"Nagyon zavar a guggolás spam, de az új operátorokat már várom" - SirBoss interjú

Habár címvédőként vág neki a 2 magyar játékossal felálló PENTA Sports, a változások miatt nem borítékolható a győzelem, bár a rengeteg gyakorlás meghozhatja újfent a gyümölcsét.

Mérész Ferenc, akit legtöbben "SirBoss" néven ismerhettek, pályafutása egyik legnagyobb tettére készül. A legnagyobb pénzdíjazású R6 esemény, a Six Invitational 2019 február 11-én startol el és csapatával –a címvédő PENTA Sportssal– a D csoportból igyekeznek megnyerni majd a tornát. A tavalyi aranyérem még egy másik ötössel történt meg, akkor nem szerepeltek magyar játékosok a szervezetnél. Most azonban ezzel az ötössel egy hosszabb felkészülés végén vágnak neki a küzdelmeknek, és legelőször a japán PET Nora-Rengo ellen bizonyíthatnak. A korábbi játékosváltás kicsit megnehezítette a dolgát a csapatnak, de azóta egyre jobb formában vannak.

Egy ideje most már a PENTA Sportsot erősíted. Nyertél Minort (Castle Siege 2018) és a DreamHack Winter Majorön is összejött egy második hely. Egy ilyen nagy múltú csapatnál mekkora nyomás helyezedik a vállatokra? Hogy sikerül ezzel megbirkózni?

"Tudni kell, hogy a PENTA előző csapata szinte minden megnyert és most is ott vannak a Six Invitationalon. A PENTA jelenlegi csapata egy teljesen új felállás. A tisztességes helytállás az elvárás velünk szemben, egyelőre nem kell megnyernünk minden versenyt. Persze jó lenne és megteszünk mindent, hogy mi legyünk egy nap a legjobb együttes a Rainbow Six Siege-ben."

A külön tornákon nagyon jól megy nektek, a Pro Leagueben azonban nem jött egyelőre ki a lépés. Ennyivel erősebb a mezőny most, vagy nektek nem sikerültek úgy a mérkőzések, ahogy szerettétek volna?

"Nem mondanám, hogy erősebb a mezőny, –habár van egy-két csapat, melyek felkészültebbek voltak, mint mi–, az idei Pro League-re. Még a PL kezdete előtt játékost cseréltünk és nem volt elég időnk teljesen felkészülni, emiatt nem sikerült sok pontot szerezni az első héten, de aztán a rengeteg gyakorlás meghozta a gyümölcsét. Jelenleg a féltávnál a 3. helyen állunk."

Itt ugye együtt játszhatsz honfitársaddal blassal, milyen érzés mellette és vele harcolni a címekért? Miben másabb egy magyar játékossal együtt tolni, mint egy külföldivel?

"Kővári Balázs, –játékon belül csak Blas– érkezésének nagyon örülök, hiszen így már nem vagyok egyedüli magyar játékos a csapatban, meg hát nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy egy kiváló játékos. Felkészült és nagyon jól lehet vele együtt dolgozni. Sokkal egyébként nem másabb vele, –mivel játékon belül szinte mindig angolul beszélünk–, inkább játékon kívül egyszerűbb, hiszen könnyen megértjük egymást."

Az  R6 történetének legnagyobb díjazású tornája lesz a SIX Invitational 2019. Tudjátok melyik csoportba kerültetek. A Pro League mellett mekkora motivációt jelent – nyilván sok pénz, de nem csak erre gondolok – egy ilyen verseny és hogyan készültök fel rá?

"Nagyon büszkék vagyunk, hogy ott vagyunk a Six Invitationalon. Ez a legrangosabb esemény és szerintem, aki Rainbow-t játszik, mindenki álma, hogy egyszer kijusson egy ilyen rendezvényre. A csoportunk (Nora Rengu, Le Stream, EG) nem könnyű. Végül is a legjobb 16 együttesről van szó, úgyhogy itt már nincs olyan, hogy könnyű. Egyrészt a pénz nyeremény hajt minket, másrészt, ami fontosabb, hogy a nyertes a legjobb csapat a földön. Az esemény előtt bootcampeltünk és többet gyakoroltunk."

Miben másabb ligarendszerben játszani hétről hétre (PL), mintsem egy hétig tartó LAN eseményen?

"A ligarendszerben jobban fel lehet készülni, mivel csak egy pályát játszunk mindig, ezt pedig le tudjuk szűkíteni 2-3 mapra a 8-ból, és a hét folyamán főleg erre a néhányra koncentrálunk ilyenkor. Ezzel szemben egy LAN eseményen változó a szabály, de legtöbbször BO3-as összecsapásokat kell tolni, tehát több pályára kell felkészülni. Szinte mindre ha biztosak akarunk lenni, –ami nem egyszerű, de nem is lehetetlen."

A negyedik szezont is bejelenti az Ubisoft. Minek örülnél a legjobban az újítások terén és mi az, ami esetleg zavar a játékban és jó lenne, ha orvosolná a kiadó?

"Az új operátoroknak mindig örülök. Megváltoztatják a metát. Az ő új felszerelésüket is mindig jó kitanulni, ezen felül az is jó, ha változnak a szabályok, –gondolok itt arra, hogy több operátor lesz, 
akiket ki lehet tiltani. Ami jelenleg nagyon zavaró az a guggolás spammelése."

Hallottál az Magyar Nemzeti E-Sport Bajnokságról (MNEB)? Ha igen, egy ilyen komoly díjazású ligarendszerben lebonyolított bajnokság szerinted mennyire fejlesztheti a magyar játékosokat? Kiket tartasz a legtehetségesebb csapatoknak és milyen végeredményt saccolnál? Közelebb kerülhetnek a nemzetközi elithez néhány szezon múlva ezek az együttesek?

"Igen természetesen hallottam a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságról. Komoly pénz díjazással indult. Szerintem már maga a nyeremény egy elég komoly ösztönzőerő lehet, hogy az együttesek a győzelemre hajtsanak, –amihez viszont az kell, hogy rendszeresen felkészüljenek, hétről hétre. Természetesen minden meccs fejleszti a játékosokat, és magát a csapatot is. Ezen felül a liga rendszer is jó ötlet, mivel megtapasztalhatják a résztvevők, hogy milyen a PL rendszere. Bár még a bajnokság elején járunk , szerintem a RIFT Esports vagy a Nice Gaming lesz a győztes! Az általad kérdezett nemzetközi elithez az út a felkészülésen, a sok játékon keresztül vezet."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!