Végre valahára új Overwatch történettel rukkolt elő a Blizzard!

Végre valahára új Overwatch történettel rukkolt elő a Blizzard!

A Bastet-ben új oldaláról ismerhetjük meg Ana-t és Soldier:76-ot is. 

Annak ellenére, hogy az Overwatch "csak" egy online FPS, a Blizzard már a kezdetektől fogva különösen odafigyelt arra, hogy minél jobban felépítsék ezt a fiktív jövőben játszódó univerzumot, és annak szereplőit. A stúdió erőfeszítéseinek köszönhetően így születtek meg a háttértörténetként szolgáló –már önmagukban is zseniális– Honor and Glory vagy Dragons animációs rövidfilmek, az eredettörténeteket tartalmazó kis videók, a képregények, vagy a hősök közti ingame interakciók is. Ezen plusz információk alapján a karakterekkel és sorsukkal sokkal könnyebben tudunk azonosulni, –mintha csak egy személytelen két soros leírás szerepelne a nevük mellett–, ráadásul rendkívül nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a hősök diverzitása miatt minél nagyobb rajongótábort tudjanak kiépíteni. 

A kezdeti univerzum építéses lelkesedés azonban idővel mintha kezdett volna alább hagyni és egyre több idő telt el egy-egy animációs rövidfilm közt. A képregények száma is évről-évre megcsappant; 2018-ban például csak a Retribution érkezett, amiben ismét csak a múltba tekinthettünk bele, válaszokat nem kaptunk a korábban feltett kérdésekre. Tudom, sokatokat ez egyáltalán nem izgat, hiszen jól elvagytok a mindennapos kiégéssel rankeden, vagy a gondos loot box farmolással az Arcade meccseken. Azonban van egy egyre nagyobb rétege a játékosbázisnak, akik epekedve várják a legapróbb morzsát is, amit az Overwatch történetéért felelős Michael Chu néha elcsepegtet a Twitter oldalán. Személy szerint több mint két éve, (ismétlem KÉT HOSSZÚ ÉVE!...) várok arra, hogy kiderüljön, Genji mit írt az épp háborús övezetben lévő Mercy-nek a Reflections című karácsonyi képregényben, vagy hogy előrébb gördüljön az egyesek által fő történetszálnak titulált Sombra nyomozás azután a bizonyos mindenhez kapcsolódó szem után.Na de térjünk is rá az izgalmas részre: tegnap este a PlayOverwatch Twitter oldala a semmiből bejelentette, hogy a már említett Michael Chu egy "új", rövid történetet írt a játékhoz. A Bastet főszereplői az Overwatch szervezet egykori két elöljárója, Ana Amari és Jack Morrison, azaz jelenlegi fedőnevükön Shrike és Soldier:76. A történet nem fecsérli a szót a bevezetésre és in medias res Kairóban veszi fel a fonalat, amikor a két egymást halottnak gondoló karakter hosszú évek után először találkozott egymással, illetve a sírból szintén visszatérő Gabriel Reyes-szel, vagyis Reaperrel. A megható találkozás során új oldalukról ismerhetjük meg hőseinket, főleg a "jók" oldalához tartozó önbíráskodó párost, ráadásul teljesen új és teljesen meghökkentő háttértörténeti elemek is felbukkannak, amik nagyban befolyásolhatják az eddig Ana-ról és Morrison-ról alkotott képünket. Na de nem is húznám tovább a szót, vessétek bele magatokat a történetbe! 

Overwatch on Twitter

BASTET: A fierce protector arises from the shadows . . . https://t.co/YLLH1vb5XB https://t.co/OcA6mceQP1

Innentől kezdve spoileresen folytatnám, szóval csak akkor olvass tovább, ha tisztában vagy a Bastet cselekményével! Ne csalj, csak magadnak rontod el az élményt!

