük, ezáltal csökkentsük a toxicitást, valamint bevonzzuk az új játékosokat."

Én bízom benne, hogy az ő vagy más hasonló üzenete célba ér és egyre jobbá tudjuk tenni a közösséget, és a játékos élményt is javíthatnánk. Milyen érdekes, hogy itthon össze sem hasonlítható a Dota 2-es közeg online és offline viselkedése?!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!