"A reakcióidő nem jelent akkora problémát, –szóval egy játékos karrierje akár hosszabb is lehet" - Fragi

A Philadelphia Fusion játékosa komoly beszélgetést folytatott karrierjéről és az e-sportokban fontos tényezőnek számító korosodásról. 

Az Overwatch League második szezonja jövőhét csütörtökön, pont Valentin-napkor indul és immár 20 csapat küzd majd meg az 5 millió dolláros összdíjazásért. A Blizzard nemrég közzé is tette, hogy a 2019-es szezonban a rajongók mire is számíthatnak a liga Twitch csatornájához tartozó előfizetéstől, ami idén csak 15 euróba kerül és számtalan újdonságot és hasznos funkciót tartalmaz a rajongók legnagyobb örömére. 

Elérhetővé vált a 2019-es Overwatch League All-Access Pass!

Sensevida | 19/02/01 07:30 Néhány nappal ezelőtt már írtunk nektek arról, hogy az Overwatch League Twitch csatornájához tartozó All-Access Pass 2018-as verziója hamarosan elévül és a több mint 95 eurónyi játékbeli kozmetikai cucc már nem lesz többé megszerezhető a rendkívül jutányos 15 dolláros áron.

A versenysorozat indulásának közeledte miatt egyébként a játékosok is egyre nagyobb reflektorfénybe kerülnek és folyamatosan érkeznek a velük készült interjúk. Az Akshon Esports például egy nagyon érdekes beszélgetést folytatott a Philadelphia Fusion 28 éves main tank játékosával, Joona "Fragi" Laine-nel arról, hogy a kor mennyire befolyásolja egy e-sportoló karrierjét. Vágjunk is bele!

Az idősebb játékosok táborát erősíted az Overwatch League-ben és az e-sportokban is egyaránt. Szerinted ezen tényező miatt máshogy látod a dolgokat? 

"Természetesen. Régóta vagyok már a szakmában és tanúja voltam e-sportok felemelkedésének és bukásának is, plusz sok tapasztalatom van, hogyan is kell egy csapat tagjának lennem."

A tapasztalatod miként segít abban, hogy együtt dolgozz a fiatalabb csapattársaiddal? 

"Őszintén szólva a legtöbb csapat tapasztalatom az Overwatchból ered. Korábban ugyan rengeteget játszottam Dotával, plusz World of Warcraft-tal, de sosem verseny szinten. Az elmúlt pár évnyi Overwatch viszont rengeteget segített abban, miként fejlődhetek a csapatban, hogyan tudok jobb társsá válni, továbbá a kreativitásom is fejlődött." 

A korod gyakran szóba kerül a Fusionnél?

"Nem nagyon, inkább amolyan humorforrás. Poko például mindig öregemberként hív, de ennyi." 

A fiatalabb társaid fordultak már hozzád tanácsért?

"Nem fordult még elő, folyamatosan beszélünk ugyan, de sosem fordultak még hozzám ilyen fajta segítségért." 

Rengeteg fiatal játékos érkezik az Overwatch League-be idén. Van valamilyen speciális tanács, amit adnál nekik?

"Nehéz téma, leginkább az alapvető emberi interakciós képességekről beszélgetnék velük, ami sok játékosból hiányzik ennyi idősen. Csak ilyen alap dolgokat képzelj el, mint egymás tisztelete, vagy hogyan kezeljük a másikat." 

Rengeteg tanulmány született már arról, hogy a reakcióidő és a korosodás kapcsolatáról az e-sportokban. Az egyik megállapítás szerint 25 év felett a játékosok reakcióideje csökkenni kezd. Ennek kapcsán mit gondolsz a saját képességeidről?

"Nem érzem azt, hogy a reakcióidőm csökkent volna. Csináltunk pár tesztet csak úgy a vicc kedvéért és egész jól teljesítettem. Véleményem szerint ez nem jelent akkora problémát az én koromban, –továbbá a tapasztalat remek kompenzáció, például hozzászokni a színpadon való játékhoz, vagy miként kezeljem az érzelmeimet és hasonlók rengeteget segítenek összességében." 

Csupán egy szezon ment le eddig az Overwatch League-ből, de több játékost is láttunk már kiégni. Van valamilyen tanácsod azok számára, akik éppen csak beléptek az Overwatch e-sport szférájába, hogy miként ne égjenek ki gyorsan? 

