Egyre több női nézője van az e-sportoknak

Egyre több női nézője van az e-sportoknak

Két év alatt közel hét százalékkal nőtt a nők aránya az e-sport nézőközönségében. Meddig nőhetnek még ezek a számok?

Az Interpreter marketingügynökség legfrissebb jelentésében nagyon érdekes adatokat között a nők arányáról, az e-sport nézőközönségén belül. A 2016-os és 2018-as azonos negyedévek statisztikái alapján érzékelhető a növekedés, de még így is alulreprezentáltak az e-sport nézők között, csak úgy, mint a valódi profi e-sportolók táborában. Az e-sport egy elférfiasodott világ, ahol nagyon kevés lehetőségük van a női nemhez tartozóknak kitörni, –bár fokozatosan vannak jelei annak, hogy ez változhat. Elég csak az orosz League of Legends ligában induló Vaevictis eSportsra gondolni.

Érdekesség, hogy az Esport1.hu Facebookos elérései alapján még nagyobb a szakadék a férfi és női olvasók számai között. A 94 százalékos regisztrált férfi bázissal szemben eltörpül a 4 százalékos női csapat létszáma. A nézőszámok mellett, a játékosbázist is tüzetesebben megvizsgálták, amiből kiderült, hogy háromból egy PC és konzoljátékos tartozik a női nemhez. Más platformokon azonban a kisebbség átalakul többséggé és a férfiak lesznek lemaradásban női játékostársaikkal szemben. Ez nem más, mint a mobilos játékok piaca, ahol olyan címekkel találkozhatunk, mint a Cookie Jam, vagy a Wordscapes.

A legkevésbé nőies játék a vizsgáltak közül a Dota 2 és a Rocket League, ahol vagy a téma és a nehézségi szint az, ami nem fogja meg a női játékosokat, vagy egyszerűen a közösség üldözi el azokat, akik beteszik a lábukat a férfiak által dominált világba. Hogy mi is a valódi oka annak, hogy ennyire kevés a profi női játékos azt nehéz meghatározni, de Cordelia Chui, a profi Hearthstone játékos és médiában dolgozó szakember megpróbálta röviden összefoglalni:

"Annak az oka, hogy miért nincs a profi szinten elég női játékos, oda vezethető vissza, hogy az alacsonyabb szinteken is sokkal kevesebben vannak."

A problémát és a kritikákat már megfogalmazták a befolyással rendelkezők is, innen már csak egy lépés az, hogy valódi megoldást is találjanak a fennálló szituációra. Várhatóan ez a folyamat még sokáig eltarthat majd a mai világban, de a változás szele már érződik.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.