Na most, hogy remélhetőleg mindenki képbe került, vágjunk is bele és nézzük meg, Chu-nak mit is sikerült hozzá adnia az Overwatch univerzumához. A történet szerint 2076-ban járunk, Ana az elmúlt 7 évét a kairói Necropolis-ban töltötte, felelősnek érezve magát egykori szervezete cselekedeteiért és magánakciókat hajt végre a helyzet javítása érdekében, Morrison pedig túlélve a 2070-ben, a Svájci főhadiszálláson történt végzetes párbajt és robbanást, felöltötte a Soldier:76 identitást és egy személyes hadjáratot folytat a gonosz erői ellen. A két főhős találkozása nagyjából úgy zajlik, mint ahogy a nagy könyvben meg rengeteg más katonai filmben meg volt írva, mindketten nagyon hamar hozzászoknak a sorsdöntő fejleményekhez és úgy társalognak, mintha csak tegnap váltak volna el egymástól. Chu egyébként sikeresen ültette át a két szereplő személyiségét a történetbe, és párbeszédeik zseniálisan egészítik ki egymást, –bár néhol úgy érződik, mintha egy fanfictiont olvasnék. Érdekesség, hogy már nem hősöket látunk, akik egykor nagy tetteket hajtottak véghez, csak egy bosszútól fűtött, határait már régen átlépő kiégett katonát, illetve egy mélységes bűntudattal rendelkező remetét, aki szeretné maga mögött hagyni a múltat. 

Természetesen a Bastet nem csak karakterépítést, de számtalan utalást, választ, továbbá újdonságot is tartalmaz az Overwatch világáról. Megtudjuk például, hogy Prágában volt egy csúnya incidens, aminek következményei megismétlődnek, vagy hogy Reaper maszkja mögött Gabriel ugyan ott van, de arca leginkább egy rothadó tetemhez hasonlítható, ráadásul belemegyünk a főszereplő páros eddig nem ismert magánéletébe is. Ana lányához való kapcsolata mindig is nagy hangsúlyt kapott és ha emlékeztek még, az eredettörténet videójában Pharah-nak írt üzenetét hallhatjuk. Nos a Bastet alapján ugyan ez a levél eljutott e címzetthez, válasz soha nem érkezett rá. A másik oldalon Jack is teljesen új hátteret kap és nagyjából itt következik be a történet legnagyobb csavarja is: az egyik dialógusban felmerül a Vincent név, akihez a sorok alapján egykor gyengéd szálak fűzték a parancsnokot. Michael Chu később a Twitteren erősítette meg, hogy a két férfi egykor szerette egymást és mindketten melegként azonosították önmagukat.

Michael Chu on Twitter

Thanks for all the messages about "Bastet"! Jack and Vincent were in a romantic relationship many years ago. Both identify as gay.

Ezt az immár kánonnak számító részletet az LGBTQ rajongók üdvrivalgással fogadták a közösségi médiában és így Tracer után Soldier a második karakter az Overwatch-ban, aki képviseli a közösséget. Sokaknak azonban abszolút nem jött be a fordulat és a Bastet után heves billentyűbetyárkodásos csaták alakultak ki a Twitteren, mondván erőltetett az egész. Sajnos picit én is ezt érzem, mivel az elmúlt közel két és fél évben egyáltalán semmi jelet nem kaptunk a Tumblr artok és a fanfiction-ön világán kívül, hogy Soldier a saját neméhez vonzódna. A ténnyel abszolút semmi gond nincs, a kivitelezés viszont pocsék és ezt az infót már tavaly is nyugodtan megoszthatták volna velünk, –fogadok, negyed annyi felháborodó nem lett volna mint most. 

Végül, de nem utolsó sorban a Bastet-tel kapcsolatban mindenféleképpen érdemes megemlíteni, hogy a Blizzard valószínűleg egy új Ana skint leplezett le a történetben, amit ráadásul az utolsó előtti oldalon teljes pompájában megcsodálhatunk. Ha esetleg nem lennétek képben, Básztet az ókori egyiptomi vallás egyik istennője, a védelmet szimbolizálja; eleinte oroszlán, később macska formában ábrázolták. Összességében ennyi lett volna az Overwatch legújabb lore-t építő rövid történetéről, a Bastet-ről. Egyelőre picit vegyes érzéseim vannak, de igazából örülök, hogy végre valahára újabb infókat kaptunk meg a játék világáról és a karakterekről. 

Nektek egyébként hogy tetszett? 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!