"Tudod szerintem ez nagyon is emberfüggő, de tudnod kell a határaidat. Nem szabad az év minden percében túlerőltetni magadat és tudnod kell pihenni is, plusz rendkívül fontos a jó kapcsolat kialakítása a csapattársaiddal." 

Számtalanszor láthattuk már, hogy egy fiatal játékos valami hülyeséget csinál a közösségi médiában, ami befolyásolja a karrierjét. Erről a témáról hogy vélekedsz, van tanácsod számukra? 

"Leginkább az élettapasztalattól függ minden. A játékosok többsége még nem élt meg sok mindent, viszont véleményem szerint az Overwatch League remek tanácsokkal látja el a tagokat, hogyan viselkedjenek a közösségi média felületeken, szóval úgy hiszem, jó kezekben vagyunk." 

Véleményed szerint az idősebb játékosok hosszútávú karrierlehetőséget találhatnak az e-sportok világában? 

"Erről pár éve már volt egy beszélgetésem és úgy gondolom, meg kell várnunk mi sül ki az egész e-sport világból. Ha a szféra minél több emberhez eljut, a játékosoknak is több lehetőségük lesz. A reakcióidő nem jelent akkora problémát, szóval egy játékos karrierje akár hosszabb is lehet. Összességében szerintem igen, az e-sportok egy életképes karrierlehetőség számukra is." 

Gondolkodtál már azon, mikor szeretnél visszavonulni? 

"Az egyetemet jelenleg passziváltattam, de valamikor be kell majd fejeznem a Mester képzésemet."

Ha nem probléma, megkérdezhetem mit tanulsz?

"Nem tudom pontosan angolul, de Adat Kommunikáció és Villamosmérnök. Ideális helyzetben e-sport edző vagy menedzser szeretnék lenni a játékos karrierem után, de jó tudni, hogy van egy szakma, amihez visszamehetek ha nem úgy alakulnának a dolgok. "

Térjünk rá egy picit általánosan az Overwatchra. Szerinted a Fusion hol fog végezni a második szezonban? 

"Rengeteg jó tapasztalatunk és gyakorló szokásunk van, plusz ott van a szervező készségünk is, ami nagyon sokat segít összességében. Ezekkel a hátunk mögött a Playoffsba várom magunkat." 

Némi banter vagy trash talk a Spitfire-rel esedékes első meccsetek előtt? 

"Bdosin elég csúnyákat mondott a Grand Finals után, szóval mindenképpen meg akarjuk etetni vele a saját szavait." 

Egy rajongód tudni szeretné, hogyan vagy képes kicsalni az ellenfél Reinhardt ultiját, plusz van-e valamilyen tanácsod az alacsonyabb szinten lévő kompetitív játékosok számára? 

"Hú ezt nehéz elmagyarázni. Látnod kell a nyomást az ellenfél és a saját csapatodon is, –és akkor jársz a legjobban, ha sarokba szorítod az ellenfél Reinhardt-ját. Olvasnod kell az egész szituációban és rá kell venned, hogy használja az ultit, illetve le kell kommunikálnod a csapatoddal, mire is készülsz. Jobb esetben nem is kell levédened, mivel szépen kikerülitek a hatósugarát a képességnek. 

Az alacsonyabban lévő játékosoknak azt ajánlanám, hogy gyakoroljanak minél többet és ne aggódjanak annyit a győzelem vagy vereség miatt." 

Valamilyen tanács azok számára, akik ki akarnak harcolni egy helyet az Overwatch League-ben? 

"A legjobb első lépés kitűnni rankeden és streamelni. Sok csapat az eladhatóságot is keresi, szóval érdemes aktívan közvetíteni és Twitterezni. Véleményem szerint rengetegen elhanyagolják ezt a részt, –ami hiba, mivel ha eladható vagy, a csapat sokkal többet profitál belőled, még ha nem is vagy a legjobb játékos." 

Végül, szeretnél valamit üzenni a rajongóidnak? 

"Nagyra értékelem a támogatást, amit a rajongóinktól kapunk az egész világon. Ebből a szempontból hátrányból indultunk az első szezonban, szóval nagyon boldog vagyok, hogy vannak nekünk. Remélem meg tudjuk hálálni a sok szeretet és egy szórakoztató második szezont tudunk produkálni nekik. "

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!